(SIDE2): Folkehelseinstituttet melder om at influensasesongen ser ut til å komme tidligere enn vanlig i år, og mange vil nok bli rammet før julestria.

Det betyr at for alle de som har en mann i hus, kan tilværelsen bli smått ulidelig.

«Man flu» er et begrep som er viden kjent – nemlig det at mannen blir usedvanlig dårlig når han får influensa. Det betyr sutring over store smerter og timevis på sofaen med behov for hjelp til alt fra å hente ting, lage suppe og gå på apoteket.

Men hey kvinne! Før du vurderer å bo for deg selv for evig og alltid, så hør på dette. Det er faktisk mulig at mannen har et poeng, at han faktisk har mye vondere enn deg når du lider av snørr og feber.

LES OGSÅ: Slik kan du (kanskje) unngå influensa

En rekke studier tyder på at kjønnshormonene er årsaken til at symptomene er så forskjellig.

Forskere ved Durham-universitetet har oppdaget at menn har ekstra temperatur-mottakere i hjernen, som er med på å gi verre symptomer. Årsaken er testosteron – det gjør området, kalt preoptic-kjernen, i hjernen større. Dermed vil menn som er forbi puberteten kjenne verre på en eventuell forkjølelse.

En studie viser også at jo høyere nivå testosteron, jo verre føler man seg når influensaen slår til. Ifølge forskere ved Stanford-universitetet svekkes immunforsvaret av det mannlige kjønnshormonet.

- Studien vår viser en direkte forbindelse mellom testosteron-nivået og immunsystemet, sier professor i mikrobiologi, Mark Davis, som også sier forskerne er overasket over at et hormon som gir større muskler og fysiske fortinn, også er med på å ødelegge for immunsystemet.

Testosteronets innvirkning på immunforsvaret er også årsaken til at menn responderer mindre på influensa-vaksine, og lettere får bakteriesykdommer. Menn med lavere testosteronnivå har likere symptomer som det kvinner har (som også har testosteron, men langt lavere nivåer).

LES også: Bruk av paracetamol kan skade guttefostre

I tillegg har en studie utført ved Harvard funnet en forbindelse mellom kroppens influensa-bekjempelse og østrogen. Forskerne gjorde forsøk på mus, der de fant at enzymet NOS3, som aktiveres ved hjelp av østrogen, er med på å styrke immunforsvaret. Hos mus der de fjernet dette enzymet, ble sykdomssymptomene verre.

- Vi håper at funnet kan være med å redusere risikoen for å utvikle lungebetennelse i typiske influensa-perioder og ved pandemi, sier professor Lester Kobzik til Independent.

Menn blir derimot ikke alltid sykere enn kvinner. Det finnes visse typer virus, som blant annet denguefeber og sars, der kvinner er mer utsatt for alvorlig blodforgiftning. Kvinner blir også hardere rammet av såkalte autoimmune sykdommer, sykdommer der immunforsvaret går til angrep på seg selv.


LES også: Hver fjerde influensavaksinerte kan likevel bli syk