Gå til sidens hovedinnhold

- Store endringer for iPhone

Apples sjefdesigner skal ha endret på det meste.

Mellom 10. og 14. juni 2013 arrangerer Apple sin Worldwide Developer Conference (WWDC) i San Francisco.

Det er ikke forventet at Apple kommer til å annonsere de helt store tingene for mannen i gata, foruten én ting:

Forbes' teknoskribent Connie Guglielmo med flere regner med at Apple kommer til å avduke det neste operativsystemet til iPhone, iPod og iPad - iOS 7 .

«Svart, hvitt og flatt over det hele»

Etter at tidligere iOS-sjef Scott Forstall måtte forlate Apple, har Apples sjefsdesigner Jony Ive tatt over. Ive står bak Apples mange ikoniske design, og er mannen som har utformet de ulike versjonene av iPhone. Han skal ikke være spesielt fornøyd med stilretningen Steve Jobs og Forstall forfektet for iOS, og skal ha gjennomført store endringer.

- Kilder beskriver iOS 7 som «svart, hvitt og flatt over det hele», skriver nettsiden 9to5mac.com.

Dette betyr at du kan vinkel farvel til de mange forskjellige teksturene du finner i applikasjonene på iPhone, iPod og iPad - som den gule bakgrunnen i «Notater», bokhylla av tre i «iBooks», den grønne filten i «Game Center» og så videre.

- Ifølge en person som er kjent med prosessen, skal Ive i designmøter med programvareutviklere og «Human Interface»-nestsjef Greg Christie ha sagt at design stappet med fysiske metaforer ikke tåler tidens tann, skriver 9to5Mac.

Utseendemessig har kilder sammenlignet det nye operativsystemet med systemet i Windows Phone.

Gjennomgripende forandring

Nettsiden har sammenfattet en større artikkel om de forskjellige endringene som det ryktes vil komme med iOS 7. Her er noen av de viktigste.

Apple skal denne gangen først og fremst ha fokusert på en visuell oppgradering av iOS, muligens på bekostning av nye funksjoner. Jony Ive skal ikke bare ha gjort noen enkle fargeforandringer, men rykket det gamle designet opp med roten og gått for en gjennomgripende endring som berører alle hjørner av operativsystemet.

Funksjonalitetsmessig skal det imidlertid ikke dreie seg om de store forskjellene. Det er rundt en halv milliard iOS-brukere verden over, og Apple er antakelig redde for å tukle for mye med et system som fram til nå har fungert for selskapet.

Konkurrerende smarttelefoner som Android og Windows Phone har valgt dynamiske ikoner og låstskjerm, og det er tegn som tyder på at Apple nå tenker i de baner selv om det er usikkert hva som blir det endelige resultatet.

- Med iOS 7 kommer Apple til å droppe den skinnende og gjennomsiktige tidslinjen på toppen i bytte mot et glansfritt og svart grensesnitt. Området for å taste inn koden som åpner telefonen er erstattet med runde, svarte knapper med hvit skrift og hvit ramme. I tillegg har kilder fortalt at varsler på låstskjermen kan ha fått forbedret håndtering, med håndbevegelser. Samlet sett er låstskjermen annerledes enn hva folk er vant til, men fungerer på lignende måte som i dag, skriver nettsiden.

Dynamiske «widgets»?

Apple skal ha testet ulike måter å vise fram og gi rask tilgang til informasjon som vær og aksjekurser samt «widgets» for varslingssenteret med for eksempel skreddersydde nyhetsoppdateringer. I tillegg ryktes det om en et nytt hurtigpanel for å slå av og på WiFi, flymodus og Bluetooth.

Selv om ikonene på hjemskjermen vil bli forandret, skal systemet med ikoner beholdes. 9to5Mac skriver imidlertid at iOS nå får panoramabakgrunner som panorerer i bakgrunnen etter hvert som du beveger deg mellom sidene.

Også de mange applikasjonene Apple selv står bak, vil få et nytt, flatere utseende. Varslingssenteret som i dag har en grå stofftekstur som bakgrunn skal få et renere utseende i grått og svart med hvit skrift. «Mail», «Kalender» og «Kart» skal ha fått en mer enhetlig utforming med hvit bakgrunn.

Det er mange som har forsøkt å visualisere de varslede designendringene, nedenfor har vi bygget inn en av de bedre konseptvideoene:

HTML EMBED

Det er foventet at iOS 7 blir annonsert på WWDC i midten av juni, og at oppdateringen blir tilgjengelig utpå høsten 2013.

Techcrunch-skribent Frederic Lardinois har merket seg Apples planlagte endringer, og kommenterer at i konkurransen med Samsung, Google, Microsoft og flere, er det ikke utseendet på operativsystemet som spiller størst rolle for forbrukere - det er tjenestene og funksjonene som tilbys. Og der, mener Lardinois, begynner Apple å henge bak konkurrentene.

Når Jony Ive sier at teksturtung design ikke tåler tidens tann, er det nok først og fremst nye, unge brukere han tenker på, som slett ikke har noe forhold til begrepet «Filofax». Hva tenker du om endringene i neste iOS, ifølge ryktene? Skriv gjerne din mening i kommentarfeltet nedenfor.

Kommentarer til denne saken