Ann og Ronny fra Hishult i Sverige er klar over at navnevalget er kontroversielt. Men som foreldrene sier til svenske Expressen:

– Vi har forsøkt med navnene Alexander og Daniel, men det responderer han ikke på. De passer ikke til gutten vår på samme måte som Vladimir Putin gjør.

I barnehagen skal de ansatte ha satt seg på bakbeina. Da skal de bare ha referert til gutten som «du», ifølge faren.

– Fungerer ikke

Hishult er et tettsted i Sverige med litt over 300 innbyggere. Der bor det foreløpig bare én Putin, hvis foreldrene får det som de vil.

I tre år har guttens familie kalt ham det. Men de svenske skattemyndighetene synes det er problematisk. De har oppført gutten som «Nikolai», guttens mellomnavn. I sin begrunnelse skriver de at navnet kan være en ulempe for gutten på lang sikt, ifølge Expressen.

Foreldrene har sendt inn åtte klager til Skatteverket, og fått avslag hver gang. De ønsker at en domstol skal behandle saken. Ifølge personnavnloven skal hvert barn gis ett eller flere fornavn. Navnet skal ikke forårsake ubehag for bæreren av navnet.

– I vårt hjem skal man få bestemme selv. Hvis han vil, kan han bytte navn når han blir eldre, sier faren til gutten.

Far har selv byttet navn

I intervjuet med Expressen kommer det fram at guttens far selv har endret navn etter å ha blitt behandlet dårlig på jobb.

– Jeg er født i Sverige, men har et eks-jugoslavisk navn. Siden jeg er lastebilsjåfør fungerer Ronny bedre. Jeg blir behandlet bedre, med respekt.

På spørsmål om han ikke gjør sønnen en bjørnetjeneste, når han vet hvordan navn kan påvirke måten man blir behandlet på, svarer han:

– Du kan se at han er svensk, på grunn av moren. Så det er ikke det samme.

Ronny forteller at foreldrene hans ble revet fra hverandre i borgerkrigen i Jugoslavia på 90-tallet.

Han synes ikke det at Putin invaderte Ukraina og tvang folk på flukt er tilstrekkelig grunn til å velge et annet navn på sønnen.