Gå til sidens hovedinnhold

Dette spørsmålet tålte ikke superkomikeren

Russell Brand er ikke like åpen om alt.

– Du kan ikke spørre meg om det! Hva om jeg hadde spurt deg om når du sist ga oralsex til kjæresten din?

Wow. Vi er bare noen minutter inn i telefonintervjuet med den kjente komikeren og skuespilleren Russell Brand (38), og vi er allerede på tynn is.

Ikke verdens beste start på et intervju.

På den annen side er det en smule overraskende at en mann som Russell Brand skulle bli så fornærmet over et uskyldig spørsmål om hans erfaring med norske jenter. For den tidligere sexavhengige Brand har tidligere åpenhjertig fortalt om hvordan han onanerte en fremmed mann på et toalett, hvordan han på sitt verste hadde sex med opptil 90 damer i måneden og hvordan han har nedlagt den ene kjente damen etter den andre.

At det i tillegg er dedikert noen sider i hans første selvbiografi (ja, Brand har opplevd så mye at han har skrevet to selvbiografier), «My Booky Wook», om hans møte med to norske jenter på 90-tallet (side 171 om noen lurer) skulle man tro at spørsmålet var grei skuring.

Men, men.

– Alt jeg vil si er at jeg har møtt en del norske jenter, og jeg elsker dem alle. Så vidt jeg har skjønt reiser mange nordmenn på helgetur til London, så jeg har møtt en del der. Hyggelige folk, sier Brand på telefon fra Los Angeles.

– Det er jo ingen hemmelighet at du har vært sammen med en del jenter og vet hvordan du skal prate med det motsatte kjønn. Kan du gi oss noen tips på hvordan Russel Brand sjekker opp ei jente?

– Jeg «sjekker ikke opp» kvinner. Jeg holder ikke på med slikt. Jeg snakker med dem og lytter til dem. Jeg virkelig hater betegnelsen «sjekke opp». Jeg fanger essensen av kvinner ved å prate med dem.

– Hvordan prater du med kvinner da?

– Jeg snakker til dem med kjærlighet, lidenskap og interesse, slår den noe fornærmede sjarmøren fast.

Kommer til Oslo

Side3 har fått et intervju med Brand i forbindelse med hans nye stand up-turné Messiah Complex. Verdensturneen begynte i august og komikeren har så langt underholdt publikum på begge sider av Atlanteren.

Planen var egentlig å holde flere forestillinger i Midtøsten, men disse ble avlyst ettersom arrangøren ikke kunne garantere for den kontroversielle komikerens sikkerhet i Libanon og Abu Dhabi. Tidligere i november ble det også passkrøll da Brand skulle reise til Sør-Afrika for å underholde. Det endte med at de seks utsolgte forestillingene han skulle ha i landet ble avlyst.

I Norge er derimot forestillingen ikke avlyst, og mandag 2. desember står Brand på scenen i Folketeateret i Oslo.

Ettersom kvinner tydeligvis er tabutema for komikeren, velger undertegnende å styre samtalen inn på noe mindre kontroversielt.

– Du har aldri tidligere lagt ut på verdensturné. Hva kan publikum forvente av Messiah Complex?

– Hva de vil egentlig. Jeg bryr meg ikke om hva folk forventer eller tenker om showet. Hehe, nei da. Jeg håper jo selvfølgelig at folk gleder seg. Målet mitt er å ta publikum med på en reise gjennom historien og fortelle om ikoniske personer og kjennemerker som har påvirket verden. Hvordan ville verden vært uten disse heltene og antiheltene? Personlig tror jeg at vi nå lever i et verdenssamfunn uten store helter. Vi har mistet kontakten med de virkelige heltene og verdiene våre, og det tror jeg at vi trenger å gå tilbake til. Det er det forestillingen hovedsakelig handler om. Samt peniser og kvinner.

– Hva med Hitler?

– Jo, Hitler også. Det vil være en eller to vitser om han, men hovedsakelig kvinner, sier komikeren. Tonen er med ett mye lettere.

– I dine tidligere stand up-forestillinger har du delt mye av deg selv og dine personlige opp – og nedturer. Betyr dette at du selv har et «Messias kompleks»?

– Nei, det vil jeg ikke si. Jeg har valgt å gi forestillingen det navnet mer for å beskrive dagens samfunn, enn meg selv. Verden trenger frelsere og helter for å kunne gå rundt.

– Selv i dag?

– Spesielt i dagens samfunn. Vi trenger gode helter og slemme skurker. Du skjønner, heltene vi ser opp til er heltene vi liker å identifisere oss selv med. Så ja, jeg tror at verden i dag trenger flere gode helter å se opp til. Flere land liker for eksempel å identifisere og samle seg bak en nasjonal figur. Hvem er store nasjonale helter i Norge?

– Eh, Thor Heyerdahl?

– Hvem?

– Han var en kjent oppdager og eventyrer. De lagde nettopp en film om han.

– Jaha. Hva annet har Norge å by på?

– Eh. Vikinger?

– Ah, vikinger ja. Plyndring og voldtekt. Jeg håper virkelig ikke at nordmenn fortsatt identifiserer seg så mye med vikinger lenger, for da kan det fort bli dårlig stemning. Hehe. Men du skjønner poenget mitt? Vi identifiserer oss med heltene våre, selv om de ikke alle var de beste rollemodellene. Che Guevara hadde langt hår og luktet visstnok veldig ille. Malcom X solgte narkotika i sin tid, men han er fortsatt ansett som en rollemodell. Vi trenger helter, gode og dårlige. Jeg lover å lese noen bøker om norske helter. Kanskje se noen dokumentarfilmer og denne «Kon-Tiki»-filmen. Så vil jeg komme til Oslo og prate og hylle de norske gudene. Forresten, Odin, er ikke han en av de gamle gudene deres?

– Jo, men det er noe år siden noen fulgte de gamle gudene. Selv er du hinduist?

– Jeg kan kanskje ikke definere meg selv som hinduist, men jeg liker de hinduistiske gudene. Shiva, Krishna og så videre. Jeg tenker at en religion der gudene representerer kvaliteter som respekt, sannhet og kjærlighet er noe vi trenger. I mine øyne har verden mistet mye av dette. Verden i dag fokuserer mer på materielle goder i stedet for indre lykke. Jeg tror alle må finne ut hva de ekte verdiene i livet er, og så komme seg tilbake til røttene, både som mennesker og samfunn, mener komikeren.

– Har du selv funnet «sannheten»?

– Absolutt. Jeg har forandret meg mye de siste årene. Jeg pleide å være ekstremt egoistisk og selvsentrert, men jeg tror mine menneskelige egenskaper har forbedret seg mye de siste årene. Jeg har funnet ut at det viktigste i livet er å knytte seg til det guddommelige og kjærlige aspektet, forteller Brand filosofisk.

Nøkkelen var å bli tørrlagt

Som du kanskje skjønner, er ikke komikeren bare et karismatisk vimsehode med draget på damene. Sitater fra Oscar Wilde til Mao kommer i en rasende fart, blandet med diverse filosofiske betraktninger om verden.

Selv sier han at for å bli tørrlagt, måtte han finne ut hva som var galt med han selv.

– Det å stå ovenfor en så stor utfordring som et rusproblem er vanskelig for alle. For meg personlig var det å ha de riktige menneskene rundt meg løsningen på å holde meg unna dop og alkohol. Første steg mot å bli «ren» er å finne ut hvorfor du gjør dette mot deg selv og andre. For meg var dette spørsmålet enkelt. Jeg var rett og slett ikke lykkelig, verken med meg selv eller livet. Rus ble en rømningsvei for meg, forteller en ærlig Brand.

De siste årene har han i engasjert seg kraftig i forskjellige samfunnsproblemer i hjemlandet Storbritannia, og da spesielt ruspolitikken. I 2012 lagde han blant annet BBC dokumentaren «Russell Brand: From Addiction to Recovery». I dokumentaren utforsket han en rekke forskjellige sider av rusavhengighet og hvordan samfunnet prøver å hjelpe de som sliter.

Blant annet er komikeren ekstremt imot bruken av metadon som behandlingsmetode.

– Jeg er veldig imot metadon og tror at dette kun er en midlertidig løsning på et stort problem. Selvfølgelig, klarer du å bruke metadon til å slutte med heroin, fantastisk. Problemet er bare at de aller fleste narkomane ikke klarer det. Det å bli avhengig av metadon er verken bra for den man prøver å hjelpe eller samfunnet, og det bare trekker ut problemet. Det viktigste å huske med alle typer avhengighet, om det er narkotika, alkohol, sex, hva som helst, er at det ofte er underliggende problemer til stede. Veldig ofte er det personen og deres personlige problemer som er hovedproblemet, ikke dopet i seg selv, mener komikeren.

– Så hva er løsningen?

– Jeg tror avhold er den eneste veien for å bli frisk. Vi må hjelpe dem med de underliggende problemene, så de kan stoppe med dop. Så må vi få disse menneskene til å forstå at de er en del av samfunnet, og viktige for samfunnet. De må få delta og ikke bare være på utsiden. Jeg tror det er nøkkelen til å få folk til å slutte med dop, sier 38-åringen.

Vet hva som trengs

Med flere år på baken som sex – og dopavhengig burde Brand sitte på en del innsideinformasjon. Han har blant annet dukket opp i en rekke fjernsynsdebatter med kjente politikere og ruseksperter (og ofte argumentert dem ut i skogen), samt holdt en appell i det britiske parlamentet.

Ja, Brand er en mann med mange interesser, noe som ofte gjør han til en løs kanon. Mange husker kanskje intervjuet på den amerikanske TV-kanalen MSNBC der programlederne ikke ante hvem komikeren var. I stedet for å sitte der som en flau skolegutt, snudde komikeren situasjonen til et av årets mest minneverdige TV-øyeblikk.

HTML EMBED

Hans diskusjon med den anerkjente journalisten Jeremy Paxman om lykke, korrupsjon og løsningen på alle problemene i dagens verden er også verdt ti minutter.

Selv velger Brand å dele sine goder med de utenfor samfunnet. Han har blant annet gjennomført en rekke forestillinger i fengsler og rehabiliteringssentre i USA og Storbritannia i løpet av turneen.

– Oslo er kjent for sitt store heroinproblem. Vil du oppsøke noen klinikker på ditt besøk her?

– Det hadde vært fantastisk og veldig interessant. Ikke bare for å underholde, men også for å se hvordan dere takler det problemet. Jeg visste faktisk ikke at det var et stort heroinproblem i Norge. Jeg har tidligere vært i Danmark, og der var det utrolig enkelt å få tilgang til dop. Det bare viser hvilket massivt og globalt problem dette er.

– Hva med å opptre i et norsk fengsel?

– Om jeg rekker, så gjerne. Jeg skal faktisk til Folsom Prison. Kanskje jeg må avslutte med «A Boy Named Sue»? avslutter komikeren.

Russell Brand opptrer på Folketeateret i Oslo 2. desember.

Side3 har to billetter vi gir bort til en heldig vinner. Alt du må gjøre er å svar riktig på spørsmålet: Hva er navnet på Russell Brands første selvbiografi?

Send oss en e-post på denne lenken. Husk å oppgi navn og telefonnummer.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren

Kommentarer til denne saken