Internett blir en stadig større del av vår hverdag, men som i det virkelige livet er det viktig å ha noen innarbeidede reflekser og allmenn fornuft som du benytter på nett. Det å surfe på nettet er nemlig ikke nødvendigvis så veldig mye tryggere enn å gå i en mørk bakgate i et skummelt område av byen midt på natta.

Amerikanske ConsumerReports, den norske utgaven av Forbruker-rapporten, har satt sammen en liste over sju onlinetabber du bør sørge for at du aldri begår.

1. Tro at sikkerhetsprogramvare redder deg fra alt

Å ha en sikkerhetspakke installert på PC-en din bør være den aller største selvfølge, men du må ikke tro at denne typen programvare gjør deg 100 prosent sikker på nett.

Fortsatt er det slik at du manuelt må oppdatere forskjellige former for sikkerhetsprogramvare, og husker du ikke å gjøre dette, så er programvaren omtrent like funksjonell som en lås som ikke er låst. Husk også at sikkerhetsprogramvare som kommer med nye datamaskiner ofte bare er prøveversjoner på 1-3 måneder.

Det er heller ikke til å komme utenom at selv de beste sikkerhetspakkene ikke stopper 100 prosent av alle trusler, så du bør utvise en viss form for fornuft når du er på nett.

2. Logge deg inn på en tjeneste gjennom e-post-lenke

Nei nei nei! Verken Facebook, YouTube, eBay, PayPal eller banken din sender ut meldinger og ber deg om å bekrefte informasjonen din – samme hvor formelt riktig e-posten ser ut.

Og hovedproblemet med lenker til innlogging du får i e-post er at selve lenken kan se reell ut, mens du egentlig blir sendt til et helt annet nettsted fordi det er enkelt å få en lenke til å se ut som noe annet enn den er.

Logg deg bare på tjenester du vanligvis bruker ved å navigere deg dit på egen hånd gjennom å skrive inn nettadressen manuelt – eller selvsagt benytte dine egne bokmerker.

3. Bruke samme passord over alt

Ifølge ConsumerReports «State of the Net 2008» så benytter 1 av 10 det samme passordet på alle nettjenester. Det er ekstremt dumt, og gjør risikoen ved å miste et passord utrolig høy.

Se for deg at du tror du logger deg inn på Gmail eller en annen tjeneste, men markøren er satt i et samtalevindu på Messenger. Resultatet er at du sender kanskje både brukernavn og passord i klartekst til din samtalepartner (*kremt* det har skjedd meg). Eller du kan rett og slett bare få frastjålet passordet gjennom usikre nettjenester eller noen som ser over skulderen din.

Hvis det er passordet du bruker på alle tjenester på nett kan du i løpet av minutter miste kontrollen over E-post, Messenger, Facebook, MySpace, Gmail, Hotmail og andre tjenester. Bare se for deg kaoset!

I stedet bør du helst bruke forskjellige passord på alle nettjenester, gjerne varianter av det samme passordet – eller i det minste opprette flere nivåer av passord. Passordet ditt på en ny betatjeneste trenger ikke være så avansert som det du bruker som innlogging på jobb eller på Facebook.

Les også: Slik lager du gode passord

4. Laste ned gratis programvare

Internett er fullt av gratis programvare, skjermsparere – og kanskje verst av alt: Cracker for betalingsprogramvare. Hvis du ikke er sikker på hva du laster ned her, så kan du bli infisert av ekkel programvare som trojanere, spionprogramvare og såkalt adware som gir deg masse pop-up-reklame og som er håpløst å fjerne.

(Noen husker kanskje bekjennelsen «I helga var jeg en idiot» fra i fjor.)

Det betyr ikke at du skal styre unna gratis programvare, for det er mye bra der ute, men last ned programvaren fra anerkjente steder som for eksempel SourceForge og Download.com. Noen søk på internett før du installerer kan også ofte avsløre om det er noen ugler i mosen.

Og selvsagt hjelper det på om du har sikkerhetsprogramvare installert. Ren antispionvareprogramvare kan også hjelpe i mange tilfeller.

En oversikt over gratis programvare Nettavisen anbefaler finner du her.

5. Tro at Mac er immun mot nettrusler

Det er riktig at det finnes veldig lite skadelig programvare som rettes mot Mac, så faren for virus og trojanere er ikke så stor for Mac-brukere.

Men det betyr ikke at du er immun mot nettsvindel. Kanskje den største formen for nettsvindel er såkalt Phishing, der du lures til å avgi personlig informasjon, kredittkortopplysninger, påloggingsinformasjon og lignende. Denne typen svindel er Mac-brukere like utsatt for som Windows-brukere.

Og enda verre: Apples egen nettleser har ikke integrert en egen anti-phishing-funksjon slik blant annet Internet Explorer, Opera og Firefox har. Det betyr faktisk at faren for Mac-brukere potensielt er enda større.

Frem til Apple oppdaterer Safari med dette, bør du som Mac-bruker bytte til en av disse nettleserne.

6. Klikke på en pop-up som sier PC-en din er infisert

Vi har sett pop-up-meldingene alle sammen: Store vinduer som informerer oss om at PC-en vi benytter er infisert med et eller annet skummelt virus, eller ikke er like rask som den kunne vært. Derimot er vi heldige og kan laste ned programvare som skal endre alt dette.

Ikke gå på dette. Det er bare svindel. En av de vanligste formene for skadelig programvare der ute er falske antivirusprogrammer som ikke løser noen problemer, men gir deg mange nye.

Får du slike meldinger bør du alltid huske å trykke på lukkeknappen øverst i høyre hjørne. Mange av disse annonsene kan infisere deg om du trykker på cancel eller ignore-knappen – eller hvor som helst ellers i vinduet.

7. Oppføre deg som om du var i en fysisk butikk

Å handle på nett er ofte genialt, og å handle i utlandet kan i mange tilfeller spare deg for store summer. Men du må passe på hvem du handler med, for når du handler på nett så må du avgi betydelig mer informasjon om deg selv enn om du er i en fysisk butikk.

Handler du på nett bør du så langt det er mulig bruke et rent kredittkort som du får regning på i etterkant. Dette gir deg en god sikkerhet mot eventuelt misbruk siden kredittkortselskapet dekker eventuelt svindel. Har du kredittkort som trekker rett fra konto kan det skape mer problemer, slik mange har på sitt vanlige bankkort, kan det skape mer problemer, selv om du også her skal ha retten på din side.

Det kan også være greit å se etter om nettadressen begynner med https fremfor bare http. Har den en s i seg, så er det ofte et tegn på en sikker løsning. Nettsider som kan vise til sertifisering fra for eksempel TRUSTe, VeriSign, MasterCard SecureCode og lignende er også et tegn på at det er legitime nettbutikker. Dessverre er ingenting av dette 100 % garanti, men greit å ha i bakhodet.