GAL OG ABSURD: Islending Albert Einarsson mener statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson burde gått for lenge siden. Her fra Alltinget mandag 4.april. Foto: Halldor Kolbeins (Afp)

- Islands statsminister kalte Sverige et skatteparadis

Høylytte demonstrasjoner finner sted i Rejkjavik, men statsministeren mener mange steder kan kalles skatteparadis.

Søndag fant det som beskrives som tidenes største dokumentlekkasje sted, de såkalte "Panama Papers". Dokumentene er lekket fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca, som har spesialisert seg på å opprette og administrere selskaper i skatteparadiser.

Tror du Islands statsminister må gå? Si din mening nederst i saken!

På kundelisten deres står blant annet 12 statsoverhoder eller statsledere, over 100 andre politikere, 29 milliardærer og mer enn 200 nordmenn. Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson er én av dem.

Les også: Granskinger i en rekke land etter «Panama Papers»

Gunnlaugsson kjøpte selskapet Wintris sammen med kona, Anna Sigurlaug Pálsdóttir i 2007. Wintris var registrert på De britiske jomfruøyene, og selskapet skulle brukes til å investere konas familiearv på 80 millioner norske kroner, skriver Aftenposten.

Flere har tatt til orde for at statsministeren nå bør trekke seg. Mandag ettermiddag avviste han imidlertid alle beskyldninger.

- Jeg har betalt skatt av alt jeg skulle betale skatt av. Jeg har ikke gjort noe galt, sier Gunnlaugsson ifølge NRK.

Demonstranter utenfor Alltinget mandag kveld.
Demonstranter utenfor Alltinget mandag kveld.


Les også: Granskinger i en rekke land etter «Panama Papers»

Statsministeren måtte forklare seg i Alltinget på mandag, men nektet å svare på om han hadde penger i skatteparadis.

Island-kjenneren Albert Einarsson er klar i sin tale om Gunnlaugsson.

- Han burde gått for lenge siden. Da statsministeren måtte svare for seg i Alltinget i dag, sa han at det er et spørsmål om definisjon av skatteparadis. Han sa at for eksempel Sverige er et skatteparadis, fordi det er lett å ikke betale skatt i Sverige, sier Einarsson, som er Administrativ koordinator i Nordisk nettverk for voksenopplæring (NVL), til Nettavisen.

Han fulgte forhandlingene i Alltinget på islandsk radio mandag ettermiddag.

- At en nordisk statminister slenger med dette i parlamentet uten eksempler eller en begrunnelse for å prøve å male sitt eget bilde bedre, er veldig spesielt, sier Einarsson.


Albert Einarsson i NVL.

Albert Einarsson i NVL.

Les også: Her forsøker statsministerfruen å redde ektemannen

Opposisjonen på Island har vedtatt å fremme mistillitsforslag mot statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson etter avsløringene. Det opplyser Birgitta Jonsdottir fra Piratpartiet, som for tiden er Islands største på meningsmålingene.

Les også: Islands statsminister: – Vil ikke gå av

- Absurd og gal

Islendingen som er bostatt i Norge, mener imidlertid at Gunnlaugsson kanskje gjør Islands befolkning en tjeneste.

- Hvis han fortsetter sånn, slipper Island bedre unna. Mannen gjør seg absurd og gal og hvis han ikke er beregnelig, er det bedre, sier han.

I 2009 var det også stor misnøye på Island. Økonomien på øya gikk svært dårlig og demonstrasjonene var mange. Tilslutt gikk statsminister Geir Haarde og regjeringen av.

- Det er seks år siden kollapsen i 2009. De fire første årene brukte regjeringen sine krefter på å ro skuta i land og på å redde bankene og finanssektoren. Så tok de samme kreftene over og de sitter i regjering nå. Det viser seg at de ikke har lært noen ting. Det er samme moral og grådighet, sier Einarsson.

Les også: Halvorsen advarte DNB allerede i 2007

Einarsson forteller at ingen representanter fra opposisjonen inntok talerstolen i løpet av møtet. I tillegg forlot både statsministeren og hans representanter salen før det hele var ferdig. 

- Opposisjonen i salen sa: "Dette er surrealistisk, det er ikke til å tro at vi sitter her i 2016 i et vestlig demokrati og opplever dette", forteller Einarsson.

Burde sagt ifra

I 2009 var Gunnlaugsson fortsatt registert som eier av selskapet Wintris, men nyttårsaften 2009 solgte han 50 prosent av aksjene til sin kone for 1 dollar. Kona påtok seg dermed skylden. Rett etter intervjuet med Gunnlaugsson skrev kona hans, Anna Sigurlaug Pálsdóttir, et langt innlegg på Facebook om hvorfor hun eier Wintris.

- Fordi han hadde solgt det, mente han at han ikke trengte å si noe om det. Han skulle ha meldt til Alltinget om sine interesser, sier Einarsson og fortsetter:

- Slik jeg ser det, er det felleskostnader i en familie.

Wintris var et av selskapene som var kreditor til bankene statsministeren forhandlet med.

- Gunnlaugsson burde ha informert om dette og han burde skjønt at han var inhabil, det er klart at det er spesielt når du sitter på begge sider av bordet, sier Einarsson.

Han understreker at det ikke er ulovlig å eie et selskap i utlandet, som for eksempel på Jomfruøyene, men sier:

- En statsminister som sier til befolkning at vi må kjempe mot utenlandske gribber som skal ta oss, oppforderer oss til å kjempe mot dette, og så er han midt opp i dette selv - han burde gått for lenge siden.

Tror regjeringen består

Til tross for enormt fra både opposisjonen og store deler av befolkningen på Island, tror Island-kjenneren at regjeringen vil bestå.

- Jeg tror de klarer å binde alle sine representanter. Selv om jeg er veldig sikker på at mange i regjeringspartiene, spesielt de konservative, ikke vil ikke støtte statsministeren, sier han.

Einarsson sammenligner det hele med et spill.

- På Island er det sånn at familie og slekt er bekjentskap, og samfunnet er tvinnet sammen av relasjoner. Disse bindingene mellom folk, er som i spillet Micado (byggespill red.anm.). Hvis du tar ut én pinne, så kan noen begynne å ramle, og så faller hele regjeringen. Hvis statministeren må gå, så må alle gå.

Et annet mulig utfall kan ifølge islendingen være om man kan bevise at interesse- og habilitetskonflikten har påvirket statsministerens forhandlinger med kreditorer. Det betyr at han bevisst har motarbeidet nasjonale interesser. Da blir det riksrett, ifølge Einarsson.

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker fullt navn fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å være anonym, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntakstilfeller vil vi publisere slike anonyme innlegg etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull!
Gunnar Stavrum, sjefredaktør