Gå til sidens hovedinnhold

Ikke hiphopens gudfar

Lørdag spilte Roots Manuva på Øyafestivalen og både publikum og vår anmelder var storfornøyde.

(SIDE2): - Britisk raps ypperste representant var i godlune, og serverte sin dubtunge hip hop med stødig presisjon denne lørdagskvelden, skriver side2s anmelder.

Les anmeldelsen her

Ingen frelser

Smith regnes som en av spydspissene i britisk hip hop men er ikke spesielt fornøyd med den betegnelsen selv.

- Jeg kan ikke frelse britisk hiphop. Med tre album ute er jeg helt i startfasen. La meg få gi ut ti album, få en luksusvilla og en fet bil først. Ingen har lært meg noenting underveis. Jeg har måtte lære meg alt selv, men det har vært en nydelig reise der jeg har lært masse, innrømmer han.

Kritikerrost

Rodney Smith debuterte som Roots Manuva i 1999 med albumet «Brand New Second Hand» og fulgte opp med «Run Come Save Me» i 2001.

Han presenterer en crossover med elementer av dub, hip hop og ragga og Roots Manuva har med det blitt kalt en hip hop-kamelon.

- Mitt album er fylt med femtifem minutter med musikk fra 14 forskjellige planeter og hver sang representerer en planet, forklarer Smith.

Roots Manuva betegner seg selv som førstegenrasjons hiphoper. Han vokste opp i et miljø der breaking, rapping og graffiti var endel av hverdagen og ingen millonindustri.

- Nå er jeg åpen for alt, men jeg prøver å finne essensen av det hele og føre de gamle orginale ideene videre på en kreativ måte, presiserer han.

Horene tar pengene

Tekstene favner også bredere enn fine damer og fine biler. Hans kritikerroste tredje album som kom i januar heter da også «Awfully Deep».

- Jeg skriver om hverdagsproblemer. Og hvis jeg skriver om horer og halliker slik mange gjør vrir jeg problemstillingen. Da er jeg forbannet fordi jentene mine har stukket av med alle pengene og jeg klarer ikke finne de, sier han.

Med voksende popularitet vokser budsjettene. Og for en enkel rapper som egentlig bare laget musikk for vennene i ghettoen i London ble det litt vel mye press.

- Det var frustrerende å lage dette albumet fordi jeg hadde mye mer ressurser. Nå skulle jeg være semiproff mens med de to første albumene var det bare meg, trommemaskinen og en pose marijuana, forklarer han.

Sjekk Roots Manuvas hjemmeside

Digger Røyksopp

Roots Manuva står usedvanlig sterkt i Norge og etter hans utsolgte DJ/MC show på Blå i vinter karakteriserte arrangørene det som deres mest hypa konsert noensinne.

Roots Manuva har også et sterkt forhold til norsk musikk.

- Jeg digger Norge og A-ha. Når jeg hørte de første gangen og så videoen tenkte jeg at det var mitt band, sier han.

Et annet norsk band han digger er Röyksopp. De remixet singelen «Colossal Insight» fra det nye albumet.

- Når jeg hørte de ba jeg plateselskapet sjekke om de kunne gjøre jobben. Jeg hadde hørt låtenen deres på radio og tv i ett og ett halvt år og klarte ikke å rømme fra de. Folk blir jo gale når man spiller musikken deres på fester, forklarer han og er svært fornøyd med sluttproduktet Tromsøguttene leverte.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken