Tirsdag 23. oktober klokken 19.00 norsk tid har Apple invitert til pressekonferanse med innbydelsen «We’ve got a little more to show you».

Det er forventet at selskapet kommer til å avduke et splitter nytt produkt: Den såkalte iPad Mini.

Apple har ikke bekreftet at de jobber med å utvikle en miniversjon av iPad, men ryktene om den nye i-dingsen har florert lenge.

LES OGSÅ: Alt vi har skrevet om iPad Mini

Wall Street Journal skriver at masseproduksjonen av mininettbrettet er godt i gang, og har vært det siden september. WSJ er en troverdig kilde, og har publisert korrekt informasjon om en lang rekke tidligere produkter.

Mens dagens iPad har en skjermstørrelse på 9,7 tommer, skriver finansavisen at iPad Mini vil ha en 7,85 tommers skjerm med liquid-crystal-skjerm med lavere oppløsning enn dagens nettbrett for å holde prisen nede.

Det betyr ikke nødvendigvis at iPad Mini ikke har en såkalt retinaskjerm. Siden skjermstørrelsen er mindre, kan pikseltettheten være høy nok til å tilfredsstille de tekniske kravene til «retina».

Hvorfor slippe en mindre iPad?

Det antas at Apple lanserer ønsker å lansere en mindre versjon av iPad for å konkurrere med et stadig mer variert marked, med mindre nettbrett til en lavere pris enn nivået på iPad. Google avduket sin Nexus 7, med en syvtommers skjerm, i juli. Prisen der ligger på 200 dollar i USA. Amazons Kindle Fire starter på 160 dollar, mens Apples siste iPad starter på 500 dollar.

Finansanalytiker Christine Wang ved Daiwa Capital Markets i Taipei forteller til Wall Street Journal at hun forventer at iPad Mini har en lavere pris enn iPad for å appellere til forbrukere som synes iPad er for stor eller for dyr.

– Mange bruker iPad til å spille spill og se på videoer, men de kan ikke holde den med én hånd, sier hun til WSJ.

Hvor dyr blir den?

Nettsiden TechCrunch har prøvd å navigere i ryktestormen rundt Apples pressekonferanse tirsdag, og setter lit til WSjs artikkel.

Selv om de tekniske detaljene naturligvis er uklare, finnes det likevel nok av kilder som hevder å sitte på troverdig informasjon. Blant annet virker det sannsynlig at iPad Mini vil bli utstyrt med Apples nye A6-prosessor, den samme som sitter i iPhone 5, eller i det minste A5X fra den siste iPaden. Et hovedmål for et mindre nettbrett fra Apple, vil jo være å holde prisen på et lavere nivå enn iPad.

Prisen er dermed et tema det menes mye om. Analytiker Ming-Chi Kuo ved KGI Securities har regnet på hva det vil koste Apple å produsere iPad Mini, basert på komponentlister fra Apples produsenter, prisen på produkter som allerede i salg og kvalifisert gjetning. Han har kommet fram til summen 195 dollar for den billigste modellen (16 GB harddisk, kun WiFi) og 255 dollar for den dyreste (64 GB, WiFi og LTE), skriver techcrunch.com.

Legg på en margin på 40 prosent, og du havner i prisklassen fra 330 dollar for den billigste modellen og opp til 530 dollar for den dyreste. Det stemmer bra over ens med tallene nettsiden 9t05Mac har kommet fram til.

Utseendet

Foruten noen titalls tusen kinesiske fabrikkarbeidere, er det kun et fåtall mennesker som vet hvordan iPad Mini ser ut. Det hindrer naturligvis ikke spekulasjonene, gjerne basert på bildelekkasjer av påståtte komponenter.

Produsenter av tilleggsutstyr, som deksler, omslag og maskinvare, er naturligvis interessert i nøyaktige mål og konfigurasjon. Nedenfor ser du konseptmodellen en Shenzhen-basert produsent bygger sine aksessorier på.

Dette er naturligvis ikke den faktiske iPad Mini, men kan være en ganske lik etterligning. Nettbrettet vil naturligvis være utstyrt med kamera både foran og bak, og den nye tilkoblingsporten Lightning. Videre er det forventet med en finish i aluminium, ikke ulikt den nye iPhone 5.

Alt dette får vi snart svar på. Apples pressekonferanse starter tirsdag klokken 19.00, norsk tid. I samarbeid med nettsiden Mashable, kommer Side3 til å dekke pressekonferansen direkte.