Denne BBQ-burgeren er vegansk. (Foto: MAX)

Hamburgerkjeden Max lanserer vegan-burger

Hamburgerkjeden MAX satser på grønne burgere og på torsdag lanserer de Green Familien.

(SIDE2): MAX-kjedens nye og grønne burgere lanseres på torsdag denne uken  både i Norge og Sverige.

I Sverige har MAX-kjeden over 100 restauranter, mens de i Norge har som mål å etablere minst 50 restauranter.

I fjor tok de mål av seg å femdoble den vegetariske delen.

Veganburger med oumph!

Kanskje mest interessant er det at kjeden har en vegansk burger på menyen laget av naturlig råvare, bestående av soyaproteinkonsentrat, vann og salt.

I veganburgeren til MAX brukes merkevaren oumph!  som altså er et soyaprodukt og navnet kommer fra den svenske kokken Anders Anka Lindén og er et uttrykk han bruker om noe som smaker godt.

At en burger er vegansk betyr at den ikke inneholder verken kjøtt, fisk, skalldyr, egg, meieriprodukter, honning, eller andre ingredienser som stammer fra dyr.

Videre har kjeden de to andre burgerne halloumiburger (laget av den kypriotiske osten halloumi) og meksikansk bønneburger. I tillegg lanseres Halloumisalat og en liten grønn burger for barn.

Og dette mener svenskene om den nye vegetariske Max-burgeren.

 - Vil være klimasmarte

Bakgrunnen for at burgerkjeden nå satser i stort monn på kjøttfrie burgere er ifølge administrerende direktør, Richard Bergfors de store klimautfordringene vi står overfor.


Administrerende direktør i MAX, Richard Bergfors, forteller at helse og klima er to av grunnene til at burger-kjeden nå lanserer sin nye grønne linje.

Administrerende direktør i MAX, Richard Bergfors, forteller at helse og klima er to av grunnene til at burger-kjeden nå lanserer sin nye grønne linje.


 - Vi er en familiebedrift med mål om å holde på i flere generasjoner fram i tid. Vi vil være en bedrift som ser fremover og med et godt omdømme i bransjen. Mat er et av vår tids store klimautfordringer, derfor føles det viktig å kunne tilby gode og klimasmarte alternativer. Og selvsagt et bredt og godt sortiment for alle, uansett hva slags protein du foretrekker, enten det er hvitt, rødt eller grønt kjøtt, sier han til Side2.

Målet for kjeden er at 1 av 5 bestillinger skal være noe annet enn rødt kjøtt innen 2020.

Og Bergfors mener at kjeden har tenkt på både helse og miljø når de nå lanserer Grønn Familie.

 - Både klimaet og vi mennesker har godt av å spise mindre rødt kjøtt. Vi håper nå at flere vil få øynene opp for klimasmarte og mer helsevennlige alternativer, med vår nye lansering  av skikkelig gode vegetaralternativer.

  - Hvordan tror dere den nye grønne serien vil bli mottatt?

 - Vi har forsøkt å lansere flere vegetariske alternativer tidligere, men kanskje var ikke tiden helt moden da. Nå håper vi virkelig  at mange vil oppdage disse fantastiske burgerne, være seg om man er vegetarianer, veganer eller liker kjøtt.

  - Hvilken burger er din favoritt?

 - Alle er så klart gode, men min favoritt er Halloumiburgeren.

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker fullt navn fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å være anonym, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntakstilfeller vil vi publisere slike anonyme innlegg etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull!
Gunnar Stavrum, sjefredaktør