Gå til sidens hovedinnhold

Dette er de ikoniske mennene

Kan disse karene klare å klatre ut av sine ikoniske roller?

(SIDE2:) I Hollywood snakker man ofte om såkalt typecast, det vil si at skuespillere spiller de samme rollene igjen og igjen - ofte fordi de ikke blir tilbudt noe annet.

Ikke typecast
Andre mister muligheten til å spille i andre filmer fordi de som leter etter skuespillerne, såkalte castingagenter, ikke kan se dem som noe annet enn den rollen de ble så populære i.

SE OGSÅ:De mest sexy filmparene

Men en annen ting er alle de som innehar en rolle i så stor grad at selv om de faktisk får spille mye annet og variert, huskes mest som den ene rollefiguren.

Hvem husker for eksempel Anthony Hopkins i den nyanserte «Resten av dagen» eller «Tilbake til Howards End»? Det var disse filmene som gjorde Hopkins stor igjen på den internasjonale stjernehimmelen, men de fleste husker han som kannibalen Hannibal Lecter.

HVEM LIKTE BESTEMOR?

Hotte menn gjennom tidene

Fords to ansikt
Harrison Ford er så heldig at han har to store roller han assosieres med. Den ene er Han Solo i «Star Wars»-filmene. Den andre er selvfølgelig Indiana Jones, som nok ligger hakket foran den triggerhappy karen fra George Lucas’ stjernekriger.

(Derimot ble Mark Hamill som Luke Skywalker såkalt typecast – han har ikke hatt noen store roller siden).

Marlon Brando skrek på Stella i «En sporvogn til begjær» og var Terry Malloy på «On the Waterfront», men for sine 46 filmer og selv på tross av sin glitrende rolle som oberst i «Apokalypse nå”, er han mest kjent som Gudfaren.

Clark Gable var en gigant i Hollywood s gullalder blant mannlige skuespillere, og skapte furore da han som første mann kastet undertrøya i «What Happened One Night». Men hvem er han kjent som i ettertid – Rhett Butler i «Tatt av vinden».

LES MER:Filmsex selger - uansett

Colin Firth tok britiske kvinner (og ganske mange flere) med storm etter at han spilte den arrogante Mr. Darcy i TV-serien «Stolthet og fordom» på 90-tallet. Senere har Firth både spilt en avart av denne figuren i «Bridget Jones»-filmene, og han er svært avslappet til suksessen tross mange andre og minneverdige prestasjoner senere.

-Jeg tror jeg skal endre mitt navn til Colin Darcy. På den måten kan folk introdusere meg som Mr. Darcy og jeg kan leve av å åpne supermarkeder på mine eldre dager, sa Firth til Varietys nordiske korrespondent Gunnar Rehlin i et intervju for kommende «Mamma Mia».

Clint Eastwood er for yngre generasjoner i dag kanskje aller mest kjent som regissør av filmer som «Unforgiven», «Mystic River» og «Million Dollar Baby», men på lerretet vil nok de som er litt eldre huske ham best som Dirty Harry eller politimannen Harry Calahan ved San Fransisco-avsnittet – en mann med en forkjærlighet for .44 Magnum og fengende fraser.

Neste fredag dukker nok en ikonisk mann opp på kinoene her hjemme, i alle fall for de fleste kvinner. Mr Big er nærmest mer kjent enn mannen som spiller ham, Chris Noth. «Sex og singelliv»-Carries drømmemann med bindingsvegring er en av den nyere tids mest ikoniske menn på filmduken.

Andre ikoniske manneroller

Harry Potter - Daniel Radcliffe

Frodo Baggins - Elijah Wood

Gandalv - Ian McKellen

Kevin McAlister (Hjemme alene) - Macaulay Culkin

Kaptein Jack Sparrow - Johnny Depp

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Vil du ha flere menn på lista? Diskuter saken i forumet nedenfor

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken