Gå til sidens hovedinnhold

Intel tynget USA

Preget av oljepriscomeback og skuffende Intel-tall endte USA-børsene onsdag med teknologinedtur.

HOUSTON (NA24): Børsdagen i USA endte med klar nedtur for den teknologitunge Nasdaq-indeksen, og marginale endringer for de mer generelle aksjeindeksene. Men i løpet av dagen rakk Dow Jones-indeksen å nå tidenes høyste nivå: 12.614 poeng.

Nasdaq-fallet har sammenheng med at brikkeprodusenten Intel la frem skuffende svake tall for fjerde kvartal i tirsdag kveld. Onsdag falt aksjen 6 prosent. Selskapets resultater gikk ned med 39 prosent i forhold til samme periode i fjor. Resultatet endte på 1,5 milliarder dollar, eller 26 cent per aksje. Det er en nedgang fra 2,45 milliarder dollar, eller 40 cent per aksje året før.

Intel hadde en omsetning på 9,7 milliarder dollar en nedgang på 5 prosent. Analytikerne ventet en omsetning på 9,44 milliarder dollar og et resultat på 25 cent per aksje.

Oljeprisen var volatil onsdag. Da børsen åpnet i USA, hadde prisen fortsatt nedover etter et kraftig fall tirsdag. Prisen for et fat nordsjøolje for levering i mars var nede under 51 dollar, men så vendte markedet brått oppover, og når USA-børsene stengte var prisen 52,90 dollar, mer enn en dollar høyere enn tirsdag kveld.

Delindeksen for oljeselskaper steg rundt 1 prosent, indeksen for oljeservice halvannen prosent.

På makrofronten ble det meldt at den amerikanske industriproduksjonen steg med 0,4 prosent i desember. Det var på forhånd ventet at industriproduksjonen skulle øke med 0,1 prosent. Kapasitetsutnyttelsen var på 81,8 prosent noe som var på linje med forventningene.

De amerikanske produsentprisene steg med 0,9 prosent i desember. Det var ventet at produsentprisene ville stige med 0,5 prosent., viser en oversikt fra Bloomberg News.

Justert for de volatile mat- og energiprisene steg produsentprisindeksen med 0,2 prosent. Forventningene lå på en oppgang på 0,1 prosent.

Onsdag la JP Morgan Chase frem sitt resultat som viste et overskudd på 4,53 milliarder dollar i siste kvartal. Det tilsvarer et resultat per aksje på 1,26 dollar en oppgang fra 76 cents i samme periode året før.

Justert for gevinsten etter salget av virksomheten var resultatet på 3,9 milliarder dollar tilsvarende 1,09 dollar per aksje. JP Morgan Chase hadde en omsetning på 16,05 milliarder dollar mot 13,48 milliarder dollar i fjerde kvartal 2005. Analytikerne ventet et resultat per aksje på 95 cents, viser en gjennomgang fra Thomson First Call. Aksjen endte uendret.

McDonald’s er ute med guiding for fjerde kvartal og venter et resultat på 1 dollar pr. aksje inkludert en salgsgevinst på 39 cent. Videreført virksomhet forventes å generere 61 cent pr. aksje, mens analytikerne ifølge estimater innhentet av Thomson First Call hadde ventet 58 cent per aksje.

Hamburgergiganten melder samtidig at deres salg i USA økte med 6,9 prosent i desember sammenlignet med desember i 2005 for de butikkene som eksisterte begge år. Internasjonalt var økning på sterke 7,2 prosent. Aksjen steg 1 prosent.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -0,04% til 12.577,15

Nasdaq – 0,74% til 2.479,42

S&P 500 -0,09% til 1.430,62

Reklame

United-legenden håper Solskjær henter Haaland til Old Trafford