(SIDE2): Vi tilbringer omtrent en tredjedel av livet vårt på soverommet.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Og tiden vi tilbringer her, bør være preget av ro og avslapning. En god natt søvn er viktig for livskvaliteten, og innredningen av soverommet kan ha stor innvirkning på hvordan du sover.

Vi fikk tre eksperter til å gi oss sine tips, slik at du kan hente inspirasjon og skape din egen soveoase.

Trend – og hjeminredningsspesialist Camilla Gjerset IKEA Norge

Hva er viktig å tenke på når man innreder?

- Det viktig å tenke over hvilken funksjon man ønsker at rommet skal ha. Et soverom er i den sammenheng et rom man skal sove godt i. Rommet bør ha god nok plass til seng og garderobeskap. Velg en god stol og riktig belysning, slik at rommet også kan brukes til lesing og eventuelt amming. Dessuten kan soverommet være et privat rom for kvinnen hvis hun ønsker å trekke seg tilbake og være for seg selv.

Hvordan unngå rot?

- For å unngå rot på soverommet er det viktig å velge gode og smarte løsninger, som for eksempel PAX garderobeløsning. Under sengen og oppå skapet kan også være gode plasser for oppbevaring. Kommoder rommer mye og egner seg fint til oppbevaring og lagring. Klær, saker og ting bør ha sin faste plass. Rommet bør ha et rolig uttrykk, slik at det er sengen og en god natts søvn som er fokus. Unngå overflødig stæsj som kan virke forstyrrende og dermed begrense søvnkvaliteten. Hold rommet rent.

Hvordan holder man klesskapet i orden?

- Når man innreder et klesskap er det viktig med god planlegging. Gjør gjerne en liten behovsanalyse av hvilke klær du liker å bruke, og hvilke klær som skaper kaos og rot. Velg et skap med smart innmat og gode løsninger for oppbevaring til bukser, slips, sko, smykker osv.

Tips for små soverom?

- Et rom har fire vegger, gulv og tak, og det er derfor smart og bruke hele arealet. For å utnytte hele takhøyden kan man velge smale garderobeskap som for eksempel PAX med dybde 37 cm. Tenk smart oppbevaring som høye eller brede kommoder, plassen under sengen, skap rundt sengen eller en innebygd seng.

Nøkkelord

  • Lyse og lette farger. Naturfarger og grønntoner.
  • Velg smarte løsninger for oppbevaring.
  • Lag en behovsanalyse for klesskapet.
  • Trend: Store senger i farger og tekstiler.
  • Prøveligg madrassen før kjøp.
  • Sengen har hovedfokus.
  • Skap rutiner for å unngå rot.
  • Farger på sengesett, sengetepper, puter og gardiner.

Hva er viktig når man velger seng?

- Når man velger seng er det viktig å tenke over vekt og høyde. Hvordan kroppen din er bygd, er også med på å bestemme hvilken madrass du bør velge. Hvis du har brede skuldre eller hofter, bør du prøveligge madrasser som er inndelt i ulike «komfortsoner». Noen soner tillater nemlig at skuldrene eller hoftene dine synker dypt ned i madrassen, mens andre gir riktig støtte til hodet og ryggen.

- Dersom du har en tendens til å bli for varm eller kald om natten, er det lurt å prøveligge en madrass som inneholder naturmaterialer, eller springfjær- og lateksmadrasser. Alle disse madrassene absorberer og fjerner fukt, slik at du bevarer en sval og komfortabel sovetemperatur hele natten gjennom. Det viktigste og enkleste tipset er å prøve madrassen. Legg deg ned i din faste liggestilling.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Eva Engemobakken, markedsansvarlig ved Tempur

Hva er viktig å tenke på når man innreder?

- Sengen er hovedfokus. Den skal helst plasseres relativt sentralt i rommet, med god plass rundt slik at man har gode bevegelsesmuligheter. Ikke plasser en seng rett foran døren, og ikke rett under et vindu.

Hvordan unngå rot?

- Først og fremst utvikle gode rutiner før man legger seg. Ikke sleng fra deg klær over alt. Putt de enten i skittentøykurven, eller tilbake i skapet til neste gang. Bruk esker med hjul til å ha under sengen. Dette gjør det enkelt å trille fram når man skal vaske. La hver ting ha sin faste plass, og kjøp møbler som er tilpasset rommets størrelse.

Tips til små soverom?

- Det blir jo veldig viktig å ha så få ting som mulig, og gjerne møbler med flere bruksmuligheter. Bruk hyller og esker. Skap er gjerne dype og kan ta mye gulvplass. På små rom er det ekstremt viktig å rydde.

Trender som er verdt å merke seg?

- Det kommer jo nye trender hele tiden, så det viktigste er å innrede etter din personlige stil.

Hvilke farger?

- Bruk gjerne yndlingsfargen din. Dette er ditt sted, men en rolig, balansert, lys og delikat fargevariant er nok å anbefale. Velger man en delikat farge på veggen kan man eksperimentere med tekstiler på puter, tepper og kanskje en vegg med et spennende tapet.

Hva er viktig når man velger seng?

- Sengens lengde skal som minimum være kroppens høyde pluss 20 cm. En enkeltseng bør ikke være mindre enn 90 cm bred, og en dobbeltseng bør ikke være mindre enn 160 cm bred. Kjøp madrass, hodepute, sengebunn og sengetøy av god kvalitet. Velg en madrass som gir nok støtte og komfort, samtidig som den føles myk og behagelig mot kroppen.

- Kjøper man en madrass som er trykkavlastende vil man opprettholde blodsirkulasjonen, og dermed ha mindre behov for å snu seg om natten. Når man snur seg mindre våkner man mindre opp fra den dype søvnen, og man får mer kvalitetssøvn.

Interiørdesigner, Liv Oland, i Zett Interiørdesign

Hvilke farger ser vi denne sesongen?

- Rolige - lune farger. Dette er et rom som skal brukes til ro - hvile og sove. Men sett også en farge på bakveggen som harmonerer med puter - sengeteppe og sengetøy. Alt kommer an på hvilket uttrykk man ønsker å oppleve.

Hva er viktig å tenke på når man innreder?

- At man ikke får for mange forstyrrende elementer inn, mye rot. Man må ha luft rundt seg.

Hvordan unngår man rot?

- Ha god med oppbevarings plass og garderobeskap. Men pass på at man ikke ligger og ser rett i de, det kan jo forstyrre roen.

Hvordan holder man klesskapet i orden?

- Sørg for å ha nok plass, og en god gjennomtenkt planløsning. Sørg for at alt har fast plass.

Tips til små soverom?

- Ha lyse vegger, tak og tekstiler. Ha en godt planlagt oppbevaring, ellers blir det fort kaos.

Hvordan velger man riktig seng?

- Sørg for å gå en jevn støtte, hvor skulder og hofte synker dypere ned i madrassen.