Gå til sidens hovedinnhold

Et annet Sørøst-Asia

Laos, Vietnam og Kambodsja er minst like spennende som nabolandet Thailand, men langt mindre berørt av turisme.

HTML EMBED

Inspirasjon til Indokina

Ferierende nordmenn har for lengst, og i hundretusentall, lagt sin elsk på Thailand – på strendene, naturen, menneskene, maten, kulturen og mye mer. Den omfattende turismen setter dog sitt preg på landet, og en del begynner så smått å ville utforske andre land i Sørøst-Asia. Det anbefales!

Regionen blir dessuten stadig mer tilgjengelig. En rekke norske turoperatører tilbyr allerede spennende pakkereiser hit, med eller uten norsk guide. Neste år kommer Sørøst-Asia enda nærmere, når Norwegian etter planen begynner å fly lavpris til Bangkok, storbyen som på mange vis er den naturlige portalen til Indokinas fabelaktige reiseopplevelser.

Indokina - Et ladet begrep

Ja, vi skriver «Indokina». Selv om det franske begrepet til en viss grad er befengt med en eim av kolonialisme, fortjener det nå å få sin renessanse. Ikke minst for at regionen skal klare å beskytte sine særpreg mot press fra mektige naboer.

Spesielt i turismesammenheng kjemper nemlig disse nasjonene, som ligger inneklemt mellom Indias og Kinas turboøkonomier, en hard kamp for å verge sine sårbare kulturer. Det er blitt mye enklere å krysse grensene mellom Laos, Vietnam og Kambodsja. (Burma, eller Myanmar, regnes strengt tatt ikke som en del av Indokina). Fremveksten av broer, togtraseer, veinett, storflyplasser og grenseoverganger – der visum som regel kan kjøpes på stedet – er i ferd med å forvandle Sørøst Asia, på godt og ondt.

Hva du som reisende har i vente kan best illustreres slik: Om åtte år forventes det at 100 millioner kinesere er utstyrt med pass – og Indokina er deres nærmeste lekegrind. Allerede er turister fra Vesten i mindretall i denne regionen.

Så dra nå!

Slik reiser du til Indokina

En rekke norske turoperatører – deriblant Inspiratour, Escape Travel, Star Tour/Tema, Wikstrøm Reiser AS, Saigon Tours, Apollo, OrkidéEkspressen, Kinareiser, Smartreiser og Albatross Travel – tilbyr pakker av variert slag til Indokina.

Vil du reise på egenhånd, så kan du for eksempel fly direkte til Bangkok med Thai Airways, eller via Doha med Qatar Airways til ulike destinasjoner i Indokina. Norwegian starter etter planen opp lavprisrute til Bangkok til vinteren.

Fra Bangkok finnes hyppige flyavganger videre, med en reisetid på maks et par timer til byer som Hanoi, Ho Chi Minh-byen, Phnom Penh, Siem Reap, Vientiane og Luang Prabang. Air Asia er i så måte et veldig bra lavprisselskap i regionen.

NB: Fra og med i høst flyr Air Asia på Don Mueang-flyplassen i Bangkok, og du bør beregne en time i trafikken hit fra byens interkontinentale storflyplass!

Selv om ikke alt vi har tipset om på disse sidene, kan organiseres på forhånd, kan det meste bestilles på nettet gjennom Bangkoks reisebyråer, eller på stedet. Regn med å betale fra kr 6000 og oppover for flyturen. (I skrivende stund har Norwegian ikke lagt inn sine priser.)

Beste årstid for reise til Sørøst-Asia

Den beste tiden for reiser rundt i Indokina er mellom november og april, det vil si etter høstmonsunen og før sommerheten for alvor setter inn.

Artikkelen fortsetter under bildet

indokina akha
indokina akha
Minoritetsgruppen akha er et fjellfolk som lever i både Laos, Thailand, Burma og Kina.

3 eventyrlige elveturer i Sørøst-Asia

Elvelangs gjennom Indokina

Elveturer er en perfekte introduksjon til Indokinas dagligliv. Du kan bli med på luksuriøse elvecruise (se reisefakta lenger bak), eller reise som de lokale. Her er tre favorittruter.

1. Elvetur fra Bangkok–Battambang–Siem Reap

Fra den internasjonale flyplassen ved Bangkok, går det luksusbusser direkte til Poipet, grensestasjonen mot Kambodsja. Derfra kan du ta buss eller taxi til søvnige Battambang. Én av byens hovedattraksjon er en tur med enn skramlete bambusdresin på overgrodde togskinner, men vi anbefaler heller elveturen derfra til Siem Reap, som er et virkelig eventyr.

Turen tar mellom seks og ni timer. Reisetiden avhenger blant annet av vannstand, båtens, motorens og kapteinens humør, antall passasjerer på taket, om roret virker og om dekksgutten må hugge seg vei gjennom plantevillniset på kanalen Røde Khmer-soldatene brukte som ammunisjonstrasé.

Båtturen gir nærkontakt med livet langs bredden og på rismarker. Du er både tilskuer og aktør i skuespillet når båten putrer forbi fiskernes bambusruser, der de stakes frem av vevre kvinner i kremmerhushatter. Enorme fiskehåver senkes og heves med håndkraft, mens møtende båter fungerer både som landhandel og forsamlingshus.

2. Elvetur fra Chiang Mai–Luang Prabang

Fra Bangkok kan du hoppe på et innenlandsfly til Chiang Mai der busser tar deg til Laos’ grenseby Huay Xai (Nong Khai på Thailand-siden). Derfra kan du ta en tur på den mektige elven Mekong til Laos’ gamle hovedstad Luang Prabang. Turen tar to dager på relativt komfortable elvebåter, med overnatting i bungalow underveis. Utenom høysesongen er det godt med plass om bord, men dette vil nok raskt forandre seg når kineserne oppdager ruten.

Det finnes også en mer luksuriøs variant, med servering om bord og overnatting på en eksklusiv økolodge.

Uansett er denne elveturen én av Indokinas mest eksotiske og vakreste, med utsikt til fabelaktig natur, spesielt etter monsunen når vannføringen er høy og du kommer tett inn på landsbyer og dagligliv.

3. Elvetur fra Mekongdeltaet–Phnom Penh

Kombinasjonen sykkel og båt er en herlig måte å bli kjent med det vietnamesiske Mekong-deltaet på. Ta bussen til Mytho, og lei en tohjuling (kan ordnes i Ho Chi Minh-byen, med guide) nordover mot grensebyen Chau Doc.

Underveis finner du flust med flytende markeder og små sideelver hvor mange av de hardeste trefningene under Vietnam-krigen ble utkjempet. Nå er det stillheten som regjerer her.

Mange av kanalene er så smale at de bare er fremkommelig med små sampaner, padlet av bønder som viser vei langs sukkerrørplantasjer og tett bambusvegetasjon. Rimelige hoteller og pensjonater er ikke vanskelig å finne.

Har du sansen for fransk kolonistil, byr den eksklusive hotellkjeden Victoria på to luksuriøse steder i Can Tho og Chau Doc. Herfra kan du ta én av hotellets båter, som gjør en rask stopp langs elven for å kjøpe visum til Kambodsja. Fire timer senere ser du spirene fra Phnom Penhs smekre templer strekke seg mot himmelen. Der venter bistroer og kafeer langs brede bulevarder.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Kommentarer til denne saken