Gå til sidens hovedinnhold

- Ikke gjør tabben igjen

Fagforeningstopp ber Norges Bank slutte å true med rentevåpenet. Si din mening.

Norges Bank holder mer enn ett øye med lønnsutviklingen. Sentralbanksjef Svein Gjedrem og hans høyre hånd, visesentralbanksjef Jarle Bergo følger nøye med på hva partene lønnsoppgjøret foretar seg.

NA24 - din næringslivsavis

Under Samfunnsøkonomenes valutaseminar på Sanderstølen i slutten av januar spurte Bergo seg hvor mye av presset i økonomien som vil materialisere seg i lønnsvekst.

Utidig med rentevåpenet
Da partene i arbeidslivet møttes på Statsministerens kontor onsdag ettermiddag uttalte LO-topp Roar Flåthen etterpå at de vil ha bedret kjøpekraft. Med et prosentpoengs renteheving siden sist lønnsoppgjør, betyr det lite annet enn mer i lommeboken.

Men Norges Banks rasling med rentevåpenet, er ikke like populært blant toppene i fagbevegelsen.

- Jeg synes det er utidig at han kommer dragsende med det nå, sier Unio-sjef Anders Folkestad til NA24. Unio organiserer blant annet sykepleiere, lærere, politi, fysioterapeuter og forskere.

Si din mening nederst i saken.

Han retter pekefingeren mot Bergo og hans sjef Svein Gjedrem, som drar frem rentespøkelset før partene i lønnsoppgjøret har begynt å snakke sammen. Unio-lederen mener det vil være skadelig for både arbeidsplasser og for privatøkonomien til folk flest om banksjefen bruker tariffoppgjøret til en ekstra kraftig renteøkning.

Tabbe i 2002
- De må ikke gjenta tabben fra 2002, sier han, og viser til situasjonen da Norges Bank relativt uventet satte opp renten for å markere at de ikke likte det kraftige lønnsoppgjøret. Resultatet var trøbbel for industrien, og et fall i BNP-veksten i et kvartal.

- Renten er på vei forsiktig opp, det å gi den et ekstra trykk er risikabelt, sier Folkestad videre.

Etter at partene i arbeidslivet hadde gjennomført sitt møte i 17. etasje i Regjeringskvartalet onsdag, fremholdt Unio-leder Anders Folkestad at Unio-medlemmene må få sin del av den økonomiske veksten. Norsk økonomi går så det suser, og gjennom flere år har ansatte i offentlig sektor, som Unio representerer, havnet bakpå lønnsmessig i forhold til ansatte i privat sektor.

Lav lønn
- Våre medlemmer ønsker å holde tritt med hele konkurranseutsatt sektor. Vi må få vår del av den økonomiske veksten, sier han og legger til:

- Mange av våre medlemmer har lav lønn.

Men også han er enig i at lønnsveksten fortsatt må skje innenfor økonomiske rammer som sikrer stabil og høy sysselsetting. Folkestad er spent på hva lønnsveksten i privat sektor blir. Det er ofte givende for hvordan oppgjøret skal bli for de offentlig ansatte.

Unio legger til grunn at det er den samlede lønnsveksten for arbeidere og funksjonærer, både sentralt og lokalt i konkurranseutsatt sektor som skal være normgivende også for 2007-oppgjøret.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken