Gå til sidens hovedinnhold

Svigersønnen frikjenner kong Juan Carlos

Bedragerisiktede Iñaki Urdangarin forklarte seg i retten.

(SIDE2): Den spanske kongens svigersønn, Iñaki Urdangarin, møtte lørdag i retten for å forklare seg i saken hvor han er siktet for å ha underslått mange millioner euro.

Ifølge den spanske avisen El Païs sa Urdangarin at verken kong Juan Carlos eller andre medlemmer av kongefamilien var involvert i hans forretningsdrift knyttet til den veldedige organisasjonen Nóos.

Dette er andre gang Urdangarin har forklart seg i retten om saken, som har vært under etterforskning siden høsten 2011.

Skatteparadiser
Spanske påtalemyndigheter mener at Urdangarin og hans tidligere forretningspartner Diego Torres underslo seks millioner euro som Nóos mottok fra lokale myndigheter i Valencia og Balearene.

Etterforskerne mener at Nóos sendte alt for store fakturaer for å organisere ulike sports- og turistarrangementer, og at mye av pengene ble underslått og gjemt unna i skatteparadiser.

Iñaki Urdangarin var en svært suksessrik og populær skikkelsen innen spansk idrett da han i 1997 giftet seg med det spanske kongeparets datter, prinsesse Cristina. Urdangarin var på håndballaget som fikk bronse i OL både i 1996 og 2000, siste gang med Urdangarin som kaptein.

Nå er han anklaget for både underslag, forfalskning og offentlig svindel, og for å ha brukt sine mektige kontakter til å vinne offentlige anbud.

Monarkiet er svekket
Saken har skadet den spanske kongefamiliens omdømme, og en fersk meningsmåling som ble offentliggjort søndag, viser at flertallet av spanjolene mener at kongen har bistått svigersønnen, og at prinsesse Cristina også må ha kjent til ektemannens aktiviteter.

- Det spanske hoffet har ikke vært innblandet, ikke gitt meg råd, ikke gitt meg fullmakter eller støttet meg i noe av det jeg hadde ansvar for i Nóos, forklarte Urdangarin da han lørdag møtte i retten.

- Tvert imot, da saken kom til overflaten, ba de meg avstå fra alle offentlige oppdrag, sa han, og la til.

Kongens elskerinne
Utenfor rettslokalet i byen Palma på Mallorca, demonstrerte rundt 500 sinte spanjoler, som bar plakater med påskriften «Ned med monarkiet!».

Urdangarins tidligere partner, Diego Torres, har offentliggjort en mengde e-poster mellom Urdangarin og andre som var involvert I Nóos - og i flere av disse e-postene står kong Juan Carlos som kopimottaker.

Flere av e-postene viser at Urdangarin forhandlet med tyske prinsesse Corinna zu Sayn-Wittgenstein, som gjennom flere år skal ha vært kong Juan Carlos’ elskerinne. Hun arbeidet blant annet for å skaffe Urdangarin en stilling i organisasjonen Laureus, som blant annet deler ut prestisjetunge sportspriser.

I et intervju publisert i avisen El Mundo søndag, sier prinsessen at alt hun gjorde var å hjelpe Iñaki Urdangarin med å skaffe seg en jobb som passet en mann med hans posisjon.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken