Onsdag 18. september rullet Apple ut sitt nye mobiloperativsystem, iOS 7.

Tradisjonen tro kom oppdateringen litt utpå kvelden, rundt klokken 19.00

Det ligger an til å bli den største oppdateringen av programvaren i iPhone, iPad og iPod til nå.

Først og fremst er det det visuelle uttrykket som blir oppgradert. Imitasjon av skinn, tapet, treverk og gamle notisblokker forsvinner ut vinduet til fordel for et lysere, minimalistisk, enklere - og flatt - design.

Skyggene og ikonene som ga illusjonen av dybde samt alle menyelementene er bokstavelig talt flate.

Les også: - iPhone har blitt en ny telefon

Men med iOS 7 kommer det noen nyheter også. Vi tar for oss de viktigste endringene lenger ned i artikkelen, men aller først noe annet veldig viktig:

Slik tar du sikkerhetskopi

Fremtiden er digital og trådløs, og den aller enkleste måten å sikkerhetskopiere enhetene dine på, er å gjøre det via Apples skytjeneste iCloud.

Har du aktivert iCloud, sørger mest sannsynlig i-dingsene dine for å sikkerhetskopiere automatisk når de er låst og koblet til strøm og et trådløst nettverk - som for eksempel om natten.

Hvis enheten av en eller annen grunn ikke er sikkerhetskopiert eller du ikke har aktivert iCloud, er det en enkel ting å fikse.

Bildet nedenfor viser hvordan det gjøres steg for steg.

Vil du heller sikkerhetskopiere med iTunes? Da finner du metoden her.

Når sikkerhetskopien er gjennomført, er det klart for å oppdatere programvaren. Det gjør du ved å gå til «Innstillinger», velge «Generelt» og så «Oppdatering». Er iOS 7 klar for innstallering, ser du det her. Husk å velge «Gjennopprett fra iCloud» etter at enheten har startet opp på nytt.

Da er på tide å se nærmere på noen av de viktigste nyhetene i iOS 7:

Kontrollsenteret

En av de mest praktiske nyhetene, er det nye kontrollsenteret. Fram til nå har man måttet gå til innstillinger for å slå av og på ting som bluetooth og flymodus eller justere lysstyrken på skjermen.

For å låse skjermen på iPhone måtte en dobbeltklikke på hjemknappen og flippe seg helt til venstre i menyen.

Nå er alt sammen samlet i kontrollsenteret, som er tilgjengelig ved å dra oppover på skjermen fra bunn. Det funker også når skjermen er låst. Utviklere av «lommelykt-apper» må antakelig finne på noe nytt, Apple har nå implementert dette rett i kontrollsenteret sammen med snarveier til kameraet, kalkulator og klokke. Snarveiene er for øvrig låst fast, og kan ikke justeres.

En utvikler Side3 har snakket med som har brukt iOS 7 en god stund, forteller at kontrollsenteret fungerer som det er tiltenkt og at man finner ting kjappere.

- Det er ellers det visuelle som er det store, og navigasjonen er gjort bedre ved at man får bedre oversikt over hvor man er. Jeg finner ting mye kjappere nå, alt er bare et sveip unna, forteller utvikleren til Side3.

Varslingssenteret

Varslingsenteret har vært med i iOS en stund, men i iOS 7 får den litt ny funksjonalitet. Det skal nå gi en raskere oversikt over dagen og er også tilgjengelig fra låstskjermen.

Du henter varslingsenteret fram ved å dra fra toppen av skjermen, og viser i hovedsak hva du har på planen i kalenderen, værvarsel og varsler fra for eksempel Facebook og Twitter. Du vil også finne igjen tapte anrop og uleste e-poster - akkurat som forventet, men gir deg oppdateringer på en mer muntlig måte.

Som du kan se av skjermdumpen til høyre, tar varslingsenteret på seg rollen som personlig assistent og opplyser om at «Formiddagen ser ut til å være åpen. Du har 4 oppføringer i kalenderen, og den første starter klokken 12.00».

AirDrop

En av de helt nye funksjonene som kommer med iOS 7 er delingsfunksjonen AirDrop.

Skal du dele et bilde eller en kontakt med en venn i dag, må du enten sende det via mms eller e-post, eller bruke en delingsapp som «Bump». AirDrop er en funksjon som gjør det litt enklere.

Teknologien er basert på det Apple kaller iBeacon, men som de foreløpig ikke har snakket mye om. I praksis benytter iBeacon seg av bluetooth og trådløse nettverk, og har en optimal rekkevidde på ti meter.

Det vil ikke overraske oss om iBeacon er Apples uuttalte konkurrent til NFC, men det gjenstår å se.

Den første iBeacon-funksjonen er altså AirDrop, som gjør det mulig å dele innhold fra en hvilken som helst app. Du velger «Del» og velger deretter personen du vil dele med. Det er det hele. Apple lover at «overføringene kryptert, så innholdet du deler, er svært sikkert».

Kamera og bilder

En sier gjerne at det viktigste kameraet er det du har i lommen, og mobilkameraene har tatt et kjempejafs fra markedet til kompaktkameraene. Samtidig har bildeapper som «Hipstamatic», «KitCam» og «Instagram» gjort kvadratiske retrobilder til en farsott på nett.

Apple har så langt sittet på gjerdet, men hopper nå inn i kampen. Som du ser av bildene nedenfor har kameraappen fått seg et nytt utseende, og en navigasjon som stemmer overens med resten av operativsystemet. Videre kan du nå ta firkantede bilder (for en revolusjon ...) og legge på en rekke filtre rett fra appen.

Det er totalt ni filtre. Du kan også hente opp et bilde du har tatt med det vanlige kameraet, legge på filtre og beskjære til kvadrat eller en rekke andre formater.

I samme åndedrag har Apple fornyet bildearkivet.

- «Samlinger», «Øyeblikk» og «År» er grupperinger av bilder og videoer basert på tid og sted. Trykk på «År», og skjermen fylles av bilder, skriver Apple om endringen.

Delte bildestrømmer har fått seg en visuell justering og en liten nyhet i «Activity» - som viser de nyeste oppdateringene fra alle delte strømmer. Slekt og venner kan dessuten legge til bilder, videoer og kommentarer i strømmen.

Det vil ikke overraske oss om iBeacon er Apples uuttalte konkurrent til NFC

Ny nettleser

Det finnes bedre alternativer til Apples egen nettleser, Safari, både på iPhone og iPad. Mange foretrekker Googles Chrome, og norske Operas «Coast» er omtalt som «nettleseren Apple ikke klarte å bygge».

Det synes tydelig at Apple har tatt det beste fra Chrome og lagt det til i Safari: Mobilleseren går nå automatisk i fullskjerm, også på høykant, du kan søke på nett rett i URL-feltet, det er en egen knapp for «privat lesing», du kan lukke faner ved å sveipe dem ut av skjermen og du går fram og tilbake mellom sider med fingersveip.

Delingsfunksjonene er de samme, men nå litt friskere i designet, og vi har følelsen av nettleseren er litt kjappere en Safari i iOS 6.

En større ny funksjon i Safari er det Apple kaller Keychain, et system som kan både opprette og huske passordene dine. Folk er generelt dårlige til å lage gode passord, og er fæle til å bruke det samme passordet på flere forskjellige tjenester. Det vil si at dersom uvedkommende får tak i én innlogging, har de plutselig kontroll på store deler av ditt digitale liv.

Keychain kan altså opprette unike passord for deg og huske dem, kontonavn og kredittkortdetaljer, og skriver dem inn automatisk når du skal logge på et nettsted eller handle på nett. Apple sikrer det hele med 256-bit AES-kryptering, en standard NSA har godkjent for sikring av informasjon i forvaltningen i USA.

Multitasking

Å bytte mellom, og særlig avslutte, de forskjellige programmene som kjører på i-dingsene har aldri vært helt optimalt. I iOS 6 må du først dobbeltklikke på hjemknappen, og for å avslutte et program må du holde på et app-ikon til det begynner å dirre og så klikke på krysset i hjørnet.

Det endrer seg i tirsdagens oppdatering. Du dobbeltklikker fremdeles på hjemknappen, men nå sveiper du bare apper du vil avslutte ut av skjermen. Du får også en forhåndsvisning av de aktive appene, og telefonen skal lære seg hvilke apper du bruker ofte på samme tid av døgnet (Facebook rundt klokken 07.30 for eksempel) og sørge for at de appene er oppdaterte.

Apple hevder denne overvåkingen ikke skal tappe batteriet, men det gjenstår å se.

Ikke alle i-dingser lar seg oppdatere med iOS 7, her de kompatible modellene:

iPhone som støtter iOS 7

iPad som støtter iOS 7

iPod som støtter iOS 7

iPhone 4

iPad 2

iPod touch 16 GB

iPhone 4S

iPad med retinaskjerm

iPod touch 32/64 GB

iPhone 5

iPad mini