Gå til sidens hovedinnhold

Slik svindles minibankkundene

Slik plukker de kriminelle sine offer. Se video!

(SIDE2): Ifølge Kripos koster vinningskriminalitet samfunnet åtte milliarder kroner hvert år. Hver dag blir om lag 300 nordmenn offer for denne typen lovbrudd, og spesielt handlestanden er utsatt.

Med milde straffer, og små sjanser for å bli avslørt er vinningskriminalitet et attraktivt virke for mange, og det er grunn til å tro at omfanget av denne typen kriminalitet vil øke i fremtiden.

Se hvordan minibankkunder svindles i klippet nederst i saken!

Ble kriminell som tolvåring
I MAX-programmet «Insider» viser den tidligere vinningsforbryteren Tony hvordan han tjente til livets opphold da han var vinngingsforbryter. Som tolvåring gjorde han sitt første lovbrudd, og som 14-åringen brøt han seg både inn i boliger og var med i en gjeng som raidet godstog for lett omsettelige varer.

Etter at han ble arrestert og måtte sone en dom fikk han flere kontakter i det kriminelle miljøet, og da han etter endt dom flyttet til Oslo ble han på toppen av det hele rusavhengig. I løpet av de 20 årene han holdt på som vinningsforbryter ble han tatt på fersken knapt 15 ganger, og de siste to årene i dette virket tjente han over 100.000 kroner per måned.

En vekter på et av kjøpesentrene ble hans redning, og i dag jobber Tony for sikkerhetsselskapet Pegashus. Her hjelper han ulike kunder med å forbedre sikkerheten i blant annet butikker, samt vurdere sikkerhetsnivået ved å blant annet selv gå «undercover» som vinningskriminell.

- Ikke giddet å fullføre jobben
I programmet tar også Tony med seg produksjonsteamet til et av Norges mest travle trafikknutepunkter, nemlig Oslo S. Her viser han hvordan kriminelle lett kan sikre seg pin-koden til dem som tar ut penger i en av bygningens minibanker, som er plassert på en slik måte at man har full innsyn til automatens tastatur. Til tross for at det har blitt utført visse tiltak for å hindre denne typen kriminalitet er de ikke gode nok, i følge den tidligere kriminelle - noe han også demonstrerer.

- Her har de ikke giddet å fullføre jobben, sier Tony, som påpeker at muligheten for å fange opp minibankkundenes pinkoder fortsatt eksisterer.

Tony forteller at grupper, gjerne på to til tre kriminelle, går sammen om å svindle lettlurte nordmenn. Ved at en filmer eller observerer hvilken pinkode personen taster, går en eller to andre i området rundt og observerer.

Når de har en kode og et potensielt offer overleveres kodeinformasjonen til dem som skal utføre selve ranet. De følger etter offeret og etter ranet det løper de til nærmeste minibank hvor de tømmer kontoen.

«Insider» sendes på MAX tirsdager kl. 21:00.

SE TONY FORTELLE OM METODEN HER:

HTML EMBED
Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken