Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg har ikke tenkt å stå i underbuksa i musikkvideoer

Norske Ina er superstjernenes favoritt - nå lager hun musikk til seg selv.

(SIDE2): Du har garantert hørt musikken hun har laget. Garantert.

Trolig som del av duoen Ask Embla, men enda mer sannsynlig som låtskriver for Britney Spears (det er også Ina som synger på refrenget på Femme Fatale-låta He about to lose me. (Journ.anm), One Direction, Tone Damli, Lily Allen, Shakira, Kelly Clarkson og The Wanted. For å nevne noen.

Nå er Ina Wroldsen aktuell som soloartist og med singelen Aliens (Her er jeg).

Hard start

Historien om Ina Wroldsen, låtskriver for stjernen, er lang, men den startet der den nå er tilbake - som artist. 20 år gamle Ina hadde gått runden og gatene i Miami og Los Angeles, og fått platekontrakt. Så slo plateselskapet seg selv konkurs.

- Jeg gikk litt på trynet da, og det bar hjem og tilbake til skolen igjen. I stedet begynte jeg å fokusere på det å skrive for andre, sier hun, og angrer ikke på det – men sier det nå, som 30-åring, var på tide å utfordre seg selv igjen, sier hun til Side2.

- For det å være låtskriver er veldig behagelig, kanskje for behagelig. Låtskrivingen har kanskje godt av at jeg gjør ting som ikke er så behagelig, at jeg gjør ting jeg synes er skummelt. Det var viktig å finne en ro, og ha det fint i livet, men samtidig er det ikke å stikke under en stol viktig å treffe en nerve, da blir slike type låter bra.

Låter som Ask Emblas Father's Eye – og nå Aliens.

- De er ganske like i forhold til usikkerheten man føler på.

HTML EMBED

- Ikke i underbuksa

For Ina hadde stor suksess for et drøyt år siden sammen med islandske Arnthor Birgirsson som Ask Embla med låta Fathers Eyes. Men i stedet for å fortsette, sa de to takk for seg og duoen var historie. Nå er Ina altså aktuell med Aliens (Her er jeg).

- Å gå solo ble et naturlig steg videre. Jeg og Arnthor elsket å gjøre Ask Embla. Det var et koseprosjekt, som fikk veldig god mottakelse, noe som kom litt overraskende på begge to. Vi hadde litt forskjellige meninger om hva vi skulle gjøre om det ble en suksess, vi er forskjellige - han synes det er styr med mye reising, mens jeg elsker publikumskontakten og vil fortsette med det, i tillegg til at jeg vil utforske egen musikalitet, forteller hun til Side2.

Aliens (her er jeg) er skrevet sammen med Steve Mac en tidlig morgen, og tok få timer å få ferdig.

- Vi visste ikke hva det skulle bli og begge ble litt overrasket over Aliens. Men for meg er det et budskap om all den usikkerheten man sitter inne med som person - «du ser ikke slik ut, du kan ikke gjøre slik» – alt det som sitter i hodet, men som føles som om det er der ute også. Jeg har ikke en million Instagram-følgere og jeg har ikke tenkt å stå i underbuksa i musikkvideoer. Men jeg har lyst å fly, og da er det viktig å prøve å fly.

Familieliv vs artisttilværelse

Ina sier selv at det smarteste hun har gjort karrieremessig var USA-opplevelsen for 10 år siden.

- Det å ta et skitt bort fra solo-karrieren, å utforske meg selv og min musikalitet, å være låtskriver i stedet. Det har jeg lært enormt mye av. Jeg har enormt mye respekt for de som aldri gir seg, men for meg var det riktig å gjøre det slik. Jeg har blitt en mye bedre låtskriver, og jeg synes jeg har blitt bedre til å synge. Det å være artist er egentlig lite musikk – det er mye tv-show og radio. Er man som artist ferdig med singelen, så er man ikke i studio mer, mens jeg er i studio hver uke.

Ina er gift med britiske Mark, og sammen har de sønnen William på 5 år. Den lille familien bor i London.

- Å kombinere jobb og familieliv funker. Jeg er heldig og jobber sammen med min mann og mamma, vi driver alt sammen, med låtskrivingen er det de som styrer økonomi og management. Å ha folk som har mine interesser fremst, er herlig. Jeg reiser mye og det har vært slik så lenge. Jeg skriver mye i Stockholm, Norge og LA – men jeg er også heldig og kan ha en uke fri og være med William. Jeg tar godt vare på de stundene jeg har med familien.

Inas råd

Inas beste råd til andre låtskriver- og artistspirer er å hele tiden fortsette fremover.

- Mitt beste råd er å aldri tro at du er best, ikke tenk at dette er nok. Alltid være åpen for kritikk, samtidig som man holder seg sterk. Det er kjempeviktig å hele tiden lære, å være åpen for å lære. Hør på deg selv og andre, og jobb og terp og øv. Som artist, bør du gi deg den tiden du trenger for å være trygg på ditt eget uttrykk.

Den første plata, den som stoppet opp i USA for ti år siden, ligger der fremdeles. Hva som skjer med den gjenstår fremdeles å se.

- Når jeg hører de sangene nå, så er jeg glad det gikk som det gikk. Jeg er glad, for jeg har fått familien og karrieren, noe som ikke hadde skjedd om det hadde gått annerledes for ti år siden. Og jeg tror kanskje jeg hadde stagnert litt både når det gjelder å synge og skrive, om de hadde kommet ut da. Jeg hører at det er ganske dårlig, ler hun.

- Jeg tror alt skjer for en grunn da, på godt og vondt. Men det er jo mulig jeg tar de låtene frem en gang.

(Og fordi den er så fin - og er i tråd med hva Ina lager som solo-artist - her er Father's Eyes:)

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken