Gå til sidens hovedinnhold

Her kan du finne ut hva som feiler deg

Denne nettadressen bør du bokmerke.

(SIDE2:) Vondt i halsen? Dundrende hodepine? Eller kanskje en mage i ulage?

Denne saken er levert av Nordlys.no

PS: Nettstedet fungerer best for de som bor i nordfylkene.

Nasjonalt Senter for Telemedisin har utviklet to nettsteder som gjør deg klokere på hva som både kan feile deg og andre i din kommune - foreløpig innenfor sykdommer knyttet opp til luftveier og mage/tarm.

Er du syk?
Erdusyk.no er et nettsted utviklet av Nasjonalt Senter for Telemedisin i Tromsø.

Her kan man registrere symptomene man har, nærmest som en spørreundersøkelse, for eksempel innenfor luftvei, kan man klikke av for «hoste», «vonde bihuler» og «rennende nese» hvor man deretter før en oversikt over mulige sykdommer man kan være rammet av og hvor mange som er rammet av tilsvarende sykdommer de siste 30 dagene i din kommune.

Den er koblet opp mot smitteovervåkningssystemet www.snow.cs.uit.no som Nordlys omtalte i februar i fjor, det såkaltee Snow-prosjektet. Der ligger det inne fersk statistikk fra Troms og Finnmark, for luftveis-og mage/tarm-sykdommer for alle kommunene.

- Dette er bekreftede data fra mikrobiologilaboratoriet, sier Lars Ilebrekke, løsningsansvarlig for Snow-prosjektet.

214 i Tromsø
Akkurat nå viser for eksempel Snow at 214 personer er bekreftet med luftveisinfeksjoner i Tromsø kommune de siste fire ukene. Kartet er interaktivt, man klikker seg inn på symptomgruppene og deretter på kommunekartet og så får man opp oppdaterte tall. De kommunene som er markert med rød farge er for eksempel hardere rammet i forholdt til folketallet. Gult er null eller svært få tilfeller.

Foreløpig er to legekontor i Tromsø med på prosjektet. Fastlegene på disse to kontorene har dermed tilgang på utvklingen av for eksempel disse sykdommene i egen kommune, og ville kunne fastslått med å bruke "snow" at, ja, akkurat nå er det svært mange i Tromsø som sliter med luftveissykdommer - eller at det for eksempel det er et magevirus løs.

- Vi jobber også med å få med legevakta i Tromsø. Man kan tenke seg at for eksempel i jula fikk de svært mange henvendelser, sier Ilebrekke.

Nordland står forhåpentligvis for tur i prosjektets neste trinn.

Nå kommer influensabølgen
Tromsø kommune ber folk skynde seg hvis de ønsker å vaksinere seg. Nå kommer nemlig influensasesongen for fullt til Tromsø.

LES OGSÅ:Nå kommer smittebølgen

"Årets influensasesong nærmer seg Tromsø. Selv om det har vært få tilfeller så langt tilsier utviklingen i resten av landet at vi nok snart vil se en økning av influensatilfeller også i Tromsø. De som ønsker å bli vaksinert bør derfor skynde seg å få gjort dette nå", skriver kommunen i en pressemelding torsdag ettermiddag.

UNN: moderat pågang

Universitetssykehuset Nord-Norge tar imot prøvene fra fastlegene rundt om i regionen. De melder om moderat pågang av influensaprøver de siste dagene.

- Det var kommet inn 22 bekreftede prøver i går, og 15 så langt i dag, opplyser informasjonsvakt Jan Fredrik Frantzen ved UNN til Nordlys torsdag ettermiddag.

De får prøvene fra fastlegene.

- Det er moderate tall. De blir testet for influensa A eller influensa B, hvor svineinfluensa ligger under kategori A, opplyser Frantzen.

MER OM INFLUENSAEN:

- Farlig influensahysteri
En million i risikogruppene
Influensavaksine gir ikke narkolepsi
Frykter at for få lar seg vaksinere
Svineinfluensa mest ubredt på Østlandet
- Dette blir ingen pandemi
Slik unngår du skrekkinfluensaen

Kommentarer til denne saken