Gå til sidens hovedinnhold

Innrømmer lovbrudd da sykehuset gikk til Molde

Vedtaket om å legge sykehuset til Molde ble fattet etter ulovlig press.

  • NETTAVISEN MENER: Helseminister Bent Høies press i kulissene for å få det nye sykehuset til Høyre-byen Molde, blir avslørt bit for bit.

Helseforetakene er noen av landets største økonomiske virksomheter. Derfor er det også klare lovregler for hvordan styringen skal være.

Loven er glassklar. Eier skal ikke «utøve eierstyring i foretak utenom foretaksmøte».

Det er nøyaktig hva som skjedde, og det innrømmer Helse Møre og Romsdals eget advokatfirma, som konkluderer med at det er «i strid med prosedyrereglene i helseforetaksloven».

Les vurderingen her:Lokalisering av sykehus - vurdering av saksbehandling og vedtak

Presset mot den faglige ansvarlige utrederen for sykehusplasseringen, direktør Astrid Eidsvik, startet på et møte 27. november. På møtet hun fortalte hun sin styreformann at hun ville anbefale at sykehuset ble lagt til Kristiansund.

Uten å ha lest konklusjonen til den faglige ansvarlige, svarte direktør Daniel Haga i Helse Midt-Norge at han ville konkludere med Molde - og at han hadde gjort «sonderinger» med styret sitt om at bare Molde var aktuelt.

En uke senere fikk Eidsvik en epost fra sin egen styreleder, der styrelederen forteller at helsedirektør Bent Høie i et møte hadde latt det skinne igjennom at Molde «er det opplagte valget».

Før Astrid Eidsvik hadde fått konkludert det faglige arbeidet, hadde altså både helseministeren, styreformannen og det overordnede helseforetaket, Helse Midt-Norge, bestemt seg.

«Senere samme dag trakk Eidsvik seg som administrerende direktør i HMR med umiddelbar virkning,» oppsummerer juristene.

Interessant nok har styreformann Stein Kinserdal senere endret versjon av hva som skjedde i møtet med helseministeren. I den nye versjonen varte møtet med Høie kun i 30 sekunder, og det forløp slik:

At en styreformann i et milliardforetak som Helse Møre og Romsdal har et slikt omtrentlig forhold til sannheten i den største og viktigste saken i foretakets historie, er utrolig:

  • Først utsetter han direktøren for et sterkt press ved å påstå at helseminister Bent Høie allerede hadde bestemt seg for Molde.
  • Og da det begynner å brenne, er versjonen at han kun oppfattet et nikk fra Høie som en «bekreftelse på at Høie hadde forstått hva han sa».

Problemet til styreleder Stein Kinserdal i Helse Møre og Romsdal er at de to versjonene er motstridende. Den naturlige konklusjonen er at han enten bevisst eller ubevisst førte direktøren bak lyset, eller at han forsøker å glatte over i ettertid for å berge helseminister Bent Høie.

Utredningen viser også at det ble utøvd sterkt press på direktør Astrid Eidsvik om både å lande på Molde, og å bli sittende til over nyttår. Hvis hun valgte å gå, var det slett ikke sikkert at hun ville få en sluttavtale etter 21 år i stillingen, går det frem av en epost til Eidsvik fra styreleder Stein Kinserdal (gjengitt under).

I klartekst betyr dette at man ville presse Astrid Eidsvik til å anbefale Molde, og bli sittende i stillingen til over nyttår - og at man da ville finne på noen begrunnelser for hvorfor hun gikk av. Hvis dette falt på plass, ville det være enklere å gi henne en sluttavtale.

Det som nå uansett fremstår som klart, er at sykehuslokaliseringen var en skinnprosess - og at man hadde bestemt seg på forhånd. Kristiansund og Nordmøre har all grunn til å være sinte over at skjebnevalget ligner en politisk hestehandel internt i Høyre.

Nettavisen mener at den eneste som står igjen med rak rygg i denne saken, er administrerende direktør Astrid Eidsvik. Ryddigheten forsvant da hun ble presset ut. Helseminister kan forberede seg på en tøff behandling i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite.

Nettavisen vil gjerne høre din mening: Er dette storm i et vannglass, eller må hele sykehussaken behandles på nytt? Skriv i debattfeltet under.

PS! Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED
Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken