Aleksandr Litvinenko (til høyre) avbildet i 1998 under en pressekonferanse, da han ennå var oberst i den russiske sikkerhetstjenesten FSB, som er arvtakeren til KGB. Ved siden av ham sitter en FSB-kollega som er maskert for å skjule sin identitet. Foto: Sergei Kaptilkin (AFP)

- De har en tradisjon for statsautoriserte drap

Hevder det finnes bevis på at Russland beordret det spektakulære giftdrapet.

Den tidligere russiske spionen, Alexandr Litvinenko (44), ble forgiftet med det radioaktive stoffet polonium 210 da han drakk en kopp te med to russere på en bar i London i november 2006. Han døde noen få uker etter.

Mer enn åtte år senere starter en ni uker lang offisiell gransking i Storbritannia for å undersøke hvorvidt drapet var statsautorisert og beordret av russiske myndigheter.

Den britiske avisen The Telegraph hevder den amerikanske etterretningstjenesten NSA sitter på informasjon som beviser at drapet ble beordret av staten Russland.

Litvinenko, som var tidligere agent i FSB (tidligere KGB), ble etter hvert en sterk Putin-kritiker, og under dødsleiet anklaget han den russiske presidenten for å ha beordret forgiftningen.

Drapet på Litvinenko fører seg inn i en rekke av attentater som knyttes til det russiske stat.

- Det har vært en lang tradisjon for statsautoriserte drap tilbake til Sovjet-tiden, sier Russland-ekspert og seniorforsker ved NUPI, Jakub M. Godzimirski, til Nettavisen.

Aleksandr Litvinenko ble forgiftet i 2006. Her er han avbildet på dødsleiet på et sykehus i London.
Aleksandr Litvinenko ble forgiftet i 2006. Her er han avbildet på dødsleiet på et sykehus i London.

Godzimirski ramser opp en rekke drap som man antar ble beordret enten av tidligere Sovjetunionen eller Russland.

- Du har Stepan Bandera som ble likvidert på 1950-tallet. Du har drapet på den bulgarske journalisten Georgi Markov, det såkalte Markov-drapet i 1978. Han ble drept ved hjelp av et veldig avansert kjemisk våpen, forkledd som en paraply.

- Men det drapet som er best dokumentert, er drapet på den tsjetsjenske opprørslederen Zelimkhan Yandarbiyev, som ble drept av en bombe under bilen hans i Qatar i 2004, sier Godzimirski.

To russiske etterretningsagenter ble dømt for drapet av en domstol i Qatar.

- I tillegg har man en del likvideringer av tsjetsjenere i utlandet som man mener russiske sikkerhets- og etterretningstjenester står bak, blant annet i Wien og Istanbul. 

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Fra venstre til høyre: Stepan Bandera, Georgi Markov og Zelimkhan Yandarbiyev ble trolig alle drept på ordre fra den russiske eller sovjetiske stat. I sistnevntes tilfelle ble to russiske agenter dømt.

Fra venstre til høyre: Stepan Bandera, Georgi Markov og Zelimkhan Yandarbiyev ble trolig alle drept på ordre fra den russiske eller sovjetiske stat. I sistnevntes tilfelle ble to russiske agenter dømt.


Hvem beordret drapet?
Godzimirski sier det er først og fremst metoden som ble brukt til å ta livet av Litvinenko, som gjør saken så spesiell.

- Det er ikke slik at man kan gå inn til en hvilken som helst lekebutikk og kjøpe plutonium. De må ha fått tilgang til en gift som er veldig vanskelig å få tak i. Og det betyr at en fra høyere hold må ha autorisert det, sier han.

- Men tror du drapet ble beordret fra øverste hold i Russland, Godzimirski?

- Det er vanskelig å si. Det er enten beordret fra toppnivået eller så er det elementer i den russiske etterretningstjenesten som har handlet på egenhånd. I begge tilfeller er det utfordrende, enten det at den russiske staten autoriserer slike aksjoner eller at de ikke har kontroll på sine tjenester.

- Men man må også nevne at Russland ikke er eneste land som driver med sånt. Disse amerikanske droneangrepene er mye av det samme. Det er også statsautoriserte drap, sier Godzimirski.

- Vi snakker om en verden som ikke er veldig transparent for oss, understreker han. 

Hovedmistenkte
Britiske myndigheter har utpekt to mistenkte personer som de knytter til drapet på Litvinenko. De tidligere FSB-agentene Andrei Lugovoi og Dmitri Kovtun traff Litvinenko i London på den aktuelle dagen han ble forgiftet.

Begge hevder de ikke har noe med drapet å gjøre. Britene har bedt om å få utlevert de mistenkte fra Russland, men anmodningen har blitt avvist fra russisk hold. 

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Advokat Robin Tam avbildet under Litvinenko-høringen tirsdag.
Advokat Robin Tam avbildet under Litvinenko-høringen tirsdag.


Granskingen, som startet tirsdag, skal også granske hvorvidt Litvinenko ble utsatt for flere drapsforsøk.

Advokater opplyste under granskningen i High Court i London tirsdag, at det blant annet vil bli framlagt nye bevis på at Litvinenko ble forgiftet ved to anledninger, og ikke bare én anledning.

Advokaten som fører høringen, Robin Tam, sa det finnes bevis som antyder at Litvinenko ble forgiftet også under et møte to uker tidligere enn møtet på Millennium Hotell.

Videre sa han under høringen at de ble gjort funn av spor fra det radioaktive stoffet en rekke steder i London, i tiden da Litvinenko ble forgiftet, ifølge Sky News.

Tam sa også at titusenvis av mennesker i London kan ha vært utsatt for radioaktivitet.

Begikk selvmord?
Advokaten sa også at det er fremmet flere teorier om hvordan Litvinenko faktisk døde. Én av teoriene er at han ved et uhell forgiftet seg selv mens han håndterte det radioaktive stoffet som et ledd i en smuglingshandel.

En annen teori er at han brukte det livsfarlige stoffet til å begå selvmord.