Gå til sidens hovedinnhold

Sparetips til impulsreisen

Med god planlegging og en enkel spareplan er ikke ekstraferien langt unna. Her er våre ti beste tips.

HTML EMBED

Utgifter og inntekter har en lei tendens til å gå i balanse. Vi bruker det vi har, om vi tjener godt eller sånn midt på treet.
Feriepengene er likevel i regelen skjermet og satt av, til den store ferien, men stadig flere ønsker å stikke av gårde også utenom høysesongen. Rundt juletider, for eksempel, i vinterferien eller i påsken. En og annen langhelg dukker også opp.
På et stramt budsjett kan det synes tøft å realisere impulsreisen, men med litt planlegging behøver det slett ikke være uoverkommelig. Tenk totalen gjennom året, og hva du for eksempel bruker på alt fra tobakk til klær. Med litt mer rutine i hverdagen kan ekstraturen være innen rekkevidde.

1. Bruk «sparegrisen»
Ta frem den gamle sparegrisen, og rydd lommer og lommebøker for småpenger hver dag. Det er utrolig hvor mange kroner det kan bli av lommerusket i løpet av noen måneder.

2. Opprett sparekonto
Noen banker tilbyr såkalt MikroSpar, der du ved hver bankkorttransaksjon runder opp til for eksempel nærmeste hele tier, 50 eller 100 kroner. Du kan også velge et fast beløp – fem, ti eller tjuefem kroner. Hver gang du bruker kortet overføres det avtalte beløpet til en egen «reisekonto».

3. Vær tidlig ute
Har du bestemt deg er det greit å være tidlig ute med bestillingen. Noen operatører har lavere priser inntil en viss dato på høsten. Du kan spare inntil 10-20 prosent om du planlegger dine ferier.

4. Sjekk gode nettsteder
Gjør rutinemessige søk på søkenettsider, for eksempel Momondo, Kelko, Finn og Expedia, slik at du får en oversikt og ikke minst er tidlig ute på de mest populære reisene. Her kan du etter hvert gjøre noen skikkelige kupp.
www.momondo.com
www.kelkoo.no
www.finn.no
www.expedia.no

5. Sjekk valutakursen
En av årsakene til at Tyrkia er så populær om dagen er at landet står utenfor eurosonen. Det betyr billigere reiser. Sjekk derfor valutakursene før du setter av gårde. I USA har for eksempel dollaren vært lav i en lengre periode. I tillegg har finanskrisen ført til billigere hotellrom i de større byene.

6. Unngå høysesongen
I jula, påsken og midt på sommeren er prisene på topp. Drar du litt utenom disse tidene kan prisene i enkelte tilfeller være halvert. På noen arbeidsplasser applauderes det til og med om du velger å jobbe når de andre er på ferie. Dermed kan du oppnå to ting: Rolige dager på jobben når de andre er borte, og gode priser (samt mindre turisttrafikk) når du velger å ta ut ferien.

7. Sats på leilighet
Vi nordmenn elsker å stelle oss selv, og velger ofte leilighet. Det er også billigere, særlig hvis dere er en større familie. Dere lager egen mat, og slipper også å stille til frokost hver morgen på hotellet. En hyggelig bieffekt er at du da har en unnskyldning for å handle på det lokale markedet, og på den måten komme tettere på den lokale kulturen.

8. Gjør innkjøp
Det er kanskje unødvendig å nevne taxfree som et sparetiltak, men du kan spare store beløp hvis du legger planlagte innkjøp av for eksempel elektronikk til ferien. Skal du handle den nye iPad’en? Vent til du drar til USA, der den kanskje vil gå for det halve.
Klær kan også være langt billigere i utlandet, for eksempel i USA eller Thailand (dress). Husk da å ta med minst mulig i kofferten.

9. Pass deg for gebyrene
Lavpris er ikke alltid det billigste. Mange av flyselskapene unnlater å nevne eller dekker bevisst til at det alltid tilkommer gebyrer. Sjekk nøye når du bestiller. En reise med et lavprisselskap kan fort bli langt dyrere enn beregnet om du tar med deg for mye bagasje, betaler med kredittkort, eller gjør andre mindre veloverveide ting som gjør direkte innhogg i lommeboka.

10. Sett bort arbeidet
Det er ikke alltid billigst å søke på nett etter flyreiser, hoteller, leiebiler eller leiligheter selv. De fleste reisebyråene har ofte langt sterkere kort på hånden når de forhandler pris, i kraft av størrelse og omfang. Dette gjelder særlig de mest populære destinasjonene. En pakkereise til New York med tre netter på hotell kan i noen tilfeller bli billigere enn flybilletten alene, fordi en operatør har forhandlet frem en god pris.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Kommentarer til denne saken