Gå til sidens hovedinnhold

Derfor var han større enn Bruce Lee

Hong Kong-skuespiller måtte trene fire år for rollen som Bruce Lees læremester. Det var en grunn til det.

BERLIN (Side3:) Tony Leung turde ikke annet da han skulle spille læremesteren til Bruce Lee.

Mer populær

Ip Man er en mann som levde gjennom den kinesiske historien og endte opp i Hong Kong. Han sto på sine prinsipper og måtte lide for det. Han mistet sin velstand, sin familie og nesten sitt gode navn. Men han ble stormester innen kung fu, og i dag er han mer populær enn sin mest berømte elev, Bruce Lee.

Nå har han fått sin film av stjerneregissøren Wong Kar Wai –«The Grandmaster».

- Min største utfordring er å spille stormesteren. Å spille en karakter er greit, men jeg visste ingenting om kung fu. Etter fire år visste jeg at kung fu er mer enn teknikker. Det er hjernetrening rett og slett. Og det kan du ikke lære via bøker, det må komme med erfaring, sier Tony Leung, en av Hong Kong-filmens store stjerner.

Mer enn slåssing

Åpningsfilmen under filmfestivalen i Berlin, er laget av juryens president i år, Wong Kar Wai, og vises derfor naturlig nok utenfor hovedkonkurransen. Mannen som er kjent for «In the Mood for Love» og «Chunking Express» har laget en martial arts-film som er langt mer enn bare en kung fu-film.

Den viser hvordan arnestedene for de virkelig store kunstnerne innen kampsport rett og slett var på bordellene, der de traff kvinner og utfordret hverandre.

Wong Kar-Wai fokuserer mye på hvordan den velstående Ip Man (Tony Leung) mistet alt han eide, inkludert sin familie, under invasjonen fra Japan i 1936, og hvordan han likevel klarer å reise seg og vinne tittelen som Grandmaster når han er langt inn i 40-årene.

Filmen er et funn for kung fu-entusiaster, i og med at hele første time er viet riten han går gjennom før han er klar til å representere sør i kampen mot martial arts-kjemperne fra nord og ikke minst mange retninger innen kung fu. Ip Mans retning var Wing Chun.

Takket nei til rikdom

- Mange tilbød ham penger for å gjøre de 184 kombinasjoner i Wing Chun-tradisjonen som gjorde ham så spesiell, til og med Bruce Lee, men han avslo. Det er det som kjennetegner en læremester. Ip Man sa at om han skulle lære det bort, så skulle det gå til alle hans elever og ikke bare én, sier Wong Kar Wai.

Han legger ikke skjul på at Ip Man kunne ha blitt like stor, om ikke større enn Bruce Lee, om han ville benyttet sine ferdigheter på en mer kommersiell måte. Han døde fattig i 1972, bare seks måneder før Bruce Lee.

- I dag tenker mange på martial arts som en sport. Men i klassisk forstand så er dette et våpen. Og møter du læremesterne så er de alle disiplinerte mennesker. De vet at de har et våpen i hendene, sier Wong Kar Wai.

HTML EMBED
Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken