Ifølge en ny undersøkelse, som har kartlagt sexlivet til britiske kvinner, er dagens 40-åringer lite våryre.

Avliver myten

Undersøkelsen, som er utført av Healtspan, konkluderer med at kvinner over 40 føler seg lite attraktive og lite tent, ifølge DailyMail.

Kvinnen er mindre fornøyd med utseendet sitt enn tidligere, og plages av usikkerhet og lite sexlyst. Noe som står i kontrast til 20-åringene som, ifølge studien, har sitt livs beste sex i disse årene.

Dette er noe helt annet enn «livet begynner ved 40»-myten som var forespeilt oss. Var det ikke sånt at kvinner etter år med mest fokus på forpliktelser overfor familien, nå skulle gå slappe av og finne tilbake sin indre sexgudinne?

Nærmere to tredjedeler av de spurte angir at de ikke lenger har lyst til å ha sex med sine partnere. Faktisk fortalte en av fire kvinner mellom 41 og 45 at sexlivene deres var ikke-eksisterende. Så hva skjedde?

- En helt vanlig problemstilling

Kate Elin Søyland, par- og familieterapeut i Åpen dialog i Sandnes, er ikke overrasket over resultatene.

- Det stemmer godt med min kliniske erfaring som parterapeut. Selvsagt er det mange kvinner som har et naturlig og rikt sexliv selv i voksen alder, men i terapirommet er dette en helt vanlig problemstilling hos veletablerte par, sier hun.

Hun tror at det er flere grunner til dette, og er enig med Daily Mail i at det å få barn sent i livet kan påvirke sexlivet.

- En del kvinner blir rett og slett stresset når de vet at barna ligger vegg-i-vegg. Men det er nok bare en del av forklaringen, sier hun, og fortsetter:

- Mange voksne kvinner forteller at de «orker ikke». Vi lever i et prestasjonssamfunn der det er viktig å ha en pen fasade der problemer ikke passer inn; veloppdragne flinke barn, god helse og veltrent kropp, spennende jobb, aktiv fritid og reiser, etc. I et veletablert forhold er det ikke uvanlig at kvinnen finner mobilen mer spennende enn mannen – dessverre.

Et problem for begge to

Hun påpeker at dette ikke er kvinnens feil.

- At kvinnen mister lysten handler ikke om at hun må ta seg sammen, det er ikke hennes feil - det er et relasjonelt problem som må opp i lyset - begge må ta hennes følelser på alvor – det er kroppen som «husker» noe hun selv har løpt fra i den travle hverdagen, sier Søyland.

Mange løser problemet ved å lure seg selv og partneren til å flytte fokus over på for eksempel familieidyll, oppussing, karriere eller trening.

- I tillegg kommer overgangsalderen. Da skjer det mange endringer som kan være en brems for den fysiske intimiteten – spesielt i begynnelsen før en har akseptert endringene – overgangsalderen er jo en overgangskrise som ofte påvirker samlivet og den fysiske intimiteten, sier hun.

Må tas på alvor

Parterapeuten mener at det verste med problemet, er at man ikke blir tatt på alvor. Det er viktig å søke profesjonell hjelp hvis det har låst seg helt i forholdet.

- Par som ikke har en åpen dialog, kommuniserer på andre måter, for eksempel at hun blir sur og kjefter eller mister sexlysten. Dessverre blir en kvinne uten sexlyst sett på som et problem istedenfor å se at det bare er et symptom på at parforholdet er på feil kurs.

- Mange bare fortsetter i samme destruktive spor, noen prøver å holde ut, andre er utro. Parterapi og sexologisk veiledning kan være veien tilbake til en naturlig sexliv. Som en mann sa til meg: «Vi hadde hatt sextørke og dårlig stemning over så lang tid at jeg hadde begynt å tro at «sånn er det bare», sier hun.

Her er Søylands ti tips til kvinner som vil ha sexlivet tilbake:

1) Ikke fake orgasmer – finn heller årsaken til din manglende lyst. Kan det handle om mye stress på jobben? Usikkerhet i parforholdet? Syns du sexen er kjedelig uten at du tør å si det? Etc.

Ikke stress med sexen, fokuser heller mer på hele relasjonen. Få mer lek og latter inn i forholdet igjen. Da kan det fort være duket for en ny vår i et godt etablert forhold.

2) Glem dårlig samvittighet. Sex er et fint samspill mellom to personer, ikke ditt ansvar alene. Bli heller bedre kjent med ditt tenningsmønster – prat konstruktivt om utfordringene på sexfronten i stedet for å krangle, se muligheter.

3) Innfør sexfrie dager – og nyt det! For noen frister sex mer når det er «forbudt» - lysten kan vekkes på ny

4) Tør å ha en åpen dialog rundt hva dere tror vil gi selvlivet en boost. Eventuelt ta praten med en parterapeut.

5) Ikke glem at for noen varer forspillet i 24 timer (og ikke i 2-4 minutter) – har du en partner som sliter med sexlysten gjør du smart i å interessere deg for henne 24/7 – altså flytt fokus ut av soverommet! Kanskje savner din partner bare ditt engasjement i en hektisk hverdag?

6) Konfliktsky? Ikke dropp de vanskelige samtalene. Mange trenger mental nærhet før de ønsker fysisk nærhet. Gode samtaler om vanskelige tema kan føre dere nærmere hverandre, både mentalt og fysisk.

7) Ta ansvar. Si til din partner at VI har en utfordring i sexlivet akkurat nå, istedenfor å si: Hvorfor har DU aldri lyst på sex lenger? Sistnevnte vil bare øke den dårlige samvittigheten og hvem blir vel kåt av dårlig samvittighet?

8) Fortell din partner når du finner han/henne mest attraktiv. Her kan det være store forskjeller – og en viktig nøkkel for å utvikle den seksuelle relasjonen.

9) Lær deg å si nei uten at den andre føler seg avvist og såret. Prat og bli enig om hvordan det kan gjøres på en best mulig måte. Begge skal ivaretas i et sunt parforhold.

10) Sensitivitetstrening kan også vekke det fysiske begjæret på ny.