Hva er egentlig intelligens?

På 1800-tallet ble intelligens målt etter hvor mye en kunne huske. I dag måles den ved hjelp av IQ-tester. Resultatet av testene gir en poengsum, som gir en indikasjon på hvor smart du er.

Løser problem som mennesker

I gjennomsnitt har mennesket IQ på 100. Datamaskiner har en overlegen evne til å gjøre kalkuleringer, men er likevel «dumme som brød».

Selv avanserte matteprogram har ikke klart å score bedre på IQ-tester enn mennesker.

Frem til nå.

Forskere ved Universitetet i Göteborg har skapt et dataprogram som scorer 150 poeng. Dermed er datamaskinen som kjører programmet den første til å bli klassifisert som et geni. Bare fire prosent av menneskene klarer en slik poengsum.

IQ-tester er basert på to typer oppgaver: Matriser - som tester evnen til å se mønstre i figurer, og nummerrekker - som tester evnen til å se mønstre i tall.

Ifølge universitetet scorer selv dagens mest avanserte dataprogram under 100 på slike tester, en utfordring forskeren Claes Strannegård ved fakultetet for filosofi, språk og vitenskapelig teori skal ha løst ved å etterligne menneskelig tenkesett.

- Vi forsøkte å lage programmer som kunne oppdage de samme mønstrene som mennesker kan, sier han.

Bruker psykologi

Forskergruppen slo fast at å løse nummersekvenser handler ikke bare om matematikk, men involverer en del psykologi også.

Strannegård illustrerer poenget på denne måten:

- 1, 2, ..., hva kommer nå? De fleste mennesker ville sagt 3, men det kan også være en repeterende sekvens, som 1, 2, 1 eller en doblende sekvens som 1, 2, 4. Ingen av disse alternativene er matematiske mer korrekt enn de andre. Det handler om at mennesker flest har lært 1-2-3-mønsteret, forklarer han.

Ved å integrere matematiske modeller som etterligner menneskelig problemløsning har forskerne klart å skape et program som løser problemer med nummersekvenser tilsvarende en menneskelig IQ på 150.

For matriser scorer dataprogrammene 100 poeng.

- Programmet slår konvensjonelle matteprogrammer fordi vi kombinerer matematikk med psykologi. Metoden kan potensielt bli brukt til å gjenkjenne mønstre i all data med en psykologisk komponent, som finansiell data, sier Strannegård.

Han forklarer samtidig at denne typen program er mer uegnet til å analysere vitenskapelig data, som informasjon om været, siden den menneskelige psyke ikke er involvert i den type data.

Hvor intelligent er du? Ta IQ-testen til Illustrert Vitenskap.

Verdens smarteste mann?

Om amerikaneren Christopher Michael Langan er verdens smarteste mann vites ikke helt sikkert, men at han er lynende intelligent, er det ikke tvil om. Ifølge aktualitetsprogrammet «20/20» (ikke helt ulikt «60 Minutes») har Langan en IQ på mellom 195 og 210.

Han ble verdenskjent i 1999 da magasinet Esquire publiserte en reportasje om han og omtalte ham som «den smarteste mannen i Amerika». På den tiden jobbet Langan på en bar, som naturligvis gjorde ham ekstra interessant.

I 2008 deltok han i NBCs TV-konkurranse «1 vs. 100», hvor han stakk av med førstepremien på en kvart million dollar. Du kan høre hva han har å si i videoen nedenfor:

HTML EMBED