Gå til sidens hovedinnhold

Ikke gjør dette

10 ting du ALDRI må gjøre på restaurant.

HTML EMBED

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

1. Flikke med mobilen

Få ting er så irriterende som å spise med noen som sitter og pusler med mobilen. Verden går ikke under om du legger den vekk en times tid. Venter du en samtale du bare må ta, så gå ut av restauranten om den kommer. Det bør være like naturlig å slå mobiltelefonen av eller på lydløs på restaurant, som på kino og teater.

2. Slippe ungene løs

Det kan være hyggelig med barn på restaurant, bare de voksne beholder kontrollen og ikke lar dem bråke eller løpe rundt. Frykter du at de blir urolige, så ta med noe de kan holde på med som ikke lager for mye lyd, som bøker eller tegnesaker. Husk at også din kjefting på ungenes bråk, plager andre gjester.

3. Spise alt uten å mukke

Er det noe i veien med maten, så si i fra, men på en høflig måte. Det er også bare bra for restauranten, som får en mulighet til å forbedre seg. Husk likevel at du ikke kan forvente samme kvalitet på en billig hjørnebistro, som på en gourmetrestaurant.

4. Be om godt stekt kjøtt

Ifølge bekjennelsene til New York-kokken Anthony Bourdain i boken «Kokkenes bekjennelser», serverer restauranter ofte det dårligste kjøttet til gjester som ber om å få det godt stekt. Da er det nemlig lettere å kamuflere dårlig kvalitet.

5. Glemme tid og sted

Bestill helst retter tilpasset sesong og region, spesielt når det gjelder frukt og grønnsaker. Da får du nesten garantert bedre råvarer, og ikke sjelden er de behandlet med mer stolthet! Importerte råvarer er ofte både dyrere og dårligere.

6. Ta deg en røyk

Selv de få stedene der det er fremdeles er lov, bør du holde deg for god til å røyke ved restaurantbordet. Det er også uhøflig å gå ut for å røyke i tide og utide under et måltid, og selv om de sjelden merker det selv, stinker nyrøkte folk kraftig når de kommer inn igjen, spesielt om det er kaldt ute.

7. Plukke ut ingredienser

Dersom du ikke er allergisk, bør du ikke mase på servitøren for at han skal ta bort ingredienser du ikke liker. I alle fall ikke på bedre restauranter, der rettene tross alt er komponert for at elementene skal fungere optimalt sammen. Hvis en rett inneholder noe du ikke liker, så bestill noe annet.

8. Tro at kelneren er en bestevenn eller erkefiende

Behandle kelneren med alminnelig høflighet. Ikke vær overdrevent vennlig og privat, men heller ikke brysk og kommanderende. Å knipse i fingrene eller rope høyt på service, er det som irriterer aller mest.

9. Spise fisk på mandager

I gamle dager, da folk handlet fisk på markedet, visste alle dette. Nå når supermarkedene har tatt over, er det ikke like innlysende. Det er snaut med fersk fisk i mange land på mandager, siden fiskerne ofte ikke drar ut på søndager.

10. Ikke sjekke regningen

Det finnes de som synes det er vulgært å sjekke at regningen er korrekt. Andre gidder rett og slett ikke. Begge risikerer å betale for mye. Om du oppdager feil, så ikke ta for gitt at det er gjort med vilje. Tempoet i restauranten kan ha vært høyt og personalet uerfarent, så det er fort gjort å slå inn ett eller annet feil.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot