Å sjekke opp hva ekskjæresten holder på med på sosiale medier, kan være en lidelse. Foto: Sara Johannessen (NTB SCANPIX)

- Sosiale medier betyr at du aldri kommer over eksen

For godt informert eller totalt utestengt? Begge deler kan være like vanskelig når det blir slutt.

(SIDE2): Før helgen skrev journalist Rob Crossan i The Telegraph at sosiale medier har helt tatt knekken på rutinene rundt et brudd.

Han mente at i dagens samfunn der mye av kommunikasjonen foregår på sosiale medier, er det nærmest umulig å kutte bånd til den du ikke lenger vil være sammen med.

Følger med på ekspartneren

En nylig undersøkelse fra USA viste at 88 prosent sjekket opp hva ekskjæresten foretok seg på sosiale medier. Dermed blir man mer eksponert for ekspartneren og uttrykk som «å komme seg videre» blir illusorisk.

Sykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning, Siv Gamnes, sier til Side2 at hun bare er delvis enig i Crossans betraktninger.

Siv Gamnes mener et lite sted er som Facebook, du blir konfrontert med ekskjærester i mange situasjoner.
Siv Gamnes mener et lite sted er som Facebook, du blir konfrontert med ekskjærester i mange situasjoner.


- For de som kommer til oss og nevner sosiale medier er det største problemet ofte når man blir stengt ute og ikke lenger er venner på Facebook eller Snapchat, altså det motsatte, sier Gamnes til Side2.

Selv tror hun at en slik avskjæring er til det beste på sikt.

- Jeg prøver heller si at man ikke skal følge med på hva eksen gjør, sier Gamnes.

Alltid glade Facebook

Facebook er for eksempel et veldig dårlig researchverktøy om man ønsker å vite hva den andre part egentlig føler.

-Facebook er stort sett positivt og full av vakre opplevelser. Når du selv sitter der og har det kjempevondt, er ikke det første du vil se at eksen er med på moro og fester, og kanskje får seg en ny partner. Samtidig forteller det ingenting om hvordan han eller hun føler, sier Gamnes.

Gamnes, som selv kommer fra et lite sted, sier at mye av det Crossan skriver gjelder folk på større steder.

-Et lite sted er omtrent som Facebook. Det er alltid noen som kan fortelle deg hva eksen din holder på med. På mindre steder er man veldig vant til å måtte omgås den man har vært kjæreste med, sier hun.

LES GAMNES' BLOGG:Onani - en herlig hemmelighet

Brudd for alle

Det som har endret seg med Facebook er imidlertid at et brudd sprer seg til alle med en gang en person oppdaterer sin status.

-Å slå opp er ikke lenger en sak mellom deg og han. Når en person setter statusen til «ikke lenger i et forhold» vet alle at noe har skjedd, sier hun.

Samtidig mener Crossan at det er blitt en ny trend at «alle skal være venner med eksen», noe han synes er helt forkastelig. 

Gutta tar oftere på seg en «kjekk og grei»-holdning til dette. Det skyldes rett og slett at de ikke har så mange rom der de snakker om dette. Det betyr imidlertid ikke at et brudd ikke gjør like vondt. De har bare et annet image utad, sier Siv Gamnes.

Gutta tar oftere på seg en «kjekk og grei»-holdning til dette. Det skyldes rett og slett at de ikke har så mange rom der de snakker om dette. Det betyr imidlertid ikke at et brudd ikke gjør like vondt. De har bare et annet image utad, sier Siv Gamnes.


Flere er venner med eksen

-Det er mye mer vanlig i dag at man i gitte situasjoner beholder venneforholdet etter at det er slutt. Det kan være at man er blitt kjærester innad i en større vennekrets og fortsetter i samme sosiale setting. Men det kan også være at man har hatt et såkalt vennesexforhold, at man ikke definerer seg som kjærester, og når man slutter å ha sex, fortsetter vennskapet, sier Gamnes.

LES OGSÅ:- Du kan se på mannens testikkelstørrelse, hvor utro kvinnen er

Hun føyer til at det alltid vil oppstå et problem når en av personene i slike forhold legger noe mer i det enn den andre parten.

- Fortsetter man å være en del av venneflokken, må man forholde seg til eksen. Gutta tar oftere på seg en «kjekk og grei»-holdning til dette. Det skyldes rett og slett at de ikke har så mange rom der de snakker om dette. Det betyr imidlertid ikke at et brudd ikke gjør like vondt. De har bare et annet image utad, sier Siv Gamnes.


BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker fullt navn fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å være anonym, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntakstilfeller vil vi publisere slike anonyme innlegg etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull!
Gunnar Stavrum, sjefredaktør

comments powered by Disqus