Invictus - USA 2010. Regi: Clint Eastwood. Med Morgan Freeman, Matt Damon.

Aldersgrense: Tillatt for alle

(SIDE2:) Morgan Freeman har alltid hatt lyst til å spille Nelson Mandela. Clint Eastwood fikk et bra manus i hendene.

Og så taler det til Eastwoods fordel at han utav «Invcitus» har klart å lage et helteportrett som ikke føles klamt. For selv om man kan ha all slags beundring for Nelson Mandela, så ligger det en viss fare i at Hollywood vil heltedyrke han mer enn hva føles normalt.

«Invictus», som er tittelen på et dikt av William Ernest Henley, var et som Mandela leste for seg selv på Robben Island for å holde ut sine 27 år lange fangenskap. I overført betydning her blir det kampen som Nelson Mandela setter i gang for å forene det dypt splittede Sør-Afrika etter at han ble innsatt som president.

LES ALLE SIDE2s FILMANMELDELSER HER

De hvite elsket sitt rugbylag, som hadde én svart spiller. De svarte så på det som et tegn på apartheid. Men ved hjelp av kaptein Francois Pienaar, spilt av Matt Damon, klarer Mandela å samle nasjonen om det kommende verdensmesterskapet i rugby.

Morgan Freeman gjør en durabelig rolle som Nelson Mandela, ned til presidentens egne håndbevegelser. Men mest av alt utstråler Freeman en verdighet uten å være perfekt.

Undertegnede så filmen under festpremieren i Oslo, der Sør-Afrikas ambassadør BR Sisulu, hvis far var en nær venn av Mandela, fant det betimelig å minne publikum på at Mandela forsoningslinje var i tråd med ANCs bestemte poltiikk, og at han således ikke løste det hele alene.

Likevel står «Invictus» tilbake som et strålende portrett av en statsleder som etter 27 år fengsel og fornedrelse, sammen med sine partifeller, rakte frem hånden og ville bygge en felles nasjon.

«Invictus» skiller seg ut fra Clint Eastwoods andre filmer som alltid har en dirrende tragedie og sårhet i seg. Her har han valgt å fokusere på hva som kan skje når noen virkelig har bestemt seg for at det skal gå bra.

Det gir en oppløftende, gledesstrålende og rørende historie som vil få deg til å gjenvinne troen på at mennesker faktisk kan når du går ut av kinosalen. Og det er ikke så lite bare det.

SE VIDEO AV INVICTUS

HTML EMBED
video_embed(12934,1);