Gå til sidens hovedinnhold

Illrødt på Oslo Børs

Bare 17 aksjer stiger på Oslo Børs. Hele 150 aksjer raser.

Det så veldig lenge svært stygt ut for investorene. Børsen raste ned godt over 2,3 prosent rett etter at handelen kom i gang, men etter en kort tid fikk spekulantene summet seg.

NA24 - din næringslivsavis

Børsen hentet seg inn, men er rett etter klokken 13.30 er hovedindeksen ned 2,03 prosent til 483,90 poeng.

Følg børsen her

Stupte i USA
Fallet kommer etter et massivt salg i den amerikanske handelen torsdag. I New York falt børsene kraftig og det av antydninger til panikk. Det så ut som om panikken ville spre seg til Oslo, men foreløpig har det verste oppstyret lagt seg. Flere begynner nå å snakke om vi er inne i en korreksjonsfase. Boligsituasjonen i USA er svekt skjør.

Omsetningen av både brukte og nye boliger har falt betydelig det siste året, og frykt for at denne utviklingen vil smitte over på aksjemarkedet har blitt økende. Det dårlige forløpet i boligsalget blir av mange tolket som en brems i veksten til verdens viktigste økonomi.

Fått juling
Reaksjonene de siste dagene har ført til et børsfall på mellom seks og syv prosent. Dermed har investorene måttet tåle litt juling. Det er likevel verdt å merke seg at Oslo Børs har sammen med de fleste andre internasjonale aksjemarkeder ligget på rekordnivåer de siste månedene. Derfor faller markedet fra toppen.

- Ikke få panikk
- Jeg tror ikke man skal få panikk. Dette er en likviditetskorreksjon som er lite selektiv. Det kan gi bra kjøpsmuligheter om en ukes tid, men det er for tidlig å stikke hodet ut akkurat nå, sier analysesjef Kim Evjenth i Kauphting til NA24.

Aksjemarkedet venter nå spent på nye signaler fra USA. Fredag ettermiddag er det klart for veksttall fra den amerikanske økonomien. Myndighetene frigir utviklingen i bruttonasjonalproduktet for andre kvartal og det ventet en vekst på 3,2 prosent.

Fast raste
Blant de som må tåle mest juling er aksjonærene i Fast. Aksjekursen stuper 25 prosent til 11,25 kroner. De siste året har verdiene i Fast blitt forringet med bortimot halvparten. Grunnen til dagens slakt er at Fast har sendt ut et resultatvarsel der de opplyser at de ikke vil kunne klare å innfri forventningene i markedet. Det er særlig omsetningen de ikke vil kunne treffe konsensusestimatene.

I varselet opplyser IT-selskapet at omsetningen for forrige kvartal vil ligge på mellom 34 og 38 millioner dollar. Ifølge TDN Finans har forventningene til omsetningen i tredje kvartal ligget i intervallet mellom 53,5 og 57 millioner dollar.

150 ned, 17 opp
Det er ikke bare Fast som får lide fredag. Hele 150 aksjer faller, men kun 17 opplever en opptur. Rundt 100 aksjer er uendret. Fire meglerhus utpeker seg som aktive selgere på børsen. SEB Enskilda, Credit Suisse First Boston, Morgan Stanley og Instinet er de største nettoselgerne.

Tungvekterne faller også markant. Statoil er ned 2,85 prosent til 170,25 kroner. Norsk Hydro faller 3,17 prosent til 221,25 kroner.

Solselskapet REC presenterte sitt resultat for andre kvartal. Aksjen er ned 1,23 prosent til 221 kroner, selv om selskapet overgikk forventningene i markedet.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå