Gå til sidens hovedinnhold

Ikke rakettforbud neste år

Et eventuelt forbud mot fyrverkeri vil først gjelde fra 2007/2008.

Oppsummeringen etter årets feiring viser at 6 personer er blitt blinde på ett øye, og til sammen 26 personer har fått skader på øynene. I tillegg kommer alle de andre skadene. I fjor ble 119 personer skadd av fyrverkeri. Årets totaloversikt er ennå ikke klar.

Justisdepartementet har bestemt at det nå skal settes ned en arbeidsgruppe med blant annet skal vurdere forbud mot fyrverkeri er veien å gå for å forhindre skader. Det denne gruppen kommer fram til, vil ikke bli en realitet før om tidligst to år. Dermed går vi en ny nyttårsfeiring i møte med nye skader.

- Det er ikke noe realistisk at det arbeidsgruppen kommer fram til trer i kraft før årsskiftet 2007/2008, sier avdelingsleder Siri Hagehaugen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til TV 2 Nettavisen.

Hun viser til at de som selger og importerer fyrverkeri allerede har startet forberedelse av neste års salg.

- Et eventuelt fyrverkeriforbud kan får store konsekvenser for bransjen, og de må få tid til å områ seg, sier hun.

Ser på forbud
Senterpartiets Rune Skjælaaen tok tirsdag til orde for at dets kal bli forbudt for privatpersoner å skyte opp fyrverkeri. Det er noe DSB ikke kan gå inn for uten videre.


- Et eventuelt forbud mot fyrverkeri er noe vi skal vurdere. Vi har ikke konkludert med at det er den løsningen vi ønsker, sier Hagehaugen.

Hun mener det er viktig å se på helheten - hva en kan gjøre for at folk skal få tilbake gleden ved fyrverkeri.

- For mange har nå frykten overtatt. Derfor er det viktig å se på både hva de positive og negative sidene av et forbud kan være, og hva vi eventuelt kan gjøre isteden, sier hun.

Direktoratet avventer også endelige skadetall for hele landet. Dette blir en del av bakteppet for den videre vurderingen. Det er DSB som har fått delegert muligheten for å endre forskriften fra Justisdepartementet.

Andre tiltak
Direktoratet viser til at de allerede har sørget for nye regler som gir tryggere utsalgssteder for fyrverkeri. De har også skjerpet kontrollen med fyrverkeri, slik at alle produkter som selges av fyrverkeri i Norge skal være teste og dermed trygge. Så fremt en følger brukerveiledningen. Det er også gått ut informasjon til publikum i media og via politiet.

Haugehaugen viser til at folk selv må ta ansvar i forhold til om fyrverkeriet brukes etter forskriftene.

- Det viser seg jo at en del driver med rent skadeverk. Noe annet er uvitenhet - dårlig sikring og at man skyter i alle retninger. Andre overholder ikke de kommunale vedtakene som er, sier Hagehaugen.

Hun utelukker ikke at det kunne vært gjort mer for å hindre ulykker i forbindelse med fyrverkeri, men berømmer nå bransjen for å ta ansvar. Neste år vil det blir delt ut vernebriller ved kjøp av fyrverkeri.

Reklame

Nå kan du teste HBO Nordic, Viaplay og Paramount+ gratis

Kommentarer til denne saken