[Teknofil.no]: Apple slipper nå en oppdatert utgave av iLife-serien sin.

Dette er en samling med hendige programmer for redigering og publisering av digitalt innhold – bilder, filmer, musikk og nettsider.

Apple har høstet mye skryt for denne pakken, som med sin lave terskel og gode brukervennlighet har hjulpet mang en bruker i gang med sin første blogg eller digitale fotobok.

Programvaren følger med i pakken når du kjøper en ny Mac. Eier du allerede iLife kan du oppgradere til den nyeste utgaven for 429 kroner.

Les også: Slik blir fremtidens Mac

Lag egne trailere i iMovie

En av de mest gøyale funksjonene vi fikk se på Apples Keynote var muligheten for å lage fullblods trailere av hjemmevideoen dine.

Nye iMovie kommer med 15 ferdige maler for alt fra eventyr og romantisk komedie til grøssere.

Du finner også maler for å lage alt fra nyhetssendinger til spillerstatistikk og sportsvideoer.

Klippejobben skal nå bli mye enklere ved at programmet analyserer og sorterer klippene dine etter hvilke personer som er med, hvor mange personer og hvor nært på kameraet er.

Dermed er det lett å sette sammen scener som passer.

En annen nyhet i iMovie'11 er bedre redigering av lyd og lydeffekter som legges på i det sekundet du beveger musen over effekten. Det har også blitt enkelt å gjøre en reprise i sakte film.

Slik blir trailere seende ut:
Se video av iMovie '11

Bedre Facebook-deling i iPhoto

Apple har gjort en rekke mindre oppdateringer i fotopakken sin.

Den kanskje største forbedringen har skjedd i måten du deler bilder på. I forrige utgave av iPhoto ble det støtte for å tagge personer i bildet og dele det på Facebook og Flickr. Nå kan du også se hvilke kommentarer bildene har fått. Programmet holder dessuten styr på hvilke bilder du har delt og ikke, og ikke minst hvor du har delt dem.Du kan også sette sammen ferdige epostmeldinger med fotoene dine satt opp i en mal direkte fra iPhoto.

Apple har også lagt inn nye maler for lysbildevisninger og bøker. Nytt i denne utgaven er at du også kan lage og bestille postkort.

Om du er spent på hvordan den nye satsningen på fullskjermsmodus i Mac OS X "Lion" vil fungere, får du en god smakebit i iPhoto. Programmet har blitt skreddersydd for å jobbe mest mulig i fullskjerm, noe som visstnok skal gi en helt egen arbeidsro og fokus. For eksempel kan du fly rundt på kartet og zoome ned på steder du har tatt bilder, eller bla gjennom hendelser. Men så veldig revolusjonerende er det vel ikke.

Se nye iPhoto i bruk:
Her er video av iPhoto '11

Se også: 10 tips for deg som bruker iPhoto

Lær deg å spille gitar med GarageBand

Liker du å spille instrumenter selv eller sammen med andre, har Apples GarageBand alltid vært en fin inngangsport til musikkens verden. Den nyeste utgaven kommer med en rekke forbedringer.

Funksjonen som har fått mest fokus er "Komptilpasning", noe Apple selv kaller en "stavekontroll for dårlig rytme". Kort fortalt kan du ta en samling med lydklipp av forskjelige instrumenter som spiller sammen, velge det instrumentet som holder takten best, og siden vil programmet automatisk tilpasse rytmen til de andre instrumentene slik at de følger takten. Du kan også gå inn og justere enkeltnoter og riff ved å dra dem lengre eller kortere.

GarageBand har også tatt på seg oppgaven å lære oss å spille gitar og piano. Egne instruksjonsvideoer viser deg hva du skal gjøre, og etterpå skal du spille selv. Programmet er lagt opp på samme måte som SingStar, med fortløpende tilbakemelding på om du treffer tonene og rytmen. På slutten får du en oppsummering og karakter på hvor bra du spilte.

Slik fungerer komptilpasning:
Se video av Garage Band '11

Intet nytt i iWeb og iDVD

De to siste programmene i iLife-pakken er iWeb og iDVD. Disse brukes henholdsvis for å lage din egen hjemmeside og for å brenne ut DVD-er. Ingen av programmene har fått noen større oppgraderinger i denne versjonen av iLife. De begynner også å bli ganske utdaterte etterhvert, og Apple bare har nevnt dem med en liten knapp nederst på iLife-sidene sine.

En annen liten skuffelse for de spesielt interesserte: Ingen av programmene i iLife'11 er blitt oppgradert til 64-bits kode. Dette i motsetning til alle programmene som følger med Snow Leopard som iTunes, Mail og iCal.

Konklusjon

Alt i alt synes vi at spesielt iMovie og GarageBand har fått ganske solide forbedringer i iLife'11. Om du bruker disse programmene burde ikke en oppgraderingspris på 429 kroner være avskrekkende. For iPhotos del er det vel først og fremst de som deler mye bilder på Facebook og e-post eller som trenger mulighet for å lage postkort som har grunn til å oppgradere.

Resten av forbedringene er av mindre art sammenlignet med forgjengeren iLife'09, så da blir det et vurderingsspørsmål om du føler behovet for nyeste utgave.

Bruk prissøket:
Her kjøper du iLife'11 billigst