(SIDE2:) Torsdag har endelig «Indiana Jones og Krystallhodeskallens rike» premiere. Går tiden sakte, kan du more deg med totalt unyttig, men morsom trivia om de tre første «Indiana Jones»-filmene.

Cameos
Filmene krevde mange statister, og flere av bakmennene kan ses i bakgrunnen. Produsent Frank Marshall spiller piloten i flyet i «Raiders of the Lost Ark», mens den spionerende nazisten som leser et magasin på flyet spilles av spesialeffektmaker Dennis Muren.

Steven Spielberg og George Lucas kan også ses hvis du ser veldig nøye etter. De er med i scenen på flyplassen i begynnelsen av «Temple of Doom». Her spiller de to misjonærer. Også produsent Frank Marshall er med i scenen, som turist.

Ikke helt som planlagt
Det er ikke alt under en filminnspilling som går helt som planlagt. Heller ikke i «Indiana Jones»- filmene.

En av de morsomste scenene i «Raiders of the Lost Ark» ble ikke planlagt. Det er scenen hvor Indiana møter en egyptisk skurk. Skurken fekter lenge med sverdene sine, og planen var at Indiana skulle gjøre det samme. Men under opptaket var Harrison Ford matforgiftet og hadde dermed veldig vondt i magen. Derfor ba han Spielberg om å få skyte skurken i stedet, noe som gjør scenen minneverdig.

HTML EMBED

Et annet uforutsett problem, var dyrene i filmene. Blant annet var apen i «Raiders of the Lost Ark» så vanskelig å ha med å gjøre at han måtte holdes i skjulte tråder for å bevege seg riktig foran kamera.

Fullt så morsomt var det ikke at Ford slo seg skikkelig da han red på en elefant i «Temple of Doom». Han måtte flys til USA for å få akutt behandling.

Se noen av feilene i filmene:

HTML EMBED

Filmhistoriske forandringer
«Indiana Jones and the Temple of Doom» skulle egentlig hete «Indiana Jones and the Temple of Death». Tittelen ble forandret for å gjøre det mindre skummelt.

Men det er ikke bare titlene som var under vurdering. Hele plottet i «The Last Crusade» kunne vært annerledes. Steven Spielberg var nemlig skeptisk til at den skulle handle om den hellige gral, fordi han forbandt den med «Monty Python and the Holy Grail».

Indiana Jones het først Indiana Smith. Navnet ble ikke forandret før på første innspillingsdag.

Mens innspillingen av «Raiders of the Lost Ark» pågikk, skrev Spielberg og Fords kone Melissa Mathison et manus sammen i pausene. Resultatet ble «E.T.» (1982).

Spielberg måtte si fra seg to prosjekter fordi han skulle regissere «The Last Crusade»: «Rain Man» og «Big».

Skummelt
I scenen hvor Indiana Jones havner i Sjelenes Brønn, dro produsentene til hver eneste dyrebutikk i London og Sør-England for å få tak i slanger. Likevel var det ikke nok, så Spielberg kuttet opp flere hageslanger som han gjemte under de ekte slangene. Men dersom du ser nøye etter, skal du kunne se hvilke slanger som er ekte.

HTML EMBED

Slangescenen viser blant annet at Indiana ligger ansikt til ansikt med en kobraslange. Denne scenen ble spilt inn med et glass mellom Ford og slangen. Og godt var det: Slangen sprutet nemlig gift på glasset.

I «Temple of Doom» blir Willie (Kate Capshaw) dekket med mer enn 2000 insekter.

HTML EMBED

I samme film tror Willie at pytonslangen på skulderen hennes er en elefantsnabel. Egentlig fikk de ikke ha med slangen inn i Sri Lanka, hvor scenen ble spilt inn. Derfor tok slangen og eieren inn på hotell sammen under det falske navnet Mr. og Mrs. Longfellow.

Rottene i «The Last Crusade» ble ált opp spesielt for filmen, slik at de ikke skulle ha smittsomme sykdommer. Det ble brukt mer enn 2000 rotter i filmen.

Indianas hest i «The Last Crusade» er også Rambos hest i «Rambo III» (1988).

Rekvisitter og kostymer
Staben kjøpte inn ti jakker til Indiana, som skulle brukes i ulike settinger. Lærjakkene var helt nye. Derfor måtte kostymeavdelingen gjøre dem slitt.

Hatten til Indiana kom fra Herbert Johnsons hattebutikk i London. Også denne så ny ut, og kostymedesigner Deborah Nadoolman har fortalt at hun jobbet hardt for å gjøre den slitt. Blant annet satt både hun og Ford på den.

Pisken til Indiana er cirka tre meter lang, men i enkelte scener brukte de en kortere pisk.

I «Temple of Doom» kommer Indiana til et palass i jungelen. Her har han på seg en vest. Denne ble opprinnelig brukt av Han Solo i «Star Wars».

Ukjente språk
I ubåtscenen i «Raiders of the Lost Ark» kommer en soldat bort til Indiana og snakker tysk til ham. Det han sier kan oversettes til: «Goddag. Trøtt? Hvorfor sover du? Vask deg! Og rett opp skjorta di, så du ikke ser ut som en gris på krigsskipet. Reis deg opp...rett».

Flere andre scener i filmen inneholder også tysk språk. Likevel ble nesten alle disse replikkene dubbet på nytt i den tyske versjonen. Grunnen var at skuespillerne pratet veldig dårlig tysk med en amerikansk aksent. Andre replikker ble rett og slett uttalt feil.

Også i «The Last Crusade» er det tysktalende nazister. I scenen hvor en soldat ser på at Indiana slåss mot en nazist, sier han noe til vennene sine. Dette kan oversettes til: «Amerikaneren! Han slåss som en jente».

Skuespillere
Indianas far spilles av Sean Connery. Faren er født på 1860-tallet og er dermed omtrent 75 år gammel i «The Last Crusade». Connery var imidlertid bare 58 år gammel da filmen ble spilt inn, 12 år eldre enn «sønnen» Ford.

Skuespillere i storfilmer får ofte spesialbehandling. Men ikke alt kan fikses på. I scenen hvor Indiana og faren prater sammen om bord i et fly, var det så varmt at begge spilte inn scenen uten bukser.

HTML EMBED

Blant skuespillerne som sa nei til rollen som Indiana, finner vi: Nick Nolte, Tom Selleck, Nick Mancuso og Peter Coyote.

Danny DeVito måtte si nei til rollen som Sallah i «Raiders of the Lost Ark». Kinski Uncut ble tilbudt rollen som Toth, men syntes manuset var «idiotisk». I stedet spilte han i den langt mindre suksessfulle filmen «Venom».

Frank Welker (Nibbler i «Futurama») har laget lydene til apen i «Raiders of the Lost Ark».

Sharon Stone ble vurdert til rollen som Willie i «Temple of Doom». For å finne gutten som skulle spille Short Round, reiste castingsjefen rundt på alle barneskolene i området for å finne en ung, asiatisk gutt. Jonathan Ke Quan var egentlig bare med broren sin, men han ble lagt merke til fordi han hele tiden fortalte broren hva han skulle gjøre.

Kilder: Empire, Entertainment Weekly, IMDb

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!