Gå til sidens hovedinnhold

Imam avviste Norges unnskyldning

Millioner av muslimske TV-seere kunne fredag se og høre at imam Yusuf al-Qaradawi avviste unnskyldningen fra Norge.

Under fredagsbønnen fredag gikk den mektige imamen ut på Qatar TV, som når millioner av TV-seere, og sa at han ikke har akseptert beklagelsen fra Magazinet-redaktør Vebjørn Selbekk og norske myndigheter.

Etter at Selbekk og norske myndigheter beklaget at Muhammed-karikaturene har krenket muslimer, reiste en delegasjon bestående av representanter for Islamsk Råd samt domprost Olav Dag Hauge til Midtøsten for å snakke med politiske og religiøse ledere.

Onsdag meldte flere norske medier at al-Qaradawi har godtatt beklagelsen som ble overbrakt av den norske delegasjonen tirsdag kveld.

Ingen unnskyldning
- Al-Qaradawi ga tydelig uttrykk for at ytterligere tiltak fra norsk side ikke er nødvendig, etter at unnskyldningen nå er kommet. Han er fornøyd med den norske reaksjonen. Han er fornøyd med reaksjonen fra norske muslimer og med Den norske kirkes håndtering av denne saken, sa Hauge til Aftenposten.

Det ble raskt tilbakevist av al-Qaradawis talsmann, som understreket at al-Qaradawi ikke ville godta noen beklagelse før Norge endrer loven slik at noe liknende ikke kan skje igjen.

Fredag sier al-Qaradawi at han ikke oppfattet meldingen fra den norske delegasjonen som noen beklagelse i det hele tatt.

- Delegasjonen fra Norge leste opp et langt, diplomatisk brev, men jeg oppfattet det ikke som noen beklagelse. For at jeg skal godta en beklagelse, må Norge innføre en lov som forbyr og straffer alle som krenker profeter eller religioner. Det sa jeg til delegasjonen, men de sa andre ting til media, sier han i den direktesendte fjernsynssendingen fra fredagsbønnen i al-Kabir-moskéen i Qatars hovedstad Doha.

TV 2 Nettavisens journalist fulgte sendingen i en norsk moské fredag.

Islamsk råd vil ikke kommentere saken. Det har ikke lykkes TV 2 Nettavisen å få tak i domprost Olav Dag Hauge.

Verdenskongress for imamer
Den religiøse TV-kjendisen Sjeik Salman bin Fahd al-Oadah sier fredag til TV 2 Nettavisen at en mengde imamer skal møtes på en konferanse i Bahrain i mars for å diskutere Muhammed-karikaturene.

- Jeg kan avsløre at vi skal ha en stor konferanse i Bahrain, der vi skal komme med en felles uttalelse til muslimer i verden om hva vi synes om karikatur-saken. Jeg tror resultatet vil bli positivt, sier al-Oadah til TV 2 Nettavisen.

Al-Oadah er en av de mest kjente religiøse mennene i Saudi-Arabia, og nyter stor respekt i den muslimske verden. Han har et TV-program på fjernsynskanalen MBC hver fredag, og har nylig startet et religiøst program på Qatar TV.

Sjeik Salman bin Fahd al-Oadah reiser til Qatar for å møte Yusuf al-Qaradawi neste uke.

Fortsetter boikott
Al-Oadah er fornøyd med at flere vestlige land, blant annet Norge, fordømmer karikaturtegningene av profeten Muhammed. Men for at boikottene skal stoppe, må det en lovendring til, sier han.

- Vi ønsker dette velkommen. Men det må komme en lov som straffer de som krenker religionene og angriper profeten. Vi skal fortsette å boikotte til det kommer en slik lov, sier han til TV 2 Nettavisen.

TV-kjendisen sier at boikotten først og fremst er rettet mot Danmark.

- Vi fokuserer på Danmark, særlig avisen som startet og har ansvar for problemene i dag. Norge er ikke hovedmål for boikotten.

Imidlertid fordømmer han voldshandlinger på grunn av tegningene.

- Vi er imot angrepene på vestlige selskaper og kirker. Men vi vil støtte fredelige demonstrasjoner, for det er også ytringsfrihet, sier han.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken