DET NORSKE TEATER (NA24): - Det virker som om Helge Lund mener det holder å ha det i kjeften for å stanse klimaendringene, tordner Natur og Ungdoms leder Ingeborg Gjærum til NA24.

Tirsdag hadde den norske oljekjempen Statoil inviter til høstkonferanse, og sjefen Helge Lund sier til NA24 at selskapet har klima høyt på dagsorden.

På dagsorden
Gjærum viser til at oljeindustrien har økt sine utslipp med 90 prosent siden 1990.

- Statoil har de siste årene investert i oljesandutvinning i Canada, en av de skitneste formene for oljesand som finnes. Det hjelper jo ikke å ha klima på dagsorden så lenge utslippene fortsetter å øke, sier hun, og legger til at i virkelighetens verden er ikke det helt nok, da må faktisk utslippene ned også.

Hun mener Helge Lund «igjen» avslører at han helt mangler begrep om hvor alvorlig klimakrisen er og hva den krever.

- Taperne da blir verdens fattigste, som allerede kjenner klimakrisen på kroppen, og oss som kommer etterpå, sier lederen.

Regjeringen svikter
Lund mener klimaspørsmålene ikke kan løses av politikerne i Norge eller verden.

- Men politikerne må skape et rammeverk som vi i industrien må drive etter, sier han til NA24.

Gjærum strekker seg til å være enig med oljesjefen på dette punktet.

- Helge Lund har rett i at politikerne må skape et rammeverk, og her har regjeringen sviktet fullstendig. På fire år har de ikke innført ett tiltak for å få ned utslippene fra oljeindustrien, sier hun.

Miljøvernsjefen sier Jens & Co. har levert en klimamelding og inngått et klimaforlik uten noen som helst tiltak for oljeindustrien.

- Så er jo spørsmålet, har oljeindustrien reagert på det, spør Gjærum, og svarer selv:

- Nei. Det holder ikke å sitte med hendene i fanget og vente på rammeverk fra politikerne, som Norges største forurenser har de faktisk et ansvar for å gjøre noe selv også, sier hun.

Les også: - Politikere kan ikke løse klimaspørsmålene

Sparer 600 mill.
Helge Lund og IEAs sjeføkonom mener det må økonomiske incentiver inn for å kunne få fart på klimatiltakene. Han mener at selv uten en avtale i København vil CO2-prisene stige og bli høyere. Gjærum er enig i dette også.

- Men etter at oljeindustrien kom med i kvotesystemet, har jo prisen på utslipp gått ned på grunn av kvoteprisen. Det siste året har oljeindustrien spart over 600 millioner kroner på å bli en del av kvotesystemet. Jeg har ikke hørt Helge Lund ta til orde for å gjøre noe med det, sier hun.