Gå til sidens hovedinnhold

Ferske tall senker renten

Sentralbanksjefen kan muligens vente med å heve den norske renten.

Den siste tiden har det vært en diskusjon om sentralbanksjef Øystein Olsen bør sette opp renten tidligere enn forutsatt. De fleste ekspertene spår at Norges bank til sommeren vil sette opp den norske styringsrenten fra dagens nivå på to prosent.

Selv om det er den sterke utviklingen i prisene i boligmarkedet som bekymrer flere og flere, kommer det nå nye tall som viser at Olsen ikke har dårlig tid.

Svakere inflasjon enn ventet
Den norske konsumprisindeksen (KPI) falt med 0,5 prosent fra desember 2010 til januar 2011, og det var prisnedgang på klær og matvarer som var hovedårsaken. Fra januar 2010 til januar 2011 steg KPI med 2,0 prosent, mens kjerneinflasjonen KPI-JAE steg med 0,7 prosent i samme periode.

I snitt ventet at KPI JAE ville ha en tolvmånedersvekst på 1,1 prosent og at KPI ville ha 2,3 prosent.

- I hovedsak var det prisfall som følge av salg på klær, samt lavere matvarepriser, som ga en nedgang i årets første måned. Klesprisene falt 10,0 prosent i perioden, mens prisene på matvarer gikk ned med 2,4 prosent. De fleste matvaregruppene bidro til nedgangen. Det var også en rekke andre varer og tjenester med prisnedgang fra desember til januar. Prisene på flybilletter falt med 17,5 prosent og møbler, innrednings- og dekorasjonsartikler falt med 6,2 prosent. Også feriereiser, her storbyferier, samt bøker og audiovisuelt utstyr hadde prisfall i januar, skriver Statistisk Sentralbyrå i sin gjennomgang.

Nedgangen i KPI ble noe dempet av høyere priser på elektrisitet inkludert nettleie, som steg med 2,9 prosent fra desember til januar.

Renten og kronen falt
Umiddelbart etter at inflasjonstallene ble lagt ut, svekket markedsrenten seg. Det samme gjorde kronen, som var ned til 7,9409 etter inflasjonstallene mot 7,9393 på forhånd.

Begge deler er et klart tegn på at markedet synes utviklingen i den norske konsumprisindeksen var svakere enn ventet.

- Kjerneinflasjonen var klart lavere enn forventningene, og også lavere enn Norges Banks anslag fra oktober. Dette er et tall som styrker oss i troen på at Norges Bank venter til sommeren med å heve renten, skriver DnB Markets i en kort kommentar..

Kommentarer til denne saken