Gå til sidens hovedinnhold

- Ingen betydning for renten

Ellevill butikkhandel i november. Men det får ikke betydning for sentralbanksjefens renteplan, mener økonom.

Fra oktober til november i fjor steg detaljhandelen i Norge med 1,0 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Det var salg av klær, sko, elektriske varer, møbler og byggevarer bidro mest til veksten, viser tall fra SSB.

På forhånd ventet økonomene at veksten i november skulle ligge på 0,5 prosent, etter at detaljhandelstallene for oktober viste en nedgang på 0,3 prosent.

Påvirker ikke rentebanen
- Dette var sterkere tall enn ventet, men allikevel innenfor normalen, og får dermed ingen effekt på Norges Banks renteplaner, mener seniorøkonom Ylva Søvik i Handelsbanken Capital Markets.

Seniorøkonomen skriver i en kommentar til tallene at supermarkedsalget falt, mens kategorien andre varer, hvor man finner klær, møbler og elektronikk økte merkbart.

- Dette kan indikere at nordmenn begynte julehandelen tidligere. Vi hadde forventet at det ville gå i den retningen, men ikke så kraftig.

Søvik skriver imidlertid at tallene varierer sterkt fra måned til måned.

Sterk nettøkning
Uten justering for sesongvariasjoner omsatte detaljhandelsbutikkene for 8,1 prosent mer i november 2007 enn november 2006, målt i volum. Detaljhandel utenom butikk, som blant annet omfatter postordre- og internettsalg, hadde størst økning med 12,2 prosent.

Butikkhandel med andre nye varer hadde en vekst på 8,9 prosent i samme periode. Butikker med næringen apotekvarer, sykepleieartikler, kosmetikk og toalettartikler hadde lavest vekst i omsetningsvolumet med 3,2 prosent.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå