Tirsdag 23. oktober klokken 19.00 norsk tid startet Apple sin pressekonferanse i California Theatre i San Jose.

Rundt én time senere annonserte Apple en ny «vanlig» iPad som er dobbelt så rask bare seks måneder etter den forrige «iPad 3». Det er antagelig en del forbrukere med en halvt år gammel iPad hjemme som føler seg litt snytt nå.

Samtidig annonserer selskapet en splitter ny iPad kalt iPad Mini.

Omtrent som forventet

Den nye maskinvaren er temmelig lik informasjonen og de lekkede bildene vi har sett på nett frem til nå, og kommer i en enten sort eller hvit farge.

iPad Mini er 7,2 mm tynn, omtrent som en blyant. Og 58 prosent lettere enn den nye iPaden. Vekten havner da på enten 308 gram (Wi-Fi) eller 312 gram (Wi-Fi og mobilnett). Minidingsen er 20 centimeter høy og snaut 13,5 centimeter bred.

Skjermstørrelsen er 7,9 tommer. Skjermoppløsningen skal være den samme som iPad 2, altså 1024x768 piksler. Prosessoren er en tokjernet A5. Batterilevetiden angis å være ti timer.

Du finner de tekniske spesifikasjonene på apple.com/no/ipad-mini/specs/

Prisen på iPad Mini blir viktig

Ifølge Apples starter minimodellen på 2590 kroner for 16GB WiFi, 3290 kroner for 32GB og 3990 kroner for 64GB-utgaven. Vil du i tillegg ha muligheten til å surfe på mobilnettet, kan du legge på nøyaktig 1000 kroner på alle tre prisene.

Både fjerde generasjon iPad og iPad Mini lanseres i Norge i løpet av november.

Delt respons

Responsen på Apples lansering er delte. Mange er fornøyde med maskinvareoppdateringene av MacBook Pro og iMac, mens innringere til Cnets livestudio er mer misfornøyde med iPad Mini og den fjerde generasjonen av iPad.

Den samme stemningen er tydelig på Twitter, som denne:

HTML EMBED

Også her til lands lar ikke kommentarene vente på seg.

- Apples to nye store annonseringer: Vi har kopiert Android og Samsung, kommenterer facebookbruker Thor Nygaard.

- Ny iPad 4. generasjon er jo å føre kundene sine bak lyset. Bare seks mnåneder etter «New iPad». De pisser jo på kundene sine, skriver Sindre Johansen.

Vitser og morsomme kommentarer om iPad Mini dukket opp umiddelbart etter pressekonferansen. «Ting en iPad Mini fremdeles ikke kan gjøre?» spør livstilsmagasinet Esquire.

- Få plass i lommen, konkurrere med prisen på Googles Nexus 7 eller beskytte deg mot misunnelsen du føler når Apple lanseres iPad Mini 2 ...

LIVESTUDIO: For en gang skyld strømmet Apple konferansen direkte. Du kan se oppsummeringen fra livestudioet nedenfor.

HTML EMBED

Apple har også annonsert maskinvareoppdateringer for MacBook Pro og iMac. Den nye iMacen skapte begeistring blant journalistene i livestudioet, og er riktig nok imponerende tynn. Ifølge Apple skal den være 80 prosent tynnere enn den forrige modellen (du kan se bilder av den nye iMac i livefeeden over).

Apple har også annonsert en ny lagringsfunksjon kalt Fusion Drive. Det er en miks mellom en vanlig harddisk og flashdisk, og skal kombinere det beste av de to metodene. Fordelen er at lagringsenheten er nesten like rask som flash, samtidig som kapasiteten er som en vanlig harddisk. Det skal nevnes at liknende løsninger har eksistert på markedet en stund.

Se bilder fra lanseringen av iPad Mini her:

5323