Gå til sidens hovedinnhold

Influensaen har kommet

Influensasesongen er godt i gang flere steder i landet. Veslandet har så langt sluppet unna årets epedemi. Men det kan fort snu.

Så langt er kun få tilfeller av influensaviruset rapportert i Bergen og Hordaland. Men influensasesongen er i gang, så vi vil nok få vår dose også her i distriktet.

- Det er influensaaktivitet i Hordaland også. På Vestlandet har influensaaktiviteten vært langt lavere enn i andre regioner i landet, forteller overlege Bjørn Iversen ved Nasjonalt folkehelseinstiutt til iBergen.no.

Iversen viser til presseoppslag om ungdomsskolen i Gloppen i Sandane kommune i Sogn og Fjordane, hvor halvparten av elevene ved skolen er syke. Av i alt 243 elever ligger 115 syke med influensa

Også til Bergen
Shanghai-viruset, som årets influensavirus heter, har spredd seg forholdsvis kjapt, og nå synes det å ha ankommet Bergen også.

- Ja, det har vært en del med influensalignende sykdommer innom hos oss, men vi vet jo ikke sikkert om det er influensa de har. Vi har tatt prøver av flere som er sendt til Haukeland for undersøkelser, forteller Eivind Damsgaard, overlege ved Legevakten i Bergen til iBergen.no.

- Det er 100 prosent sannsynlig at den kommer til Bergen og Hordaland, men omfanget er det umulig å si noe om ennå. Den sprer seg over hele landet, som den gjør hvert eneste år, forklarer Iversen.

Nok vaksine
Skulle du være blant de heldige som har klart å omgå influensaviruset så langt, er det nok av vaksine tilgjengelig.

- Viruset bruker en ukes tid før den får en god effekt, så det er ikke for sent, men det begynner å haste nå. Det finnes vaksine tilgjengelig i markedet, så det skal ikke være et problem. Spesielt utsatte grupper; slik som personer over 65 år, folk med alvorlig hjerte- og lungesykdommer, sukkersyke og immunsvikt bør vaksineres nå, forteller Iversen.

Det er også en hel del andre ting man kan gjøre for å unngå influensaen som overlege Bjørn Iversen har utarbeidet. Følger du disse kan du unngå influensaen:

¿Pass på regelmessig håndvask, spesielt hvis du har vært ute og møtt folk. Slik reduserer du sjansen for å bli smittet.
¿ Ikke gå på jobb hvis du er influensarammet. Hold deg hjemme for ikke å smitte kollegaene dine.
¿ Må du hoste, hold albukroken foran munnen.
¿ Ta det med ro, la kroppen bruke energien sin på å bli frisk.
¿ Drikk godt hvis du har høy feber.
¿ Få i deg næring.
¿ Hvis du er ordentlig dårlig, legg deg ned på sofaen eller i senga.

- Inntrykk vi sitter igjen med er vel at de siste dagene har det vært en viss økning av pasienter med forkjølelseslignende sykdommer som kan være influensa, konkluderer Damsgaard. Ifølge Damsgaard vil sesongen trolig vare til midten av mars.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken