Gå til sidens hovedinnhold

Kongelig svigersønn kan få 15 års fengsel

Etterforskes for korrupsjon.

(SIDE2): Iñaki Urdangarin er gift med prinsesse Cristina, datteren til Spanias kong Juan Carlos og dronning Sofia. Nå etterforskes den tidligere håndballspilleren og OL-deltakeren for korrupsjon.

Et selskap som han tidligere ledet skal ha mottatt store offentlige bidrag til å arrangere kongresser og andre arrangementer, hvor det senere har vist seg at de reelle kostnadene ved arrangementene var lavere enn den offentlige støtten.

Hvis Iñaki Urdangarin blir tiltalt og dømt, risikerer han en fengselsstraff på inntil 15 år.

Dobbelt bronsevinner
Etterforskningen dreier seg om en utbetaling på 2,3 millioner euro (18 millioner kroner) til Instituto Noos for å organisere en turist- og sportskonferanse på Balearene i 2005 og 2006. Urdangarin var sjef i selskapet fra 2004 til 2006.

Iñaki Urdangarin (43) er tidligere håndballspiller, og deltok på det spanske laget som vant OL-bronse både i Atlanta i 1996 og i Sydney i 2000.

Under OL i Atlanta traff han for første gang prinsesse Cristina, og de to giftet seg i oktober året etter. Da han giftet seg med Cristina fikk han tittelen hertug av Palma de Mallorca fra hennes fra, kong Juan Carlos.

Paret har fire barn, og bodde fram til 2009 i Barcelona, da de flyttet til Washington DC, hvor han jobber for Telefonica.

Sendt i «eksil»
På ryktebørsen i Spania snakkes det om at flyttingen i virkeligheten er et «eksil», og at hertugparet ble sendt til USA fordi det begynte å brenne under føttene på Urdangarin i forbindelse med den pågående korrupsjonssaken, hvor etterforskningen på det tidspunktet var helt i startfasen.

Spansk politi mistenker at Instituto Noos blåste opp regningene til lokale myndigheter for konferansene de arrangerte, og at overskuddet ble delt mellom Urdangarin og hans etterfølger i sjefsstolen, Diego Torres.

Mistankene mot Urdangarin oppsto allerede for flere år siden, etter at han og prinsesse Cristina kjøpte en villa til fem millioner euro (nesten 40 millioner kroner) i Barcelona.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken