Gå til sidens hovedinnhold

- Det vil komme dødsfall

Svineinfluensaen vil kreve liv - Ikke bare for risikogruppene, melder Folkehelseinstituttet.

(SIDE2): - Det vil komme dødsfall som følge av svineinfluensa, ikke bare for risikogruppene, men også blant den øvrige befolkningen, sier divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland til Side2, tirsdag kveld.

Folkehelseinstituttet (fhi) har akkurat lagt ut ferske tall på sin hjemmeside som viser at influensautbruddet er økende for hele landet og at det nå haster med vaksine!

I Storbritannia har svineinfluensaen krevd mange liv allerede og det har ikke bare vært mennesker i risikogruppene som har mistet livet.

Les saken: Her er ni millioner influensasyke

Den 6.januar ble en ett år gammel gutt fra Kristiansund innlagt på sykehus med A(H1N1)-viruset, altså svineinfluensa.

Les saken: Ettåring med påvist svineinfluensa

- Vi tror ikke barn er spesielt utsatt, men det er viktig å komme seg til lege raskt, sier Preben Aavitsland.

Han bekrefter at det kan gå fort dersom man får svineinfluensaviruset og oppfordrer alle foreldre til å gå til legen en gang for mye heller enn en gang for lite. Eller ta en telefon til legekontoret dersom de er bekymret.

- Foreldre kjenner sine barn best. Vi anbefaler vaksinen til risikogruppene, men hvis folk ønsker vaksine bør de oppsøke fastlegen.

Aavitsland sier det er umulig å se forskjellen på symptomene på svineinfluensa og sesonginfluensaen og derfor må foreldre vurdere barnas tilstand.

- Hvis barnet har høy feber og virker medtatt er det viktig å ta med barnet til legen, sier han.

Flest menn på intensiven
Det pågår nå betydelige influensautbrudd i store deler av landet og det er pr. 12.1 varslet om til sammen 11 bekreftede tilfeller innlagt i intensivavdeling, og ingen dødsfall.

Folkehelseinstituttets statistikk viser at i Oslo ble en liten gutt mellom 0-1 år lagt inn på intensivavdelingen med påvist svineinfluensa i uke 51, mens det ellers er flest menn (8) i spredt alder som har vært innlagt på intensivavdelinger på grunn av påvist svineinfluensa.

Andelen legekonsultasjoner med influensalignende sykdom var høyest i Vest, Sør og Øst, mens det ser ut til å være noe lavere aktivitet i Midt- og Nord-Norge.

Antallet laboratoriepåvist influensa er også høyt og voksende!

De fleste påviste virus er influensavirus B, som er sesonginfluensaen mens om lag en femdel er influensavirus A (H1N1).

Det forventes at aktiviteten kan fortsette å stige de nærmeste ukene, melder Folkehelseinstituttet.

Folkehelseinstituttet anbefaler særlig vaksinen til gravide, eldre og personer med alvorlig underliggende sykdom samt helsepersonell med pasientkontakt. Også personer utenfor risikogruppene kan ta vaksine dersom de ønsker det.

Kommentarer til denne saken