Gå til sidens hovedinnhold

- Barna elsker Bali

Kronprinsparet avsluttet sitt offisielle besøk til Indonesia i et 1200 år gammelt tempel.

(YOGYAKARTA/SIDE2): Indonesia frister helt klart til gjentakelse for kronprinsparet som har tilbrakt de siste fire dagene i det store landet.

For et par år siden tok kronprinsesse Mette-Marit (39) og kronprins Haakon (39) tok med seg de tre barna til Bali, der de nøt tre hele uker på de vakre strendene der.

Elsker Bali
Kronprinsbarna har etter hvert blitt reisevante, og var på tur i to måneder med foreldrene i blant annet India og deler av Asia. Da Mette-Marit holdt tale tirsdag ettermiddag under åpningen av Innovasjon Norges nye kontorer i byen, sa hun at barna elsker Bali og at de ofte snakker om oppholdet.

Under pressemøtet den siste dagen av turen her i Indonesia utdypet hun hvorfor:

- Jeg tror Indonesia er et land der man lett blir glad i folk fordi man blir møtt med så utrolig glede. Og uansett hvor man er, så er det masse smil, og folk her er glad i musikk. De er veldig mange nydelig og fine folk her, og jeg tror barna mine ble glad i menneskene her først og fremst.

Paret er tilbake i Oslo før helgen, og da er det spente barn som venter hjemme.

- Vi prøver å dele noen inntrykk fra turene våre, sier Haakon.

- Men viktigere er det å høre hva de har gjort og opplevd mens vi har vært borte, skyter kronprinsessen inn.

Etter møtet med både norsk og indonesisk presse på universitetet Gadja Mada i landet kulturhovedstad Yogyakarta, gikk ferden til et helt spesielt sted hvor kronprinsparet fikk det siste sanseinntrykket fra besøket.

(artikkelen fortsetter under bildene)

Trolsk tempel
Det vakre tempelet Borobudur i Yogyakarta, en liten times flytur fra Jakarta, ligger innhyllet i et lett tåkete skjær. Varmen og det voldsomme regnskyllet har ført til en lett trolsk stemning ved det gamle buddhisttempelet. Det minner om en miniatyrutgave av Angkor Vat i Kambodsja.

Mette-Marit og Haakon ankom lettere antrukket enn tidligere på dagen, Mette-Marit med flate sko før gåturen opp til toppen. De to har vært på et tre dagers intenst offisielt besøk til Indonesia hvor både næringsliv, filetering av laks og promotering av norsk fisk, besøk på et spesielt sykehus, og selvsagt møter med både presidentparet og sultanen i Yogyakarta har vært noe av det dagene har vært fylt med.

De måtte kle seg i små svarte og hvite skjørt i tråd med respekt for tempelet.

De var begge tydelig imponert over det store brunsvarte tempelet, og fikk en liten rundtur der en lokal guide fortalte dets historie.. Tempelet ble bygget mellom år 750 og 840, og ligger sentralt på øya Java. Det er bygget i tre deler med en hel del stupaer på. De buddhistiske stupaene hevdes å inneholde relikvier etter Buddha selv og er en form for åpne søyler med en Buddha-figur sittende inni.

- Det er helt utrolig vakkert her, så nydelig, sa en tydelig bergtatt kronprinsesse. Rundt dem på alle kanter har tåket lettet litt i den frodige regnskogen, og de mange vulkanene tårner i bakgrunnen.

De to ruslet rundt og fikk titte på de ulike delene av tempelet, før de gikk hånd i hånd ned de bratte trappene. Det er ingen tvil om at turen har fristet kronprinsparet til igjen å ønske seg tilbake hit.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Kommentarer til denne saken