Apple har sluppet oppdateringer til iPhone med ujevne mellomrom siden telefonen først ble lansert i 2007, men oppdateringen som ble sluppet i forrige uke - iOS 7 - er kanskje den største enkeltstående oppgraderingen telefonen har fått noen gang.

Operativsystemet er et resultat av at Apples designguru Jonathan Ive - den genierklærte designeren som står bak designet på stort sett alle ikoniske Apple-produktene - nå også har tatt over ansvaret for programvaren til selskapet.

Ikke universelt elsket

Med ny sjef har programvaren fått en skikkelig overhaling. Ive har droppet nesten alle designelementer som har forsøkt å imitere den virkelige verden, som for eksempel skinnkanter, og han har også fjernet det meste av skyggeeffekter.

Kongstanken til Ive har alltid vært at ting skal være stilrent, og iOS 7 er derfor flatere og hvitere enn det vi kjenner fra før.

Oppdateringen ser ut til å være på alles lepper om dagen, og gjennomgangstonen er at operativsystemet rett og slett ikke ser spesielt bra ut. Under er bare noen av tilbakemeldingene vi har sett og hørt de siste dagene:

  • Hubba bubba-operativsystem!
  • Ser ut som noe som er laget for barn
  • Burde kunne gå an å skifte mellom flere «themes»
  • Har ikke funnet noe jeg liker enda
  • For mange animasjoner og for treg

ZDnet mener at Apple ser ut til å gå gjennom en slags mobil midtlivskrise, der en har kastet på unødvendige animasjoner og gyroskoptilpasset bakgrunnen, men påpeker samtidig at det under skallet ser ut til å være det samme modne operativsystemet.

Andre medier understreker stort sett de samme tingene, men påpeker at iOS 7 har fått en del helt essensielle funksjoner - da i særdeleshet det nye kontrollsenteret - som gjør det verdt å oppgradere

Fordeler og ulemper

Etter å ha brukt den nye oppdateringen i noen dager, har vi ikke helt bestemt oss for om vi liker det eller ikke.

På én side har det nye brukergrensesnittet gitt deler av telefonen et litt mer elegant preg, og den har inkludert en rekke nye funksjoner som vi setter pris på.

På en annen side er det ikke alle oppgraderingene som føles som et steg i rett retning. Noe er mer tungvint, og noe fungerer ikke like godt som en har tenkt. Ikke minst er det enkelte elementer som fysisk sett har blitt mindre, og dermed litt vanskeligere å treffe.

Samtidig er det viktig å huske på at iOS 7 er mer enn visuelle oppgraderinger. Overgangen til 64 bit er noe som utvilsomt vil være viktig, men som vi ikke får sett nærmere på før vi får våre hender på iPhone 5S.

Ting vi liker

Kontrollsenteret

En av de mest nyttige funksjonene på Android har vært telefonens kontrollsenter med enkel tilgang til en lang rekke nyttige funksjoner. Apple, som tidligere har saksøkt konkurrentene for å hente inspirasjon fra iPhone, har nå snudd og kopiert rubbel og bit av denne funksjonaliteten fra Android.

Det setter vi i grunn veldig stor pris på.

Blokkere enkeltnummer

Enten man plages av telefonselgere eller mobbere, så har en funksjon vi har savnet i lang tid vært mulighet til å blokkere for at enkeltnummer kan ringe eller sende meldinger. Nå kan du blokkere hvem du vil.

AirDrop

AirDrop er en ny funksjon i iOS 7 som gjør det veldig enkelt å dele bilder, bokmerker og lignende mellom Apple-enheter. Funksjonen baserer seg på Wi-fi-teknologi, og gjør det utrolig enkelt og raskt å dele ting raskt. Dessverre fungerer det ikke å sende sanger.

Automatisk app-oppdatering

Dette er en liten detalj, men nå kan du sørge for at AppStore automatisk laster ned de siste oppdateringene til dine apper. Dermed er tiden over når du logger på AppStore og du ser at du har 37 apper som må oppdateres.

I tillegg kan nå apper innholdsmessig oppdatere seg selv i bakgrunnen på en langt mer fornuftig måte enn tidligere.

Når ble en SMS-melding sendt?

SMS-appen til iPhone synes av ukjente årsaker ikke det er spesielt viktig å vise når en SMS-melding er sendt, og legger bare på et tidsstempel sporadisk. Om du nå drar tekstmeldingene til venstre, kommer nå tidsstempelet opp på alle meldinger.

Kameraoppdateringen

Det er ikke uten grunn at apper som «Camera+» har vært blant de mest brukte på AppStore. Kamera-appen har nå fått en lenge etterlengtet oppdatering, blant annet ved å hente inn biledbehandlingsfunksjonalitet fra «Instagram».

E-post

Epostappen har fått en rekke fine oppgradering, som bedre sorteringsmuligheter og ikke minst en bedre håndtering av flere e-postadresser på en gang.

Ting vi ikke liker

Animasjonene

Av ukjente årsaker mener Apple at det er viktigere med flere og tyngre animasjoner når en hopper mellom ting, og animasjonene tar veldig mye tid. Det gjør telefonen bare tregere å bruke. Vi tenker på alt som zoom-inn-zoom-ut-funksjonalitet, til at bakgrunnsbildet beveger seg basert på hvordan du holder telefonen.

Dette er utvilsomt operativsystemets største svakhet.

Utstikkeren i vår redaksjon er riktignok Lars: «Har ingen problemer med animasjonene, og systemet føles nytt og fresht.»

Fargevalg

Hvit skrift på lysegrønn bakgrunn. Trenger vi si mer?

Kalenderen

Apples kalenderfunksjon har aldri vært den beste på markedet, og mange har derfor valgt andre løsninger. Funksjonen har derfor fått en massiv overhaling, særlig med fokus på å gjøre det lettere å få overblikk over store perioder på en gang. Å hoppe år fremover i tid er enklere.

Dessverre er det praktiske resultatet av oppgraderingen at det krever betydelig mange flere klikk å få oversikt over gjøremål på enkeltdager. Før var det slik at du fikk opp en liten liste over gjøremål på en enkelt dag når du klikket på datoen. Nå hopper en over i en tidsakse som er for lang for skjermen, og det er blitt mer komplisert å hoppe mellom dager for å se hvilke gjøremål som er på hvilke dager.

Nettleseren

Apple har åpenbart vært imponert over hva Google har fått til med sin nettleser Chrome til iPhone, og har i stor grad kopiert funksjonalitet der ifra. Problemet er derimot at Safaris nye forsvinnende menylinjer foreløpig ikke fungerer helt knirkefritt, og ofte «koster» både to og tre trykk ekstra.

Et annet mål har vært at man i større grad skal kunne surfe i fullskjerm, men som tidligere, fungerer dette i praksis bare i bredskjermformat.

Det er for øvrig verdt å nevne at nettleserendringene ser ut til å fungere langt bedre på iPad enn på iPhone.

Dårligere batterikapasitet

På dette punktet merket vi ganske raskt at batteriet tømmes raskere med iOS7, og disse rapportene ser vi også gå igjen på nett.

Ars Technica rapporterte blant annet om en nedgang i batterilevetiden på en iPad 2 med over ti prosent ved å oppgradere. Enda verre var det med deres test på iPhone 5 - som vi har testet med - der batterikapasiteten har gått ned med vanvittige 30 prosent.

Knapper og tekst går om hverandre

Dette er muligens en vanesak, men det har blitt mer uoversiktlig å se hva som er ren tekst, og hva som er knapper du kan trykke på. I stor grad er nå knapper stilart som ren tekst.

Søkefunksjonen i e-post

Når du søkte etter e-post tidligere, kunne du begrense søket veldig enkelt til for eksempel til- eller fra-feltet, men nå søker du alltid gjennom alt.

Hva synes du om iOS 7?