Gå til sidens hovedinnhold

Ingen planer om å utkonkurrere USA

Kirke- og kulturdepartementet ønsker norske dataspill og filmer for å demme opp for den voldsomme og voldelige engelsk-amerikanske trenden.

- Det er behov for norske kvalitetsproduksjoner som alternativ til de mange engelskspråklige volds- og actionpregede dataspillene som i dag blir tilbudt på markedet, skriver departementet i forslaget til statsbudsjettet. Funcoms dataspill "Den lengste reisen", er et av spillene man ønsker seg flere av.

Nina Økland, avdelingsdirektør, bekrefter at det er nødvendig med et alternativ til det eksisterende markedet. På spørsmål om alt norsk er godt, svarer avdelingsdirektøren:

- Ja, nei, det er det ikke. Noen norske alternativer er grunnlaget i filmpolitikken. Markedet er for lite til å klare norsk produksjon på egenhånd, det er nødvendig med statlig støtte i tillegg. Det er ikke snakk om å utkonkurrere utenlandske produksjoner.

Film- og medieformål er foreslått økt med 6,5 prosent fra saldert budsjett 2003. Dermed er forslaget på 424 millioner kroner.

Kultur- og kirkedepartementet argumenterer for at filmen er det viktigste kulturuttrykket i vår tid, sett i forhold til oppslutningen på fjernsyn, kino og video. Samtidig øker digitale produksjoner. Spesielt er det vekst i bruk av dataspill.

Departementet ønsker å demme opp anglofiseringen i kulturuttrykket og vil stimulerer til økt produksjon av kvalitetsfilmer og –spill. Dette er også en prioritering av barn og unge.

- Departementet mener det er en offentlig oppgave å sikre at det i et lite land som Norge er et tilbud av film og andre audiovisuelle produksjoner som reflekterer vår historie, vår kultur, vårt språk, skriver departementet.

Regjeringen foreslår derfor en tilskuddsordning tilprosjektutvikling av nye medier permanent og å øke bevilgningen til ordningen til åtte millioner kroner, som en forsøksordning. Pengene kommer fra potten for norsk filmfond, opplyser Økland.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken