(SIDE2): Med sin ferske juleplate «Julenatt» i sekken skal Elisabeth «Bettan» Andreassen og Rein Alexander atter en gang reise ut på norgesturné i adventstida. Men om du trodde veteranen Bettan begynte å bli mett på turnélivet, tok du skammelig feil.

- Utrolig priviligerte
- Vi er så utrolig priviligerte. Det er fantastisk å kunne være med på å bevare tradisjoner for folk, og treffe dem etter konserten. Jeg er veldig bevisst på at dette er et ansvar som følger med det å være artist. Jeg får ofte brev, mail og SMSer fra folk som vil prate. Og selv om jeg ikke kan svare alle, er det enkeltmennesker som rører meg noe veldig, sier Bettan.

- En annen ting som jeg setter stor pris på er hvor sangglade vårt publikum er. Vi er veldig bevisste på å inkludere de som kommer for å høre på oss live, og vi har forsøkt å gjøre plata vår like melodisk og engasjerende, forteller Rein Alexander.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Kirkekritikk
Selv om konsertene stort sett holdes i kirker, er det lite ved både Bettan og Rein Alexanders jul som har rot i en personlig kristen tro.

- Jeg personlig har ikke fått så mye hjelp av kristendommen, og konsentrerer meg mer om det som finnes her på jorden. Vi elsker det å spille i kirker, men jeg liker ikke at kirken stenger ute en del mennesker. Menn og prester som bestemmer hvem som skal få komme og ikke gjør meg forbanna. Hvem tror de at de er, sier Bettan.

- For meg er julen en nostalgisk og sentimental tid hvor man finner en magisk ro. Det er også en tid hvor man tenker på de som har gått bort, eller folk man kjenner som er syke. Når folk kommer for å høre på oss i kirka gir vi dem en anledning til å gjøre slike ting, mener Rein.

Tidligere opplevde begge to å bli kritisert av kirka for å «melke jula» med sine konserter og plater. Denne kritikken har dog stilnet med årene, og de to antyder dette kanskje kan ha med å gjøre at kirkene får bedre betalt i leie for lokalene sine nå.

Tradisjonell og melodisk
Ifølge artistene selv er ikke «Julenatt» et forsøk på å finne opp kruttet på nytt. Bettan forklarer hvorfor.

- Den er nok ganske så tradisjonell. Det er jo det folk vil ha i julen! Men både Rein og jeg ville ha en plate hvor vi ikke sang så mye høyt og sterkt. Soundmessig er vi for øvrig preget av mitt ønske om å fortsette med lydbildet fra min forrige plate «Spellemann» og Reins forkjærlighet for Secret Garden.

- Vi kommer fra ulike musikalske steder, men begge liker gode melodier og tradisjonelle ting, supplerer Rein Alexander.

Artikkelen fortsetter under bildet

Les Side2s anmeldelse: Mer jul enn dette blir det ikke

- Har dere noen favorittsanger på plata?

- Hehe. Vi hadde en liste på nærmere 50 låter som vi måtte kutte ned til 13. Og vi spilte inn mange flere enn de som kom med på plata, sier Rein.

- Sangene som er på plata er våre favoritter, ler Bettan.

- Vi er veldig forskjellige
For nøyaktig ti år siden ga Elisabeth ut en juleplate med Jan Werner Danielsen, en artist som Rein Alexander ofte har blitt sammenlignet med.

- Etter at Werner gikk bort følte jeg for å ta en pause fra julekonseptet. Men nå har det gått noen år, og jeg visste allerede første gangen jeg møtte Rein at vi kom til å samarbeide på et tidspunkt. Heldigvis hadde også han lyst til å gjøre dette. Jeg vet nemlig av erfaring at det ikke funker å samarbeide med hvem som helst, smiler Bettan.

- I begynnelsen av karrieren min var det mange som påpekte at vi lignet på hverandre. Vi var begge store gutter med langt hår og liker mye av den samme musikken. Men som artister er vi veldig forskjellige. Han var selvlært, mens jeg er klassisk skolert. Så jeg tviler på at vi hadde blitt sammenlignet så veldig mye om en av oss var en liten stilk på 50 kilo, ler Rein Alexander.

- Jeg tror også det at begge slo gjennom i talentkonkurranser i NRK hadde en del å si, mener Bettan.

- Ja. Men nå til dags er det ingen som nevner det lenger. Og jeg tror faktisk at dersom Jan Werner levde i dag, så ville vi tre funnet hverandre og gjort noe musikalsk sammen, sier Rein.

- Helt enig. Jeg tror den respekten folk hadde for Werner, og har for Rein Alexander og meg ville gjort et sånt samarbeid naturlig. Akkurat slik jeg føler det å samarbeide med Rein nå er veldig naturlig.

- Jeg tror vi tre virkelig hadde kost vettet av oss. Akkurat som jeg og du gjør nå, smiler Rein Alexander.

«Julenatt» er i butikkene nå. Se Rein Alexanders hjemmesider for turnédatoer i november og desember.