- Det er egentlig litt kleint å si at man har dårlig råd i Norge i dag. Det er skamfullt, skriver frilansjournalist Marte Frimand-Anda på sin bloggCasa Kaos.

I bloggen tar hun for seg problemstillingen knyttet til det å ha barn og en litt skrinn lommebok sommerstid.

- Det er egentlig litt kleint å si at man har dårlig råd i Norge i dag. Det er skamfullt. Men nå har jeg engasjert meg så mye i barn og sommerferier, og skrevet side opp og side ned om at vi må lære barna våre å respektere og akseptere at noen har det annerledes enn dem selv. At barn kommer fra forskjellige familier med forskjellig økonomi, kultur og religion. Så da burde jeg jo tørre å stå frem selv også, skriver Frimand-Anda.

- Vi skal ikke reise til utlandet
For i år blir det ingen tur utenfor landets grenser.

- Vi skal ikke til det oh så store utland i sommerferien. Det er fordi vi ikke har råd til å reise noe sted i år. En del av familien skal to uker til Kapp Verde, og ville ha oss med. Men vi måtte si nei. Vi har ikke råd. Ikke i år.

Samtidig er hun klar på en ting.

- Men det er ikke synd på barna mine for det.

Og selv om de ikke skal til utlandet har de ordnet en reise.

- Vi skal en uke til Vestlandet, da. Vi har fått låne huset til en kollega. Hun skal selv på ferie, og trengte noen til å passe hunden og vanne blomstene. Super byttehandel. Og en skikkelig billigferie for oss.

- Jeg er sikker på at barna mine kommer til å kose seg like mye som om vi hadde dratt til Mallorca eller USA. Eller svidd av noen tusenlapper i Kongeparken. Minst, skriver hun.

- Ikke usunt å måtte være i Norge
Frimand-Anda sitt syn støttes av psykolog Bettina Sunde hos Psykologteamet i Asker.

- Det er ikke usunt å måtte være i Norge, og det er ingen menneskerett å reise til utlandet. Veldig mange barn setter pris på at det er sol og strand, men om den befinner seg i Norge eller i Thailand er ikke like viktig, sier Sunde til Nettavisen NA24.

Hun peker på at opplevelser er viktigere enn kostnaden.

- For noen barn er det å dra på kanotur med foreldrene eller å overnatte på en telttur veldig givende. Jeg tenker at foreldre heller kan si at nå skal vi ha tre dager hvor du kan spise så mye is du ønsker. Og at det kan være vel så spennende for barn, som å bruke alle pengene på en tur.

- Det er masse barn i Norge som ikke har råd til å reise på ferier i det hele tatt, og det er bakgrunnen til at man har feriekolonier, slik at en del i hvert fall kommer seg litt ut av byen, sier Sunde.

Hun sier at barn snakker om hvor de skal i ferien uansett, men at man på skolen bør være litt bevisst på hvordan man gjør det.

- Lærerne skal ha et fokus på hva man husker best fra ferien og ikke at det er en rådyr ferietur, men enkelthendelser som at pappa falt i vannet, og opplevelser og følelser barna sitter igjen med.

For foreldrene kan det imidlertid være viktigere med luksus sommerstid.

- Det er vi voksne som er mest opptatt av at det skal være så dyre og fine ferier, mens det for barn er viktigere å ha foreldre som har god tid. Bruker vi veldig mye penger på en dyr ferie så er det heller hos oss voksne at det er viktig at den må være så veldig vellykket, sier Sunde.

Marte Frimand-Anda har ikke svart på Nettavisen NA24s henvendelse.