Gå til sidens hovedinnhold

Ikke helt sant om heltid

Hvor mange jobber deltid mot sin vilje? Og hva vil det si hvis de får jobbe heltid?

(NA24-KOMMENTAR): «Tusenvis av ansatte tvinges til å jobbe deltid mot sin vilje. Hvis alle disse får arbeide fulltid, vil det gi 71.000 nye årsverk i offentlig sektor, viser en ny undersøkelse,» heter det i en ingress i Dagsavisen fredag.

Undersøkelsen er utført for Fagforbundet, og 1. nesteleder Gerd Kristiansen sier: – Det er et paradoks at man snakker om å importere arbeidskraft til offentlig sektor når så mye ledig kapasitet finnes der allerede.

Vil alle jobbe fulltid?
Men den utrettelige mediekritiker Jan Arild Snoen har pirket litt i tallene, og her er hva han fant:

De 71.000 nye årsverkene forutsetter at absolutt alle deltidsansatte i kommunene ønsker å jobbe fulltid.

Riktignok blir tallet halvert på vei fra Dagsavisens ingress til brødteksten. Nå forutsetter man at halvparten ønsker å jobbe heltid, og det blir da rundt 35.000 nye årsverk. Men selv det er trolig altfor høyt.

Det finnes tall
Snoen påpeker at Statistisk sentralbyrås regelmessige Arbeidskraftundersøkelse faktisk kartlegger hvor mange deltidsansatte som ønsker å jobbe mer. Tallet er 15 prosent, ikke halvparten.

På den ene siden er andelen noe større i offentlig sektor, men på den andre siden omfatter dette tallet også folk som vil jobbe mer, uten at de nødvendigvis vil jobbe fulltid, for eksempel halv stilling i stedet for kvart.

Snoen anslår at det ville bli 10.000-11.000 nye årsverk hvis alle i offentlig sektor fikk jobbe så mye de ville.

Det er et stykke fra 71.000. Det er også ganske lite i den store sammenhengen, for det utføres rundt 1,8 millioner årsverk i Norge.

LOs agenda er åpenbar: Man ønsker rett til full stilling for alle som ønsker det. Og i tillegg er man skeptisk til arbeidsinnvandring.

Men den skjulte reserven blant deltidsansatte er etter alt å dømme langt mindre enn man påstår.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Valla uten selvinnsikt
Pressens losjevesen
Vil vi ha kvinnelige toppsjefer?
Barnelærdom om barnehager
Gratis lunsj i årevis
Latterlige journalister
Hu og hei på Oslo Børs
Mørkemann avlyser lønnsfesten
Ai, for en herlig kalddusj
En mine under børsen

Reklame

Nå får du hotellrom, frokost og middag for kun 795 kroner

Kommentarer til denne saken