Steve Jobs var krystallklar i 2010: Det var meningsløst å lage et nettbrett som hadde en skjerm som var mindre enn den vanlige iPaden. Det kom ikke på tale å lage et nettbrett som var mer på størrelse med Samsungs Tab-løsninger.

- Det er meningsløst med mindre nettbrettet også inkluderer sandpapir sånn at brukeren også kan file ned fingrene sine til rundt en firedel av normal størrelse, sa Steve Jobs under en investorkonferanse.

Skeptisk tilnærming

Vel, nå sitter vi da her med nye iPad Mini - produktet som Steve Jobs mente var meningsløst. Ifølge Apple handler det om et produkt som skal være så lite som overhodet mulig, mens det fortsatt er en fullverdig iPad-opplevelse.

Og skal vi være brutalt ærlige så var i alle fall ikke undertegnede særlig mer entusiastisk da Apple nylig lanserte en mindre utgave av iPad, med dårligere skjerm, dårligere prosessor - et produkt som skulle dekke et tilsynelatende behov mellom iPhone og iPad.

For iPad Mini er ikke en liten versjon av den nye iPad. Det er i stedet en liten versjon av den aldrende iPad 2, der selve skjermstørrelsen er endret fra 9,7 til 7,9 tommer. Skjermen har samme oppløsning som den gamle iPaden, og den har også den samme prosessoren. Det betyr også at den har en dårligere skjerm - og dårlige prosessor - enn den nye iPhonen.

Jeg var klar for å avskrive iPad Mini som en hype, men jo mer jeg bruker nettbrettet, jo tydeligere er det at det er et helt åpenbart hull i markedet.

Ulempene

Men la oss ta det dårlige først: Det begynner å bli en god stund siden jeg brukte iPad 2, og har kanskje glemt hvor mangelfullt dette nettbrettet er - men å sette seg ned med en iPad Mini, sett opp mot en vanlig iPad (3. eller 4. generasjon), er umiddelbart litt skuffende. Pikseltettheten er merkbart dårligere, noe som gjør at skjermen ikke fremstår like «crisp» som toppmodellene.

Siden iPad Mini derimot er mindre enn iPad 2, er ikke forskjellen så stor at det egentlig er noe problem, men det er verdt å merke seg at pikseltettheten er halvparten av hva du får på en iPhone.

  • iPad Mini: 163 dpi
  • iPad 2: 132 dpi
  • iPad Retina: 264 dpi
  • iPod Touch / iPhone 4 og 5: 326 dpi

Det som derimot slo meg som en enorm skuffelse, var at jeg trodde at man med mindre skjerm, ville få en penere oppskalering fra iPad-apper. Det viste seg derimot raskt at iPad Mini skalerer opp betydelig dårligere enn en fullverdig iPad - selv om den skal skalere opp færre piksler til et mindre fysisk område.

Mens iPad Retina ser ut til å ha relativt gode skaleringsfunksjoner som gjør bildet overraskende skarpt og fint, blir resultatet bare hakkede og uskarpt på iPad Mini.

Den eldre prosessoren i iPad Mini gjør også at produktet naturlig nok ikke føles like raskt som toppmodellen, men har du testet iPad 2 vet du at det ikke betyr at den er treg. Forskjellen i bildekvalitet oppleves som merkbart mindre i når det ikke forstørres.

Den mindre skjermen gjør også at det føles litt mer unaturlig å skrive raskt på tastaturet enn på en fullverdig iPad, men vi tok oss til å raskt venne oss til å bruke en finger mindre på hver hånd til å skrive med, og vips skrev vi omtrent like raskt.

Det positive

Det som overrasket oss er at vi i grunn ikke har funnet spesielt mange andre negative ting med den nye iPaden. Den fungerer veldig «slik du forventer» at en iPad skal fungere, bare at den er mer håndterlig.

En av årsakene er at iPad Mini egentlig ikke er så fryktelig mye mindre enn en vanlig iPad, spesielt når det kommer til selve skjermen. Mini-utgaven har langt mindre kanter enn sin storebror, og fordi enheten ikke er nevneverdig mindre enn selve skjermen på en vanlig iPad. Undertegnede har fra første stund mente at kantene på en iPad har vært altfor store, mens Apple har ment at de har hatt sin funksjon for å hvile tomlene på.

Med iPad Mini har de funnet ut at det ikke er plass til slik «luksus», og resultatet er en enhet som forfra ser bedre ut, har mindre «daukjøtt» og som på mange måter ser ut som en forminsket utgave av hva iPad egentlig burde ha vært.

Det er ikke lenger mulig å hvile tomlene uten at den ligger på skjermen, men det gjør ingenting. Apple har samtidig sørget for at den ikke er følsom for statiske fingre i kantene, noe som gjør at du kan ha en tommel hvilende på skjermen, og samtidig bla rundt uten at det blir zoomeffekt.

Men det som virkelig gjør at vi liker iPad Mini, tross sine skjermsvakheter, er at den oppleves betydelig mindre på alle de riktige måtene. Jeg tar meg stadig i å la iPaden min ligge igjen hjemme, når jeg skal ut på ting der jeg definitivt kunne ha bruk for den, rett og slett fordi den er for stor og uhåndterlig. Det er ikke det at den er gigantisk på noen måte, men når du har med en iPad er du alltid klar over at du har den med deg.

En iPad Mini er ikke merkbar på samme måte. Den går veldig enkelt i jakkelomma, og selv i baklomma på en del olabukser. Den veier også merkbart mindre.

Og det sistnevnte er et svært viktig poeng, også i andre sammenhenger. Spill på iPad har jo blitt en farsott, men jeg har aldri blitt komfortabel med det - utover typisk Angry Birds og lignende superenkle spill. Den veier for mye til å holde opp, og prøver du deg på ting som Grand Theft Auto - eller andre multikontrollspill - føles det ikke godt og naturlig.

Med iPad Mini slapper en derimot mye mer av, og enheten føles mer som en spillenhet.

Annonse: Hvilken iPad bør du kjøpe?

Noe er også hentet fra nye iPad

Vi startet med å si at iPad Mini på mange måter er en forminsket utgave av iPad 2, og det er stort sett sant - men den har også fått en del elementer fra fullversjonen. Den har blant annet samme kamera både foran og bak, og den har også de samme trådløsteknologien som i fullversjonen - både når det gjelder Wi-Fi og Bluetooth.

Den har også fått implementert Siri, og selvsagt den nye iPad-kontakten - og den er tilgjengelig i både 16, 32 og 64 GB-utgave.

Et sablans solid produkt

På den tiden undertegnede har brukt iPad Mini, har jeg endret mening om produktet totalt - på samme måte som jeg nektet å skaffe meg en iPad før jeg til slutt fikk det i julegave, for så å forelske meg i den. Jeg trodde det skulle være et litt meningsløst «mellom to stoler»-produkt, men sannheten er at jeg tror at jeg kommer til å benytte iPad Mini side-om-side med en fullverdig iPad.

Opp til flere vi har vist fram Mini'n til er på få sekunder overbevist om at de dropper sine planer om å kjøpe ny iPad, og heller går for en iPad Mini.

iPad er litt mer et arbeidsverktøy enn iPad Mini, men sistnevnte er et produkt jeg faktisk vil ta meg bryet med å ta med meg langt oftere. Det er håndterlig, er enkelt å ta med seg, og gir en merkbart bedre brukeropplevelse enn iPhone og andre mobiltelefoner.

iPad Mini fremstår først og fremst som en reell trussel for iPod Touch. Som vi sa da vi testet Touch, er det først og fremst en billig inngangsport til iOS-verdenen for den yngre garde som vil spille og ha det gøy.

Les også: Slik er de nye iPodene

Men siden den billigste versjonen av iPad Mini bare er 200 kroner dyrere enn en iPod Touch, skal du lete fryktelig lenge for å finne gode argumenter for å kjøpe lillemann. Skjermen har riktignok langt høyere oppløsning. Med samme mengde lagringsplass er forskjellen riktignok noe større, men hvem er det som kjøper iPad som i dag trenger masse plass, når vi har Wimp, Spotify, skylagring og Netflix?

Vi tør å utrope dette til årets aller, aller heteste julegave - og det overraskende er at den er like god til 7-åringen som til bestefar. Likevel gleder vi oss til en «retina»-versjon forhåpentligvis kommer.