Gå til sidens hovedinnhold

«Interessant» 11. september-dokument funnet i Saudi-Arabias ambassade

Et flysertifikat koblet til antatt terrorist ble funnet inne på ambassaden.

NEW YORK (Nettavisen): I den amerikanske granskingsrapporten som ble laget etter terrorangrepene på USA 11. september 2001, er 28 av sidene hemmeligstemplet.

Disse sidene skal angivelig knytte terroristene til saudiarabiske myndigheter. Hvor korrekt dette er, vet man ikke før sidene offentliggjøres, men denne påstanden fremmes iallfall av flere amerikanske politikere som har lest de 28 sidene og nå argumenterer for at de bør offentliggjøres.

Flysertifikat koblet til terror

Nå har et dokument dukket opp som kobler Saudi-Arabia ytterligere til terrorangrepene som totalt kostet 2977 mennesker livet.

Ifølge nettstedet 28pages.org, som forsøker å overtale amerikanske myndigheter til å offentliggjøres den hemmeligstemplede delen av granskingsrapporten, skal et flysertifikat ha blitt funnet i en konvolutt på Saudi-Arabias ambassadeområde.

Dette dokumentet er flysertifikatet til Ghassan Al-Sharbi, som tok flytimer i Phoenix-området før 11. september 2001 og nå sitter fengslet på Guantánamo.

- Dette er veldig interessant. Dette er en fascinerende og tett forbindelse til Saudi-Arabias ambassade, sier den tidligere senatoren Bob Graham ifølge 28pages.org.

Offentliggjort i det stille

Al-Sharbi skal ha tatt flytimene sammen med flere av terroristene, men deltok ikke selv i angrepene. Like før han ble arrestert i 2002 skal han ha begravd dette flysertifikatet inne på ambassadens område.

Dokumentene ble funnet av amerikanske myndigheter og omtalt i en rapport som kalles «Document 17» i 2003. Denne rapporten ble offentliggjort i fjor, uten at det ble gjort noe nummer ut av dette.

- Denne konvolutten peker mot det grunnleggende spørsmålet som fortsatt henger over oss i dag: I hvilken grad ble 11. september-angrepene muliggjort av personer på høyeste nivå i saudiarabiske myndigheter, sier Brian McGlinchey, grunnleggeren av 28pages.org, til The Times.

På besøk i Saudi-Arabia

Samtidig som president Barack Obama er under press for å offentliggjøre disse 28 sidene, er han faktisk denne uka på besøk i nettopp Saudi-Arabia.

Det offisielle statsbesøket får stor oppmerksomhet, ikke bare på grunn av at oljenasjonen kobles til terrorangrepene, men også fordi Saudi-Arabia er meget misfornøyd med atomavtalen som Obama fikk på plass med Iran.

Obama fikk da også en kjølig mottakelse i Riyad.

Hva som ble diskutert under møtet med kong Salman, er uvisst, men ifølge Det hvite hus var kampen mot Den islamske stat (IS) høyt på agendaen, sammen med situasjonen i Syria.

Kommentarer til denne saken