Gå til sidens hovedinnhold

Ja, du har sett det før

Noen filmer er mistenkelig like andre filmer.

(SIDE2:) Over hundre år med filmhistorie gjør det stadig vanskeligere å være original i filmverden. Derfor er det mange som tyr til herming.

ADVARSEL: Spoliere forekommer i artikkelen.

Hermet etter TV-serie
Enkelte regissører er helt ærlige og innrømmer at de har latt seg inspirere da de laget filmen. M. Night Shyamalan har sagt at «Den sjette sansen» er inspirert av en episode av TV-serien «Are You Afraid of the Dark».

LES MER: Derfor ble de en filmsuksess

Andre hevder de ikke har hermet - og det er selvsagt umulig å vite om de snakker sant eller ikke.

For eksempel sa Henry Fonda at han ikke hadde sett «Dr. Strangelove» før han lagde «Fail-Safe» - som kom ti måneder senere. Ifølge Den of Geek hevdet han at han ikke ville laget filmen hvis han hadde sett «Dr. Stranglove» først, fordi han ville slitt med å lage en alvorlig film om atomangrep. Begge filmene handler om at USA sender ut en atombombe mot Sovjet uten at det var planlagt.

God inspirasjonskilde
Mange har sammenlignet spøkelsesfilmen «The Others» (2001) med «The Innocents» (1961). I begge filmene møter vi en kvinne som er alene med to barn i et stort herskapshus. Guvernanten i «The Innocents» får det for seg at barna er besatt av onde ånder, og i «The Others» er det også tydelig at noe er galt med barna. «The Others»-regissør Alejandro Amenábar har også fortalt at han så «The Innocents» før han lagde filmen.

«The Others» sammenlignes også med en episode med samme navn fra TV-serien «Armchair Theatre» fra 1970. Episoden ble senere laget i filmform, kalt «Voices». Begge handler om folk i viktorianske hus som ikke vet at de er døde.

«Nosferatu, eine Symphonie des Grauens» er en av historiens mest kjente stumfilmer. F.W. Murnau likte Bram Stokers «Dracula», og ville lage en film om vampyren. Dessverre «glemte» han å be om tillatelse til dette. Stokers enke nektet å la ham filmatisere romanen, og derfor ble alle navn byttet ut.

Ikke herming
Noen ganger kommer like filmer så tett på hverandre at det er usikkert om regissørene har hermet eller om det er en ren tilfeldighet. Eksempler på dette er «Deep Impact» og «Armageddon», «Antz» og «Småkryp» og «Illusjonisten» og «The Prestige».

LES MER: Sett filmen før?

Andre ganger er det rett og slett ikke herming. Dette viser for eksempel «Skrik» og «I Know What You Did Last Summer». Førstnevnte kom i 1996 og fikk verden tilbake på slasherfilm-bølgen. Året etter kom «I Know What You Did Last Summer». Begge filmene handler om pene ungdommer som én etter én blir slaktet av en brutal morder. Det kan dermed virke som om sistnevnte er en ren kopi av «Skrik».

Men slik er det ikke. Manusforfatteren av de to filmene er samme mann, Kevin Williamson. Han skrev manuset til «I Know What You Did Last Summer» før han skrev «Skrik». Da «Skrik» ble en stor suksess, ble «I Know What You Did Last Summer» raskt satt i produksjon, for å leve på suksessen til forgjengeren.

Kommentarer til denne saken