Rentemøtet i Norges Bank nærmer seg med stormskritt og norske storbanker går nærmest amok om å tilby den laveste fastrenten.

Les mer: DNB kutter fastrenten

Selv om tilbudene kan virke gode, er det ingen grunn til å forhaste seg.

– Bankene er kun opptatt av å få kundene inn på fastrente så tidlig så mulig for at de skal ha en god og langsiktig inntekt uten risiko, sier sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på e-post, eller ring 02060.

Han er ikke kategorisk avvisende til å binde renten, men mener at det kan være lurt å ha is i magen.

– Ikke bind renten nå. Renten er fallende, og det går fint an å vente, fortsetter han.

Krohn-Pettersen mener også nordmenn er for lojale mot bankene.

– Vi hører altfor mye på hva de sier. Norsk presse er også for lite kritisk til den gedigne inntjening bankene har hatt de siste årene på at nordmenn ikke bytter boliglånsbank, sier han.

Fastrente sikrer bankene solid overskudd

Eksperten understreker at det ligger en bevisst strategi bak medieutspillene om rentekutt fra storbankene.

– Hvis de skal selge deg noe, så er det fordi de skal passe på sin egen inntjening. Ikke fordi nordmenn skal få det så mye bedre i morgen.

Sjeføkonom i Norsk Familieøkonomi viser til at bankene har gode analytikere som etter hvert begynner å bli enige om at man her til lands snart vil få nullrente.

– Så hvis de får 20 prosent av kundene sine til å binde renten nå i 10 år, som ligger rett i underkant av tre prosent, så kommer banken i hvert fall til å ha 2 prosentpoeng i margin de neste 10 årene, sier han.

Ikke nødvendig å vente

Siviløkonom Elisabeth Realfsen redaktør for Finansportalen.no er enig med Krohn-Pettersen.

– Hvis man ikke frykter en renteoppgang og har solid oversikt over egen økonomi nå, vil det ikke være lønnsomt å binde renten. Hvis man ønsker å komme ut av det billigst mulig, er det aldri noen god idé å binde renten, sier Realfsen til Nettavisen.

Hun mener derimot å tegne fastrente nå kan være en god forsikring for nordmenn som har en trang økonomi. Man trenger ikke å vente slik Krohn-Pettersen oppfordrer til.

– Nedsiden er veldig liten nå, så det er ikke den dummeste avgjørelsen du har tatt i ditt liv, sier hun.

– Vi liker risikosport i Norge

Fastrente eller ikke. Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi. påpeker at nordmenn har lavere andel fastrente enn resten av Europa, og hvis man ført velger å binde renten, ville han ha gått for lang bindingstid, minst fem år – og helst ti år.

En kombinasjon av flytende og fast rente kan også være en god løsning for mange, fortsetter han.

– Men det er fordi vi liker risikosport i Norge, så nordmenn bør ha større innslag av fastrente, men ikke akkurat nå. Det kan være lurt å vente, fordi vi skal ned på europeisk rentenivå, sier Krohn-Pettersen.

I skrivende stund er den europeiske styringsrenten, den såkalte refirenten, på 0,05 prosent. Og den skal ikke opp med det første, skal vi tro Krohn-Pettersen.

– Norsk kronekurs må være svak for at vi skal ha konkurransedyktige næringer. Og for å holde kronekursen svak så må man senke rentenivået. Når vi samtidig får stopp i boligprisveksten så bør vi i hvert fall senke renten, fortsetter han.